Vokietijos milžinė „Rewe“ tapo kontroline „Iki“ akcininke | kl.lt

VOKIETIJOS MILŽINĖ „REWE“ TAPO KONTROLINE „IKI“ AKCININKE

  • 0

Vokietijos mažmeninės prekybos milžinė „Rewe“, perėmusi kontrolinį vieną didžiausių Lietuvos mažmeninės prekybos tinklų „Iki“ valdančios bendrovės „Palink“ akcijų paketą, žada plėsti verslą Lietuvoje.

Apie susitikimą su neįvardijamo vieno didžiausių Europos prekybos tinklų atstovais savo feisbuko paskyroje pranešė premjeras Saulius Skvernelis. Vėliau jis patvirtino, kad susitiko su „Rewe“ atstovais.

„Buvo vieno didžiausių prekybos tinklų atstovo, valdybos nario, atsakingo už šitą regioną atvykimas. Atsiliepimas į tą laišką (premjero kvietimą investuoti Lietuvoje – BNS), kuris buvo parodytas pačiai valdybai, ir nusiteikimas keisti iš esmės strategiją, tai yra ne uždarinėti savo parduotuves, tapti kontrolinio akcijų paketo savininku (....) ir daryti plėtrą tais pačiais principais, kur „Rewe Group“ tinklai daro daugelyje Europos valstybių“, – po Vyriausybės posėdžio trečiadienį žurnalistams sakė S. Skvernelis.

„Tas mus labai tenkina ir džiugina, nes kalbama apie konkurencijos didinimą ir dideles investicijas į Lietuvą“, – pridūrė jis.

Premjeras pabrėžė, kad Vyriausybė neatsisako savo planų stiprinti vidutinio ir smulkaus bei šeimų prekybos verslą.

„Nematau čia grėsmės. Dar daugiau, kalbant apie tas patirtis, kurios yra kitose Europos valstybėse, kur daro „Rewe Group“, būtent yra stiprinimas gamintojų, tiekėjų kooperaciją, vietinių gamintojų skatinimas. Ir tai labai svarbus požiūris, kad vietiniam verslui yra skiriamas prioritetas. Mus toks požiūris tenkina“, – tvirtino S. Skvernelis.

Premjeras šiemet rugsėjį pakvietė 12 Europos didžiųjų prekybos tinklų investuoti Lietuvoje. Tuomet teigta, kad sąraše yra prekybos tinklai, veikiantys Europoje ir kitur, tačiau jų pavadinimai nebuvo atskleidžiami. S. Skvernelis trečiadienį neatsakė, kiek sulaukė atsakymų į išsiųstus kvietimus.

„Neskubėkime, kiekviena naujiena, kuri yra, ji bus jums paskelbta. Puikiai suprantate, kad pats investuotojas, kuris ketina investuoti, apsisprendžia, kada gali būti skelbiamos detalės, kada gali būti skelbiamos datos, kada gali būti skelbiami pavadinimai. Taip buvo su visais investuotojais, iki paskutinės minutės, kol nebuvo sutarta paviešinti, turbūt nebuvo nė apie vieną stambų investuotoją Lietuvoje mes nežinojome“, – sakė premjeras.

„Palink“ išplatintame pranešimą patvirtino, jog „Rewe“ padidino įmonės akcijų paketą nuo 55,58 proc. iki 93,75 proc. ir ketina toliau stiprinti „Iki“ pozicijas Lietuvoje. Per dvejus metus šalyje planuojama atidaryti 20 naujų „Iki“ parduotuvių ir rekonstruoti apie 50 esamų.

„Rewe“ grupė „Iki“ valdyme dalyvauja nuo 2008 metų. „Iki“ Lietuvoje veikia nuo 1991 metų ir šiuo metu valdo 233 parduotuves.

„Iki“ prekybos tinklą už 213 mln. eurų siekė įsigyti „Rimi Lietuva“, tačiau Konkurencijos taryba balandį neleido užbaigti sandorio, „Rimi Lietuvai“ neįgyvendinus visų įsipareigojimų – nebuvo rasti tinkami 17-os abiejų tinklų parduotuvių pirkėjai, kurie, Konkurencijos tarybos manymu, galėtų užtikrinti veiksmingą konkurenciją.

S. Skvernelis jau kvietė į Lietuvą ateiti Vokietijos mažmeninės prekybos grupės „Schwarz Gruppe“ valdomą prekybos tinklą „Kaufland“. Tačiau jo atstovė Anna Muenzing BNS tuomet tvirtino, kad šiuo metu grupė neturi planų plėstis Lietuvoje. Šalyje nuo 2016 metų veikia tos pačios grupės valdomas Vokietijos prekybos tinklas „Lidl“.

S. Skvernelis prieš metus skelbė, kad į Lietuvą ateiti siūloma vienam neįvardijam Lenkijos prekybos tinklui. Daugiausia parduotuvių Lenkijoje turi „Žabka“ ir „Lewiatan“. Lietuvoje jau veikia Lenkijos nemaisto prekių tinklas „Pepco“, aktyviai plečiasi Latvijos statybos medžiagų tinklas „Depo“, be kita ko, prekiaujantis ir maisto produktais.

Vyriausybės idėją pasikviesti į Lietuvą didžiuosius Europos prekybos tinklus kai kurie ekspertai vadina utopija. Kiti analitikai mano, jog tai logiškas sprendimas, siekiant didinti konkurenciją prekybos rinkoje, tačiau jis neturėtų būti pristatomas kartu su planais griežtinti didžiųjų tinklų verslo sąlygas. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS