Nelegalaus startuolio „Prodeum“ įkūrėjas nustatytas JAV | kl.lt

NELEGALAUS STARTUOLIO „PRODEUM“ ĮKŪRĖJAS NUSTATYTAS JAV

Nelegalaus kriptovaliutų startuolio „Prodeum“ įkūrėjas nustatytas, tačiau dėl tapatybės vagystės nukentėję lietuviai ieškinių jam teikti neplanuoja.

IT specialistas Marius Pareščius, remdamasis kolegų Jungtinėse Valstijose informacija, teigia, kad ši istorija taps precedentu, parodančiu, jog piktų kėslų turintys asmenys negali jaustis saugūs.

„Prodeum“ buvo pristatomas kaip naujos produktų ženklinimo sistemos startuolis ir buvo aktyvus sausio mėnesį, o vėliau likvidavosi pasisavindamas investuotojų pinigus. Tarp jo dalyvių viešai ir nepagrįstai buvo įvardijami bent trys Lietuvos piliečiai: Vytautas Kašėta, Darius Rugevičius ir Rokas Vedluga.

„Vienas iš tyrėjų pabaigė šitą darbą, jam labiau pasisekė. Turime duomenis to, kas tai darė: dvidešimt kelerių metų vaikinas iš Amerikos, vedęs, turi vaiką. Viskas baigėsi tuo, kad jis prisiekinėja, kad grąžins pinigus. Mūsų veiksmai leido padėti rinkai, kad tokių nesąmonių daugiau nebūtų. Ir pamokyti tą piktavalį“, – BNS sakė M. Pareščius.

Jo žiniomis, „Prodeum“ pasisavintos investuotojų sumos nėra didelės, todėl ieškinių kol kas nėra.

„Jis yra Amerikos rezidentas. Iš Lietuvos mes jo nepasieksime. Iš tų, kurie investavo, negirdėjau jokių teisinių ginčų. Kadangi buvo mažos sumos, kiekvienas investuotojas, kaip suprantu, numojo ranka“, – sakė M. Pareščius.

Pasak jo, galimo nusikaltėlio tapatybę nustatė „kolegos iš JAV, rinkos dalyviai, kurie daro tyrimus“. 

Blokų grandinės technologijos ekspertas Vytautas Kašėta BNS taip pat patvirtino, kad gallbūt nelegaliai veikęs asmuo nustatytas.

„Bendruomenė pratęsė tyrimą ir su socialinių tinklų pagalba sugebėjo susieti asmenį, išpublikavusį projekto aprašymą – kas labai džiugina, nes tokie tyrimai reikalauja nemažai resursų, bet kai tyrimo imasi bendruomenė ir tarpiniais rezultatais dalinasi socialiniuose tinkluose, viskas įmanoma“, – BNS teigė V. Kašėta.

Pasak jo, teisminių procesų minties atsisakyta.

„Taip, nusprendėme nesivelti į teisinius ieškinius. (...) Tas asmuo tikrai ne EU (ne Europos Sąjungos – BNS) pilietis, supratome, kad toliau gilintis nėra prasmės. Tiesiog konstatuojame faktą, kad reikia kruopščiai analizuoti projektus prieš investuojant“, – aiškino V. Kašėta.

Vasarį jis teigė, kad „Prodeum“ projektas pasinaudojo kai kurių lietuvių pavardėmis: „Aš asmeniškai jaučiuosi, kad mano tapatybe buvo pasinaudota. Gavome daug neigiamo dėmesio asmeniškai, ir Lietuva gavo daug neigiamo dėmesio“.

Tuomet spaudos konferenciją surengę ekspertai, tarp jų V. Kašėta ir M. Pareščius, teigė, kad Lietuvos reputacijai „Prodeum“ galėjo padaryti milijonų eurų vertės žalą ir imamasi teisinių veiksmų.

M. Pareščius tąkart sakė, kad galimi nusikaltėliai „iš machinacijų, į kurias įtraukti lietuvių vardai“ uždirbo 43 eteriumus (kriptovaliuta), tai buvo ekvivalentiška 43 tūkst. eurų, bet investuotojai iš Lietuvos projekte nedalyvavę.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Kažką jie čia stipriai pudrina.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS