VMI ir smulkusis verslas testuoja virtualaus buhalterio prototipą | kl.lt

VMI IR SMULKUSIS VERSLAS TESTUOJA VIRTUALAUS BUHALTERIO PROTOTIPĄ

  • 0

Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI) informuoja, kad siekiant užtikrinti, jog VMI kuriama apskaitos smulkiajam verslui programa (i.APS) būtų patogi naudoti, tai yra virtualaus buhalterio aplinka būtų „draugiška“, jos prototipą išbandyti pateikė būsimiems vartotojams – smulkiesiems verslininkams.

„Verslininkų nuomonė, kuriant naują e. paslaugą, labai svarbi. Atlikę potencialių paslaugos vartotojų apklausą, kurioje dalyvavo apie 6 tūkst. respondentų, išsiaiškinome verslininkų poreikius, o prototipo testavimas, tikimės, atskleis svarbius praktinius aspektus ir leis sukurti verslui maksimaliai patogią naudotis paslaugą“, – sako VMI prie FM Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė – Šnirienė.

Numatyti du virtualaus buhalterio prototipo testavimai. Pirmasis testavimas vyks birželio 25 – 29 d., antrasis planuojamas liepos mėn. Testavimuose dalyvauja individualią veiklą pagal pažymą ar įsigijus verslo liudijimą vykdantys gyventojai, taip pat finansines paslaugas smulkiajam verslui teikiantys asmenys. Susipažinti su kuriamos paslaugos galimybėmis, išsakyti savo pastabas ir siūlymus VMI taip pat pakvietė ir verslo asociacijų atstovus.

Planuojama, kad galutinė prototipo versija, pagal kurią bus kuriamas i.APS posistemis, kitaip virtualus buhalteris, bus patvirtinta liepos mėnesį. Remiantis ja bus pradėti programavimo darbai. Virtualiu buhalteriu gyventojai galės naudotis jau kitų metų pradžioje. Jis smulkiajam verslui bus ne privalomas, o laisvai pasirenkamas.

Virtualus buhalteris tai nemokamas įrankis, kuris padės individualia veikla užsiimantiems gyventojams paprasčiau tvarkyti savo pajamas ir išlaidas ir leis sutaupyti popierinių pajamų-išlaidų žurnalų pildymui, mokesčių apskaičiavimui skiriamą laiką.

Apskaitos programa turės papildomų duomenų peržiūros ir analizės funkcijų, kurios leis verslininkams stebėti, ar jų vykdoma veikla yra pelninga, kokios gaunamų pajamų, patiriamų išlaidų tendencijos. Taip pat čia bus apskaičiuojamos GPM, PSDĮ ir VSD įmokos, taigi, gyventojams nebereikės ieškoti įrankio mokesčiams skaičiuoti, aiškintis, kaip jie apskaičiuojami, atlikti skaičiavimus. Be to, tvarkomų duomenų pagrindu, įvertinus iš kitų šaltinių gautą informaciją, bus apskaičiuotos gyventojo veiklos pajamos bei išlaidos ir šie duomenys bus įkelti į būsimą preliminarią deklaraciją.

Virtualaus buhalterio vartotojai, priklausomai nuo to, kokią veiklą vykdo, galės i. APS pateiktus duomenis klasifikuoti, grupuoti, naudotis sandėlio apskaitos funkcija (t. y. fiksuoti ir stebėti žaliavų, gaminių, prekių įgyjamus, sukuriamus ir sunaudojamus, prarastus, parduodamus kiekius), taip pat bus informuojami, jei gaus pajamų iš juridinio asmens, vykdančio (įregistravusio) tokią pat veiklą kaip verslo liudijimo, gaus priminimus apie prievolių deklaruoti, registruotis PVM mokėtoju ir pan. atsiradimą.

Visą aktualią informaciją mokesčių klausimais mokesčių mokėtojai gali sužinoti paskambinę Mokesčių informacijos centro specialistams telefonu 1882 ar apsilankę VMI interneto svetainėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS