Antstolių ir notarų įkainiai bus nustatomi kitaip | kl.lt

ANTSTOLIŲ IR NOTARŲ ĮKAINIAI BUS NUSTATOMI KITAIP

  • 2

Vyriausybė teikia Seimui pataisas, pagal kurias notarų atlyginimo ir antstolių vykdymo išlaidų nebūtų privaloma derinti su notarų ir antstolių organizacijomis.

Pagal Teisingumo ministerijos rengtas pataisas, prerogatyvą nustatyti notarų atlyginimo ir antstolių skaičiuojamų vykdymo išlaidų dydžius turėtų valstybė – Teisingumo ministerija, suderinusi su Finansų ministerija.

„Kadangi šiandien notarai ir antstoliai turi išskirtines teises atlikti tam tikras teisines paslaugas, valstybės deleguotas funkcijas, manome, kad ir valstybė turi turėti išskirtinę teisę vienasmeniškai nustatyti antstolių ir notarų atlyginimą ir vykdymo išlaidų dydžius“, – Vyriausybės posėdyje trečiadienį sakė teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Anot Teisingumo ministerijos, įstatymų projektuose siūlomi pakeitimai valstybės institucijoms suteiks galimybę atsižvelgti ne tik į Lietuvos notarų rūmų ir Lietuvos antstolių rūmų teikiamus siūlymus, bet taip pat kompleksiškai įvertinti galimas pasekmes vartotojams ir užtikrinti jų interesų apsaugą bei notarų ir antstolių paslaugų prieinamumą.

Pataisų iniciatorių teigimu, dabartinis reguliavimas riboja valstybės teisinę diskreciją notarų ir antstolių atlyginimų nustatymo srityje.

Anot ministerijos pranešimo, teikiami teisės aktai parengti atsižvelgiant ir į Konkurencijos tarybos bei Specialiųjų tyrimų tarnybos siūlymus.

BNS primena, kad Konkurencijos taryba balandį paskelbė Lietuvos notarų rūmams ir aštuoniems jo prezidiumo nariams, derinusiems įkainius už notarų paslaugas, skyrusi tūkstantines baudas.

Dabar notarų atlyginimą teisingumo ministras tvirtina suderinęs su Notarų rūmais – įkainių reguliavimas leidžia notarams konkuruoti intervalų ribose ir pasirinkti atskirų paslaugų įkainių apskaičiavimą.

Anot Konkurencijos tarybos, Lietuvos notarų rūmai ir aštuoni notarai nustatė griežtesnę įkainių apskaičiavimo tvarką nei numatyta ministro įsakyme. Pasak tarybos, taip buvo apribota notarų galimybė pasirinkti mažesnius atlyginimo dydžius ir žmonėms pasiūlyti palankesnius įkainius.

Konkurencijos tarybos nutarimą Notarų rūmai yra apskundę teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pilietis

Antstoliai turi būti valstybės institucija ir kainos privalo būti nustatytos valstybės.. Antstolių jų yra per daug.

Činčia

Antstoliams už darbą 2%

SUSIJUSIOS NAUJIENOS