„Fortum Klaipėda“ pajėgumų nemažina | kl.lt

„FORTUM KLAIPĖDA“ PAJĖGUMŲ NEMAŽINA

Jau trejetą metų veikianti „Fortum Klaipėda“ termofikacinė jėgainė šiuo metu yra didžiausia nepriklausoma šilumos gamintoja uostamiestyje. Tolydžio augant deginamų atliekų kiekiui jau šiemet bendrovė tikisi atlikti visus reikalingus veiksmus, leisiančius padidinti per metus čia sudeginamų atliekų kiekį. Turėdama vis daugiau darbo „Fortum Klaipėda“ nepamiršta megzti ryšių ir su gyventojais.

Pasiekė normą

Šilumą ir elektrą iš atliekų bei biokuro gaminanti „Fortum Klaipėda“ termofikacinė jėgainė Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje eksploatuoti pradėta nuo 2013-ųjų gegužės vidurio.

„Nuo mūsų veiklos pradžios atliekų kiekis mūsų kuro balanse nuosekliai didėjo ir 2015 m. pasiekė 180 tūkst. tonų. Tai yra tas kiekis, kurį mums leidžiama sudeginti“, – teigė bendrovės „Fortum Klaipėda“ direktorius Tomas Eikinas.

Pernai jėgainė sudegino ir 99 tūkst. t. biokuro.

Šiemet, anot direktoriaus, bus stengiamasi išlaikyti tokias pačias veiklos apimtis ir pirmojo ketvirčio rezultatai rodo, kad tai padaryti pavyks.

Degins daugiau atliekų

Praėjusiais metais pasiekus sudegintų atliekų normą bendrovė jau svarsto ką darys ateityje.

Direktoriaus teigimu, jau šiemet tikimasi baigti visas reikalingas procedūras, jog būtų leista jėgainėje maksimaliai deginti ne 180, o 250 tūkst. tonų atliekų.

„Poveikio aplinkai ataskaita jau yra suderinta ir patvirtinta, šiuo metu jau yra pateikta paraiška leidimui ir gautos pirmos pastabos. Tikimės, kad dar šiais metais, galbūt liepos ar rugpjūčio mėnesiais mes gausime pakeistą leidimą, kuriame ir bus tie 250 tūkst. t.“, – procesą apibūdino T.Eikinas.

Direktorius patikino, kad gavus minėtą leidimą, jėgainei didinti technologinių pajėgumų papildomai neprireiks.

„Nieko investuoti papildomai nereikės. Mes tik tą biokuro dalį pakeisime atliekomis. Tai mūsų manymu, atrodo logiška tam, kad mažinti atliekų kiekį sąvartynuose“, – pastebėjo vadovas.

Veža visa Lietuva

Iki 2015-ųjų minėtoje jėgainėje buvo leidžiama deginti tik Klaipėdos regiono atliekas, o dabar į „Fortum Klaipėda“ komunalinės atliekos po antrinio rūšiavimo atvežamos iš visos Lietuvos.

Šiuo metu vienas didžiausių atliekų tiekėjų jėgainei – Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras. Jis „Fortum Klaipėda“ tiekia apie 40 proc. visų atliekų.

23 proc. pristato bendrovė „Ecoservice“. Mažesni atliekų tiekėjai – bendrovės Kauno regiono atliekų tvarkymo centras, „Ekobazė“, „Virginijus ir Ko“, Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras, „Raguvilė“ ir kiti.

Šilumos ir elektros energija

Pastebima, kad kasmet didėja ir pagaminamos šilumos energijos rodikliai. Šiuo metu „Fortum Klaipėda“ yra didžiausias nepriklausomas šilumos energijos tiekėjas visoje Klaipėdoje, kuris dalyvauja konkurencinėje kovoje su kitais nepriklausomais tiekėjais.

Per trejus metus bendrovės pagaminamos šilumos energijos kaina kasmet mažėja. Šis procesas stebimas jau nuo pat jėgainės darbo pradžios prieš trejetą metų.

„Nuo balandžio iki pat šildymo sezono pradžios šilumos kainos jau 2013 m., kai mes pasileidome, krito praktiškai du kartus, nes iki tol Klaipėdoje nebuvo pakankamai šilumos gamintojų, kurie patenkintų visą poreikį“, – pastebėjo T.Eikinas.

Praėjusiais metais bendrovė pagamino ir pardavė 416 GWh šilumos energijos. Ji parduodama bendrovei „Klaipėdos energija“. Pastebima, kad iš „Fortum Klaipėda“ superkama apie 70 proc. visos šilumos energijos, kuri perkama iš nepriklausomų tiekėjų.

„Didėjant galimybei patiekti daugiau šilumos, tuo pačiu turime galime tiekti ir daugiau elektros energijos“, – pastebėjo T.Eikinas ir pridūrė, jog maždaug pusė pagaminamos elektros energijos – „žalioji“, pagaminama iš biokuro ir atliekose esančios biodegraduojančios dalies.

Leidžiamų normų neviršija

Nors darbo pajėgų „Fortum Klaipėda“ ir nemažina, o atvirkščiai – turi ambicijų didinti pajėgumus, poveikio aplinkai vertinimai, teigiama, nerodo pavojaus signalų.

Jėgainės emisijos yra dešimtis kartų mažesnės nei leidžia numatytos jų normos. T.Eikino teigimu, toks rezultatas pasiekiamas dėl įdiegtų aukščiausios kokybės technologijų.

„Kaip kartais juokauja mūsų kolegos – naujametinę naktį dioksinų ir furanų iš fejerverkų išmetama tiek, kiek mūsų jėgainė išmestų per 25 veiklos metus“, – pastebėjo direktorius.

Bendradarbiauja su gyventojais

Sėkmingai veiklą vystanti „Fortum Klaipėda“ nepamiršta ir bendradarbiavimo su gyventojų bendruomenėmis – remia bendruomenių šventes bei talkina gražinant aplinką. Be dėmesio nelieka ir kultūra – bendrovė jau parėmė trijų knygų leidybą. Paramos sulaukė ir viena uostamiesčio mokyklų ir sporto komanda.

Megzti ryšius su gyventojais bendrovė siekė nuo pat pirmųjų veiklos metų.

Minėdama savo pirmąjį gimtadienį bendrovė parėmė akciją „Darom“ ir po visuotinės talkos klaipėdiečius sukvietė į iškyla savo teritorijoje. Iškylos dalyviai buvo pakviesti ir apžiūrėti jėgainę.

Bendrovės atstovė Sandra Nagdasova pastebėjo, kad šia ekskursija susidomėjimas buvo labai didelis, todėl tokias ekskursijas nuspręsta organizuoti ir toliau. Jėgainėje lankosi studentai bei moksleiviai, senjorai.

„Fortum Klaipėda“ jau antrus metu planuoja rengti akciją, kurios metu aktyviai gyvenantieji ir parsisiuntusieji specialią programėlę gali skaičiuoti savo energiją ir ją skirti kuriai nors iš akcijoje dalyvaujančių aukštųjų mokyklų. Prieš Kalėdas kasmet skiriama parama darbuotojų išrinktai organizacijai.

Praėjusiais metais daugiau tokios energijos surinko Klaipėdos universitetas, kuriam ir atiteko bendrovės įsteigtas prizas.

Sėkmingai veikianti „Fortum Klaipėda“ aktyviai siekia dalyvauti ir miesto gyvenime – dalyvauja Jūros šventėje, nuo 2014-ųjų remia „Metų jūrininko“ rinkimus – kasmet įsteigia prizą šiai nominacijai.

Mažins kainą?

„Klaipėdos energijos“ Investicijų valdymo skyriaus vadovas Antanas Katinas pastebėjo, kad mieste šiuo metu yra septyni nepriklausomi energijos gamintojai. Kaip jau minėta – „Fortum Klaipėda“ - jų lyderis.

Jo teigimu, mažiausios kainos uostamiestyje būna pavasarį, vasarą ir pirmą rudens pusę. Tuo metu, anot A.Katino, „Klaipėdos energija“, galima sakyti, stabdo savo energijos gamybos procesą ir superka ją iš nepriklausomų tiekėjų, kurie konkuruodami ją siūlo mažesnėmis kainomis.

Pastebima, kad šilumos kainą mažina ir pačios „Klaipėdos energijos“ pradėtas naudoti biokuro katilas. Ateityje tokių įrenginių planuojama pastatyti ir daugiau bei taip dar sumažinti kainą.

„Tikimės, kad ateityje šiluma dėl konkurencijos tik pigs“, – teigė A.Katinas.

Pasitrauks iš Danės g.

Bendrovės Investicijų valdymo skyriaus vadovo teigimu, šiuo metu kuriami planai visą energijos gamybą iš Danės g. perkelti į Klaipėdos laisvąją ekonominę zoną ir šią teritoriją atiduoti miestiečiams.

„Mūsų gamybos šaltiniai orientuosis į LEZ teritoriją ir į Šilutės. Vieną biokurą deginantį agregatą planuojama pastatyti Šilutės pl., kitą – Lypkiuose ir taip atnaujinti mūsų šilumos gamybos įrenginius“, – teigė A.Katinas.

GALERIJA

  • Planai: anot „Fortum Klaipėda“ direktoriaus T.Eikino, dar šiemet tikimasi gauti leidimą jėgainėje deginti daugiau atliekų.
  • Antanas Katinas
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Aru

Eiline pinigu plovykla, mums pateikiama kaip visapusiskas geris...

Neatsimenu

Kaip privati suomių įmonė perėmė iš Klaipėdos savivaldybės šilumos ir elektros gamybos verslą?

PETRAS

Keletą kartų teko matyti iš šios jėgainės kamino virstančius spaluotus dūmus. Tai būdavo vakare apie 20 - 22 valandą. Na o jau kvapai tai praktiškai beveik kiekvieną savaitgalį.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS