Lietuviai jau kaupia kiaušinių atsargas Velykoms | kl.lt

LIETUVIAI JAU KAUPIA KIAUŠINIŲ ATSARGAS VELYKOMS

  • 1

Didžiausiai pavasario šventei, Velykoms, lietuviai pradeda ruoštis iš anksto. Svarbiausio Velykų atributo ir patiekalo, kiaušinių, pardavimai jau auga, o bendrai prieš šią šventę žmonės jų nuperka kone dukart daugiau nei įprastai. Pastaraisiais metais taip pat pastebimas ekologiškų kiaušinių pardavimų augimas, be to, lietuviai nesibodi išbandyti naujovių ir ragauja ne tik putpelių, žąsų ar ančių, bet net ir egzotiškųjų stručių kiaušinius.

„Nors iki prasmingiausios pavasario šventės liko beveik trys savaitės, jaučiame išaugusią kiaušinių paklausą. Ir tai yra visiškai įprasta, šią tendenciją stebime jau ne vienerius metus, todėl atsižvelgdami į žmonių pirkimo įpročius tam ruošiamės iš anksto ir didiname šių prekių pasiūlą. Pardavimų augimui įtakos turi ne tik prieš Velykas išaugantis pasirinkimas, bet ir iš anksto skelbiamos akcijos“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Lyginant su įprastais kiaušinių pardavimais, pastarųjų trejų metų duomenys rodo, kad prieš Velykas jų vidutiniškai parduodama 87 proc. daugiau, o kai kurių gamintojų kiaušinių žmonės nuperka tris, penkis ar net septynis kartus daugiau. V. Drulienė taip pat pastebi, kad ruošdamiesi šventei vien „Maximos“ parduotuvėse lietuviai nuperka daugiau nei milijoną dėžučių kiaušinių – tiek jų parduodama per tris savaites iki Velykų.

Bendri kiaušinių pardavimai išlieka gana stabilūs, tiesa, žmonių poreikiai keičiasi. Viena iš tendencijų – auga ekologiškų kiaušinių poreikis: nuo 2016 metų jų kasmet nuperkama maždaug 50 proc. daugiau nei ankstesniais metais. Taip pat lietuviai yra linkę išbandyti naujoves ir perka ne tik vištų, bet ir kitų paukščių kiaušinius, kurių paklausa artėjant Velykoms išauga nuo dviejų iki keturių kartų.

Kaip ir ankstesniais metais, žmonėms siūloma įsigyti ir jau nudažytų putpelių kiaušinių, ir velykinių margučių. Pastebima, kad laiką taupantys žmonės vis labiau juos pamėgsta – praėjusiais metais dažytų putpelių kiaušinių parduota dešimtadaliu, o velykinių margučių – penktadaliu daugiau nei 2017-aisiais.

Iš viso prekybos tinklo parduotuvėse galima rinktis iš 35 skirtingų rūšių ir gamintojų kiaušinių, o nuo praėjusių metų gurmanai gali paragauti naujovių – Australijos stručio emu, kurio kaina 25,99 euro, ir Afrikinio stručio, kurio kaina 49,99 euro, kiaušinių. Jie siūlomi didžiausiose parduotuvėse. Stručių kiaušinių lukštai tvirti it porcelianas ir gali atlaikyti žmogaus svorį, o pats kiaušinis sveria apie 1,5 kilogramo, taigi iš vieno tokio kiaušinio iškepto omleto užtenka visai šeimynai.

„Šiemet pirkėjai už vieną vištos kiaušinį mokės nuo 0,08 iki 0,39 euro arba už pakuotę nuo 0,79 iki 3,89 euro. Vištos kiaušinių kaina priklauso nuo to, kokiomis sąlygomis laikomos vištos, kiaušinių bei pakuotės dydžių. Putpelių kiaušiniai, nepriklausomai nuo pakuotės dydžio, kainuoja 0,12 euro už vienetą arba 1,39-2,49 euro už skirtingų dydžių pakuotę“, –  atskleidžia V. Drulienė.

Naudinga žinoti:

Kiaušinių galiojimo terminas yra 28 dienos;

Kiaušinio šviežumą galima patikrinti panardinus jį į šalto vandens stiklinę: švieži kiaušiniai lieka dugne, o seni kiaušiniai iškyla į paviršių;

Kiaušinius rekomenduojama laikyti ne aukštesnėje kaip 18°C temperatūroje;

Putpelių kiaušinius reikia virti iki 3 minučių, vištų – nuo 3 iki 6 minučių, žąsų – iki 25 minučių, o stručio kiaušinį reikia virti nuo 45 minučių iki valandos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

zelemuncikas

Sukaupiau net du.Iškau subinės ridenti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS