Taupkasės tikslas – sugrąžinti turtą klientams be nuostolių | kl.lt

TAUPKASĖS TIKSLAS – SUGRĄŽINTI TURTĄ KLIENTAMS BE NUOSTOLIŲ

  • 4

Praėjusią savaitę Lietuvos bankas atšaukė Taupkasės licenciją ir kreipėsi į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo. Taip buvo padėtas taškas unijos veikloje, nepaliekant jokių galimybių susigrąžinti atimtą licenciją ir toliau teikti finansines paslaugas savo klientams.

Banko sprendimas nesuprantamas

Lietuvos banko pranešime teigiama, kad laikinasis administratorius nustatė, jog Taupkasė nevykdo svarbiausio su mokumu susijusio – kapitalo pakankamumo rodiklio ir didžiausios paskolos sumos vienam skolininkui – normatyvo, todėl unijos veikla negali būti stabili. Tiesa, nei viešai išplatintame pranešime apie licencijos atšaukimą, nei unijos vadovybei šie normatyvų skaičiavimo rezultatai nebuvo pateikti.

Nors unijos nariams ir vadovybei kyla labai daug klausimų dėl tokio Lietuvos banko sprendimo, Taupkasė neturi galimybės ginčyti sprendimo dėl licencijos panaikinimo teisme, kadangi tokie Lietuvos banko sprendimai pagal galiojančius įstatymus neskundžiami.

Taupkasės finansinė būklė 2017 m. gruodžio 28 d. duomenimis atitiko visus Lietuvos Respublikos kredito unijų įstatyme numatytus reikalavimus. Nepaisant 2017 m. patirtų nuostolių (0,17 mln. eurų), Taupkasė atitiko pagrindinį mokumo principą (unijos turtas viršijo turimus įsipareigojimus). Todėl kyla klausimas, kaip per mažiau nei du mėnesius unija galėjo tapti nemoki, įvertinant tą faktą, kad šiuo laikotarpiu Taupkasei buvo paskelbtas moratoriumas, kurio metu unija paslaugų teikti negalėjo, o jos veiklą prižiūrėjo Lietuvos banko paskirtas laikinasis administratorius. Išsamesnės informacijos, kuo remiantis Lietuvos banko valdyba pripažino uniją nemokia, neskelbiama.

Daugiau informacijos suteiksime e. paštu taupkase@nariams.lt arba tel. 8 695 48 132.

Lietuvos bankas su unijos atstovais nebendravo

Praėjusių metų pabaigoje Lietuvos bankui priėmus sprendimą sustabdyti Taupkasės veiklą, unijos nariai per itin trumpą laiką net tris kartus kreipėsi į Lietuvos banką dėl informacijos apie esamą situaciją ir tikslių duomenų apie Taupkasės kapitalo rodiklius pateikimą, tačiau jokio atsakymo nesulaukė, o narių siekio didinti unijos kapitalą nebuvo paisoma.

Taupkasės vadovybė taip pat dėjo dideles pastangas siekdama išsiaiškinti priežastis, kurios trukdė tolesnei unijos veiklai, ir galimybes didinti kapitalą, tačiau Lietuvos banko Priežiūros tarnyba nepatenkino unijos vadovybės prašymų dėl susitikimo aptarti susidariusios situacijos bei tolesnės unijos veiklos perspektyvų.

Neaiškūs kapitalo rodiklių skaičiavimai

Visi unijos veiklos rodikliai ir finansiniai rezultatai metų pradžioje buvo perskaičiuoti ir įvertinti Lietuvos banko paskirto laikinojo administratoriaus, o Taupkasės narių siūlymas leisti unijos veiklos rezultatus įvertinti nepriklausomam auditoriui atmestas.

Į Taupkasės administracijos vadovo pateiktą prašymą suteikti išsamesnės informacijos apie atliktus unijos veiklos rezultatų skaičiavimus iki šios dienos neatsakyta.

Taupkasės vadovybei nesuprantama išvada, kad unijos veiklos nuostoliams padengti reikėtų didelės nuosavų lėšų dalies, nors pagal verslo planą, kuris buvo pateiktas Lietuvos bankui, unijos veiklos rezultatai jau pirmajame šių metų ketvirtyje turėjo būti teigiami, buvo vykdomas netgi optimistinis verslo plano variantas. Todėl lieka neaišku, kokiais skaičiavimais ir motyvais buvo pagrįstas sprendimas atimti unijos veiklos licenciją.

Sieks sugrąžinti klientams jų turtą

Šiuo metu laukiama teismo paskelbimo datos, kada bus svarstomas Lietuvos banko prašymas skelbti Taupkasei bankrotą.

Kredito unijos vadovybė ir aktyvūs nariai teisme ruošiasi kovoti dėl galimybės apsaugoti Taupkasės turimą turtą ir neleisti jo iššvaistyti, kadangi pradėjus vykdyti bankroto procedūrą, dažnu atveju, turtas yra išparduodamas gerokai mažesne verte. Tai reikštų, kad unijos nariai patirtų nuostolių ir neatgautų dalies ar viso savo turimo pajaus.

Taupkasės vadovai teisme sieks apginti galimybę patiems administruoti ir įgyvendinti likvidavimo procesą, kad narių patirti nuostoliai būtų kuo mažesni arba kad nariai jų visai nepatirtų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

saulyte

Kas cia per nesamone aferistu sugalvotas dar vienas legalus pinigu pasipelnijimo saltinis kuo toliau i miska tuo dagiau tamsos cia tik pas mus tokias istorijas gali sugalvoti kaip zmones apgauti sau naudos pasidaryti kaip sakydavo zmones ziurej savy o ne kitu man atrodo kad nieko gero ir nebus nemokam mes kazka liaudziai gero sukurti eikit jus visi sieno raveti niekuom nebetikesiu

Antanas

Jus bent suprantate kokie atkatai čia vaiksto. Matematika labai paprasta - unijos paskolų portfelis pagal LB skelbtis duomenis yra apie 14 mln. (Beje labai geros kokybės) O bankroto atveju šita portfelį perpirk kitas stambus Lietuvos bankas geriausiu atveju už puse kainos t.y. Kokius 7 mln. Šitas portfelis kiekviena mėnesį generuoja apie 80 tūkstančių pajamų. Taigi, unija pašalinama o portfelis pasidalinimas. Visa kaltė suverciant unijai. Tai jei taip buvo blogai, tai kodel gerbiami inspektoriai is LB po mėnesį laiko inspektavimo išvadose nurodė tokias menkus pažeidimus, bet nemokumo neįžvelgė, o dabar administratoriaus rankomis atliko juoda darbą. Kaip jus leidžiatės durninami tokiu magnatu ir kaip kokios senos bobutes bambeklės postringauti " taip, taip nereikėjo vogti"

Anonimas

Kredito unija - tai kooperatyvas, gavęs teisę verstis finansine veikla. LB suteikia licenziją, LB ir panaikina licenzija. Kokią informaciją turi LB teikti ? Didžioji dalis informacijos yra banko paslaptis (t.y. tai, kas yra įstatymu apribota apie indėlininkus, paskolos gavėjus ir t.t.) O kad vadovai buvo perspėti ne kartą, tai faktas. Ir kokiems čia klientams turtą planuoja grąžinti ? Visus indėlius iki 100 000 eurų perima indėlių draudimo fondas. Ir išmokės nesvarbu ar bus turto, ar ne. Ir po to jau iš išieškomo turto grąžinama darbuotojams, indėlių fondui, mokesčiams, kitiems kreditoriams ir galiausiai - pajininkams. Taigi neužsiminėkit p. vadovai pigiu PR.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS