„Žaliosios“ elektros vartojimas kasmet auga dešimtimis procentų | kl.lt

„ŽALIOSIOS“ ELEKTROS VARTOJIMAS KASMET AUGA DEŠIMTIMIS PROCENTŲ

Nepriklausomi tiekėjai skaičiuoja, kad socialiai atsakingų klientų, perkančių tik iš atsinaujinančių energijos išteklių pagamintą elektros energiją, per metus padaugėja bent penktadaliu, o „žaliosios“ elektros gamyba ir vartojimas per kelerius metus išaugo kelis kartus.

„Pastarųjų metų tendencijos rodo, kad „žaliosios“ energijos vartojimas Lietuvoje ženkliai auga. Vien pernai, palyginti su užpernai, „Energijos tiekimas“ pardavė beveik 54 proc. daugiau žaliosios energijos, taip pat auga susidomėjimas saulės elektrinių įrengimu“, - pranešime spaudai cituojamas „Lietuvos energijos“ grupei priklausančio „Energijos tiekimo“ generalinis direktorius Ainis Kavaliauskas.

Jis pažymi, kad pagrindinės to priežastys yra vis pingančios saulės jėgainių technologijos, leidžiančios elektros energiją tiekti pigiau ir vis sparčiau auganti verslo socialinė atsakomybė.

„Matome tendenciją, kad įmonių vadovams svarbu ne tik gauti produkciją, bet ir būti tikriems, kad ją gaminant aplinkai buvo daroma kuo mažesnė įtaka“, - sakė A. Kavaliauskas.

Augančią gamtai draugiškos elektros paklausą fiksuoja ir kiti tiekėjai.

„Pastaruosius porą metų klientų, pasirinkusių „žaliąją“ elektrą, skaičius auga maždaug po 20 proc. kasmet. Didėjant šios energijos paklausai, įmonės vis dažniau ir pačios ieško galimybių savo poreikio dalį patenkinti pasistatydamos nuosavus generacijos šaltinius“, - pranešime cituojamas elektros tiekėjo „Elektrum Lietuva“ Verslo klientų skyriaus vadovas Artūras Zatulinas.

Ketvirtadaliu išaugusį iš atsinaujinančių šaltinių pagamintos elektros suvartojimą skaičiuoja ir kitas nepriklausomas energijos tiekėjas „Enefit“. Tokią energiją vartojančių klientų bendrovėje per metus padaugėjo 7 proc.

„Siekdami būti draugiški aplinkai dar prieš kelerius metus priėmėme strateginį sprendimą - grupės mastu - Vilniuje ir Kaune mūsų plėtojamiems verslo centrams bei įvairių sričių gamybos įmonėms - perkame vien tik „žaliąją“ elektrą, net ir turėdami omenyje, kad ji gali kainuoti brangiau už kitais būdais pagamintą elektrą“, - sakė įmonių grupės SBA grupės viceprezidentas Egidijus Valentinavičius.

Pasak jo, net ir statant aukščiausio energetinio efektyvumo pažangius biurus, o pramonės įmonėms naudojant energiją taupančias technologijas, didėjančios SBA grupės verslo apimtys augins elektros vartojimą. Grupė planuoja, kad per šiuos metus „žalios“ elektros reikės 15 proc. daugiau nei pernai.

SBA duomenimis, Lietuvoje praėjusiais metais bendrai buvo suvartota 12 TWh elektros energijos. Pramonė suvartojo daugiau nei trečdalį šio kiekio.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS