Vyriausybės sprendimas dėl „Skinest Baltijos“ apskųstas teismui | kl.lt

VYRIAUSYBĖS SPRENDIMAS DĖL „SKINEST BALTIJOS“ APSKŲSTAS TEISMUI

Estijos kapitalo geležinkelio paslaugų įmonė „Skinest Baltija“ teismui apskundė Vyriausybės sprendimą, kuriuo numatytas pasirašyti įmonės sandoris su „Lietuvos geležinkeliais“ pripažintas neatitinkančiu nacionalinio saugumo interesų. Tai jau antras bendrovės skundas teismui – įmonė Vilniaus apygardos teismui yra pateikusi ieškinį „Lietuvos geležinkeliams“, nepasirašiusiems su ja sutarties.

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) pirmadienį gavo „Skinest Baltijos“ skundą, tačiau ar jis bus nagrinėjamas, kol kas neaišku – neatliktas joks procesinis veiksmas, bylą teisėjas gavo tik antradienį, BNS informavo teismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

„Skinest Baltijos“ vadovas Valdas Rasimas BNS teigė negalintis komentuoti skundo motyvų, kol teismas nepradėjo nagrinėti ieškinio.

Ministrų kabinetas birželio pradžioje patvirtino Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos išvadą, kad daugiau nei 3 mln. eurų vertės „Lietuvos geležinkelių“ gelžbetoninių pabėgių pirkimo sandoris su mažiausią kainą pasiūliusia „Skinest Baltija“ neatitiktų nacionalinio saugumo interesų.

Pasak Vyriausybės, „Skinest Baltijos“ akcininkės „Skinest Rail“ savininkas Olegas Osinovskis turi didinančių riziką ar keliančių grėsmę nacionaliniam saugumui ryšių su užsienio valstybių institucijomis ar jų fiziniais ar juridiniais asmenimis, be to, jis yra įtariamasis byloje dėl korupcinio nusikaltimo Latvijoje.

Estijos pilietis O. Osinovskis įvardijamas kaip vienas turtingiausių šalies žmonių, jis figūruoja viename garsiausių Latvijos korupcijos skandalų – jis įtariamas davęs 0,5 mln. eurų kyšį už tai, kad Latvijos geležinkelių valdoma įmonė „Latvijas Dzelzcels RSS“ įsigytų iš jo valdomos „Skinest“ 4 senus dyzelinius lokomotyvus. Jam bei buvusiam Latvijos geležinkelių vadovui Ugiui Magoniui iškeltos baudžiamosios bylos.

Remdamiesi Vyriausybės sprendimu, „Lietuvos geležinkeliai“ nepasirašė sutarties su „Skinest Baltija“ ir nusprendė skelbti naują pabėgių konkursą. Kol bus baigtos naujojo konkurso procedūros „Lietuvos geležinkeliai“ pabėgių įsigijo iš kito tiekėjo – antrą vietą pirmame konkurse užėmusios bendrovės „Swetrak“.

Vilniaus apygardos teismas birželio pabaigoje atmetė „Skinest Baltijos“ prašymą pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones – pripažinti „Lietuvos geležinkelių“ ir kitos konkurso dalyvės „Swetrak“ sutartį negaliojančia. Šios sutarties vertė yra 709 tūkst. eurų su galimybe ją pratęsti, o maksimali vertė gali siekti 2,9 mln. eurų.

„Lietuvos geležinkeliai“ sutartį su „Swetrak“ pasirašė po neskelbiamų derybų, o konkursas, kuriame dalyvavo abi įmonės, šiuo metu yra sustabdytas, BNS sakė geležinkelių atstovas Mantas Dubauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS