Vokietijos „Danpower“ pasirašė taikos susitarimą su Energetikos ministerija | kl.lt

VOKIETIJOS „DANPOWER“ PASIRAŠĖ TAIKOS SUSITARIMĄ SU ENERGETIKOS MINISTERIJA

  • 1

Vokietijos atsinaujinančios energetikos kompanija „Danpower“ antradienį su Energetikos ministerija pasirašė taikos sutartį, kuria valstybė pasižada laikytis savo ankstesnių įsipareigojimų, o investuotojai atsiima su tuo susijusius milijoninius ieškinius.

„Pirma, šis taikus ginčų sprendimas leidžia išvengti brangaus ir ilgo bylinėjimosi proceso Lietuvos ir tarptautiniuose teismuose. Antra, jis užkerta kelius galimiems dešimčių milijonų eurų nuostoliams valstybei, kuriuos tektų mokėti pralaimėjus teismuose. Trečia, šis taikus susitarimas yra aiškus ženklas investuotojams, kad Lietuva yra patikima partnerė ir investicinė aplinka mūsų šalyje yra gerinama“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Kaip pranešime žiniasklaidai teigia „Danpower“ finansų direktorius Burkhardas Fogelis (Burkhard Vogel), Energetikos ministerijos žingsniai sprendžiant įsisenėjusias problemas yra ypač svarbūs investuotojų pasitikėjimui valstybės įsipareigojimais.

Vyriausybei pritarus, Energetikos ministerija ir Vokietijos kompanija sutarė nutraukti teisinius ginčus aštuoniose bylose nacionaliniuose ir tarptautiniuose teismuose. „Danpower“ įsipareigojo atsiimti 32 mln. eurų vertės ieškinius dėl žalos atlyginimo, taip pat 35 mln. eurų vertės pretenzijas tarptautiniame Vašingtono arbitraže bei nutraukti bylą Europos Sąjungos Bendrajame teisme.

Valstybė išvengia ir bylinėjimosi išlaidų, kurios visuose teismuose galėjo siekti iki 5 mln. eurų.

„Pasiektas susitarimas pagaliau leis mums bent Kaune veikti tokiomis sąlygomis, kokias valstybė mums pažadėjo prieš investuojant“, – teigia B. Fogelis.

Taikos sutartimi „Danpower“ bus atstatytas 2013 metais panaikintas leidimas elektros energijos gamybos plėtrai Kaune su fiksuotu tarifu 12 metų laikotarpiui.

Tuo tarpu Vokietijos investuotoja sutiko atsisakyti skatinamojo elektros supirkimo tarifo biokuro elektrinės projektui Vilniuje.

„Apmaudu, kad derybų metu turėjome atsisakyti savo planų investuoti Vilniuje ir savo ilgamete patirtimi prisidėti prie žaliosios energetikos stiprinimo Lietuvoje“, – sako B. Fogelis.

Šių metų sausį teismas galutine ir neskundžiama nutartimi buvo nustatęs, kad Energetikos ministerija neteisėtai sustabdė „Danpower“ investicijas į naują biokuro jėgainę Vilniuje.

Anot ministro Ž. Vaičiūno, kadangi situacijos Kauno projekte ir Vilniuje buvo praktiškai identiškos, o Vilniaus atveju teismas nepalaikė ministerijos atstovaujamos pozicijos, buvo beveik akivaizdu, jog ir Kauno atveju nutartis būtų tokia pati. Tad iš valstybės pusės padarytas minėtas kompromisas - atstatytas leidimas Kauno projekte.

Vokietijos kompanija taikos sutartimi taip pat patvirtino savo ketinimą investuoti į 100 krovos stotelių tinklą elektra varomiems automobiliams Lietuvoje.

„Dėl tolimesnės mūsų investicijų Baltijos šalyse ir Lenkijoje strategijos spręsime, ekspertams kruopščiai įvertinus verslo aplinkos pokyčius ir perspektyvas šiose šalyse“, – sako B. Fogelis.

Vokietijos kompanija „Danpower“ Lietuvoje yra investavusi beveik 100 mln. eurų ir čia valdo atsinaujinančios energetikos bendrovę „Danpower Baltic“, kuriai priklauso šešios biokuro ir viena kogeneracinė jėgainė.

„Danpower“ priklauso Hanoverio savivaldybės komunalinių paslaugų įmonei „Stadtwerke Hannover AG“, kurios metiniai pardavimai siekia 2,3 mlrd. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

turas

Vokieciu valstybine imone,o kaip nachaliskai braunasi i Lietuva.Kazkas ne taip.Gal kaip ir rusu kapitalas snipinejimui skirtas.Toks begalinis noras investuoti Lietuvoje......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS