Vyriausybė su verslu kalba skirtingomis kalbomis | kl.lt

VYRIAUSYBĖ SU VERSLU KALBA SKIRTINGOMIS KALBOMIS

Ministrų kabinetas kariaudamas su kainomis svarsto vis apie naujus ginklus. Ką patys prekybininkai mano, pavyzdžiui, kad ir apie vaučerius (talonus)? "Kai ši idėja buvo rengiama, aptariama Žemės ūkio ministerijoje, mūsų neįsileido į posėdį", – Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė Dalia Matukienė paaiškino, kad prekybininkai apie tai nieko nemano.

Skubos nereikia

Premjeras Saulius Skvernelis žadėjo, kad ministerijos visą arsenalą prieš dideles kainas parengs iki lapkričio 1-osios. Paskui – iki lapkričio 12-osios. Vėliausi pažadai – priemonių planas bus patvirtintas arba lapkričio 21-osios, arba 28-osios Vyriausybės posėdyje. Ar ne per ilgai žadama?

"Mano nuomone, nereikia skubėti ir šokti lyg nuogiems į dilgėles, – sako D.Matukienė. – Čia daromas didžiulis darbas, kuris nebuvo judintas nuo pat didžiųjų prekybos centrų plėtros pradžios. Ir dabar imtis priemonių, dar ne iki galo išdiskutuotų, pamatuotų, nereikėtų. Tegu jos atsiranda dar po pusės metų, bet kad jos būtų sisteminės. Tos, dėl kurių susitarta su visais socialiniais partneriais. Viena Vyriausybė, kad ir kokias skatinamąsias ar baudžiamąsias priemones sugalvotų, tikrai nieko nepadarys tokioj Lietuvoj. Ir vartotojų kiek belikę. Ir smulkusis verslas jau atsidūręs ties išnykimo riba."

Smulkieji verslininkai iš Vyriausybės nieko konkretaus dar nesužinojo. Jie, kaip ir likusi visuomenė, tik spėlioja kokie pasiūlymai suplaukė iš ministerijų.

"Mes visoms ministerijoms pristatėme žaliąją ekonomiką, tačiau iš jos paimami tik atskiri gabaliukai. Tad ji tikrai neveiks, – įsitikinusi Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė. – Naujai įsikūrusios parduotuvytės kaime savininkas tikrai neįstengs pasirūpinti, kad pas jį būtų produktai iš artimos aplinkos, vietinių ūkininkų. Reikia suprasti, kad tas žmogus dirbs vienas, daugiau žmonių iš tos apyvartos neišsilaiko."

Kažkas atneš kažkokį popierėlį, ar jais bus galima sumokėti "Sodrai", už elektrą ir t.t.?

Siūlymai dėl kitko

Vienas iš Vyriausybės minimų tikslų kariaujant su kainomis buvo mažųjų parduotuvėlių skatinimas. Tačiau kaip su tuo susijęs kitas premjero siekis – prisivilioti užsienietiškų prekybos tinklų? Pas mus jau veikia užsienietiško kapitalo parduotuvės "Lidl", "Iki", "Rimi", o kainos jose kartais didesnės nei grynai lietuviško verslo.

D.Matukienė į naujus didžiuosius konkurentus žiūri su ironija. Pasak jos, kiekvienas čia atėjęs verslas, sieks pelno: "Kainos iš tiesų ir nebus pas didžiuosius kitokios. Suskaičiuokime, kokios yra apyvartos, kiek dirba žmonių. Kokios yra išlaidos (sakykim, nuolatinės – degalų, elektros energijos ir kitos). Šitoje srityje, kur dirba didieji prekybos centrai, niekas nieko padaryti negali. Bet mes galime pasiekti kitokių kainų kaimuose per viešuosius pirkimus, per bendruomenes, sutrumpinę produktų tiekimo grandinę. Padvigubinę ten smulkiojo ir vidutinio verslo subjektų skaičių. Taip atsirastų konkurencija su didžiaisiais prekybos tinklais, dabar jos nėra."

Skirtingas supratimas

Vis dėlto, atrodo, mažieji verslininkai ir Vyriausybė kol kas kalba apie skirtingus dalykus. Mažieji kalba apie tikslą prikelti provinciją, kaimus, o Ministrų kabinetas kaip vieną iš priemonių siūlo pažaboti nesąžiningą elektroninę prekybą, realiai įveiklinti Konkurencijos tarybą, efektyviau panaudoti valstybinę žemę, esančią prie prekybos tinklų, kaip efektyviau ją panaudoti ir pan.

D.Matukienė sako, kad kai kurie siūlymai kuo toliau, atrodo, vis keisčiau ir keisčiau. Tačiau ji tikisi, kad, jei politikų kalbos ir susijusios vien su artėjančiais trejais rinkimais, mažieji verslininkai neketina nuleisti rankų. Reformoms visuomenininkų suburta 40 mokslininkų grupė išsiskirstyti neketina.

Kaip mažasis verslas vertina Vyriausybės idėją, kad parama socialiai remtiniems žmonėms būtų mokama talonais (vaučeriais), kurių vertė būtų didesnė nei eurų?

"Kai ši idėja buvo rengiama, aptariama Žemės ūkio ministerijoje, mūsų neįsileido į posėdį. Jei vaučeriai bus naudojami smulkiajame versle, kodėl su juo apie tai nekalbama? Kažkas atneš kažkokį popierėlį, ar jais bus galima sumokėti "Sodrai", už elektrą ir t.t.?"

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kęstas

Tik būkite drąsesni, valstiečiai. "Net Amerikoje 1970-taisiais prezidentas Richardas Nixonas apkaltino maisto parduotuves neleistinu pelnyjimusi žmonių sąskaita ir įvedė kainų kontrolę." Jei tai galima padaryti kapitalizmo tvirtovėje - Amerikoje - tai kodėl tai negalima padaryti Lietuvoje? Valstiečiai turėtų būti drąsesni ir įvesti kainų kontrolę Lietuvoje, kol mūsų kainos nesusivienodins su kainomis Lenkijoje. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

Nesuprantu

aš tos Matukienes. Daugeli metu vadovauja SVV tarybai, o smulkus verslas kaip ji pati sako “ ant išnykimo ribos”. Kodel? Juk jei gerai dirbama ir už nugaros tūkstantine aktyvi smulkaus verslo bendruomene taip negaletu būti? Dar geresnis atvejas “ ŽŪM mūsų neįsileido i posedį”. Kaip Jums tai patinka? Atstovauja visam smulkiam Lietuvos verslui ir neisileido i posedi! Tai gal atstovaujama mirusiom dūšiom, o ne SVV. O kas toliau, lauksite kol pakvies ar įsileis jus į posedį, ar pabaigai sudalyvausite SVV pakasynose?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS