Už netinkamai nurodytas kainas „Rimi“ ir „Iki“ – tūkstantinės baudos | kl.lt

UŽ NETINKAMAI NURODYTAS KAINAS „RIMI“ IR „IKI“ – TŪKSTANTINĖS BAUDOS

  • 8

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) už vykdytą nesąžiningą komercinę veiklą skyrė bendrovei „Palink“, valdančiai „Iki“ parduotuvių tinklą, 10 tūkst. eurų, baudą, o bendrovei „Rimi Lietuva“, valdančiai „Rimi“ parduotuvių tinklą, – 8 tūkst. eurų baudą.

„Vartotojai dažnai skundžiasi dėl prekybos centruose ar kitose prekybos vietose nurodomų neteisingų kainų bei nepritaikomų skelbiamų akcijų kainų. Prekės, kurią renkasi pirkėjas, kaina turi didelę įtaką vartotojo ekonominiam elgesiui, todėl prekybininkai privalo laikytis profesinio atidumo reikalavimų ir kainas nurodyti neklaidindami vartotojų,“ – sako teisingumo viceministrė Irma Gudžiūnaitė.

Tyrimus dėl galimų Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams įstatymo pažeidimų pradėjusi VVTAT nustatė, kad penkiose skirtingose bendrovės „Palink“ valdomose parduotuvėse „Iki“ vartotojams nebuvo pritaikytos nuolaidos, pritaikytos mažesnės nei skelbtos nuolaidos arba prekės kainos kasoje neatitiko kainų, nurodytų kainolapyje. Bendrovės „Rimi Lietuva“ atveju nustatyta, kad dvejose „Rimi“ parduotuvėse prekių kainos lentynose neatitiko kasoje pateikiamos kainų, taip pat vartotojams nebuvo pritaikytos skelbtos nuolaidos.

Bendrovė „Palink“ pripažino pažeidimus ir situaciją aiškino žmogiškąja klaida, t. y. tuo, kad vartotojų nurodyti neatitikimai kilo prekybos centro darbuotojams laiku nespėjus pakeisti kainų etikečių. Bendrovė kompensavo vartotojų patirtus nuostolius bei pateikė informaciją apie tokiems atvejams išvengti taikomas priemones: nemokama kokybės linija, mokymai bei konsultacijos darbuotojams. Bendrovė „Rimi Lietuva“ pažeidimus taip pat aiškino darbuotojų klaidomis bei informavo apie veiksmus, kurių ėmėsi pažeidimams ištaisyti: pašalino kainų neatitikimus, per lojalumo kortelių informaciją identifikavo vartotojus, kurie įsigijo prekes didesne kaina, ir atlygino jų patirtas išlaidas.

VVTAT komisijos nutarimas per vieną mėnesį nuo nutarimo įteikimo dienos gali būti skundžiamas teismui Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.

Šiemet bendrovėms „Rimi Lietuva“ ir „Palink“ jau buvo skirtos baudos po 11 tūkst. eurų.

Primintina, kad bendrovės turi pareigą imtis visų įmanomų priemonių, kad parduotuvės darbuotojai atliktų visus veiksmus, susijusius su kainolapių pakeitimu ir vartotojai gautų teisingą bei neklaidinančią informaciją apie prekių kainas ir joms taikomas nuolaidas. Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatyme įtvirtinta, jog komercinė veikla yra nesąžininga, jeigu ji neatitinka profesinio atidumo reikalavimų ir iš esmės iškreipia arba gali iš esmės iškreipti vidutinio vartotojo ekonominį elgesį siūlomo produkto atžvilgiu.

Komentaras

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė

Mūsų įmonėje dirba daugiau nei 6,5 tūkstančių darbuotojų komanda, kuri kasdien aptarnauja apie 300 tūkstančių pirkėjų. Parduotuvės veikla, o taip pat didelis prekių asortimentas sąlygoja itin gausų kasdienių darbinių užduočių skaičių. Viena iš tokių kasdienių užduočių yra ir prekių kainolapių keitimas.

Nors prekių kainos įmonės prekių asortimento, kainodaros ir akcijų valdymo programoje keičiamos centralizuotai, tačiau atspausdintus kainolapius prie prekių parduotuvių lentynose turi sudėlioti atsakingi kiekvienos parduotuvės darbuotojai. Vis tik rankomis pakeičiant ne vieną šimtą kainų etikečių, deja, bet retsykiais įsivelia žmogiškųjų klaidų.

Mes apgailestaujame dėl visų atvejų, kada vartotojai buvo suklaidinti ar patyrė nepatogumų dėl klaidų prekių kainolapiuose. Tuo pačiu mes suvokiame atsakomybę prieš savo pirkėjus ir darome viską, kad tokios situacijos nepasikartotų. Gavę vartotojų skundus, aktyviai bendradarbiaujame su Valstybine vartotojų teisių apsaugos tarnyba ir visada siekiame kompensuoti pirkėjams jų patirtus nepatogumus ir kitas išlaidas, pirkėjams atlyginame žalą ir kompensuojame patirtus nepatogumus. Dar kartą apgailestaujame dėl susiklosčiusios situacijos ir raginame pirkėjus, pastebėjusius kainų neatitikimus, visuomet apie tai pranešti mūsų parduotuvių darbuotojams.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

gyventojas

nu nera tiek zmoniu , kad darbas butu tinkamai atliktas , nes bosai savo gobsumui neturi ribu. moka tik minimumus plius keletas auriuku ir nieko daugiau. Apie 600 e gauna tik prekybcentrio direktore ..... tai ka kalbeti apie eiline kasininke ar kroveja??? visiems p.... kas ir kaip o 10 000 e jiems tai kaip drambliui litras degtines. Jei butu baudos skiriamos nuo apyvartos procentalines .... nors 5 procentai nuo imones apyvartos tai gal..... nors isgi mazai tiketina.... nes ju antkainiai kai kurioms prekems siekia ne maziau kaip 200 procentu

pasirinkimas platus

o as nemegstu Lidl.tai ka?/////////

mes

šiose daržinėse iš viso neapsipirkinėjam, o maximoj atidžiai žiūrim, kokios kainos išmuštos prekių čekyje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS