G. Paluckas apie taršaus automobilio atsisakymą: kompensacijos dydis – neadekvatus | kl.lt

G. PALUCKAS APIE TARŠAUS AUTOMOBILIO ATSISAKYMĄ: KOMPENSACIJOS DYDIS – NEADEKVATUS

  • 5

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas sako, kad Nacionaliniame oro taršos plane patvirtintas sprendimas skirti 1000 eurų kompensaciją žmonėms, atsisakiusiems taršių automobilių, yra neadekvatus savo dydžiu.

„Tūkstantis eurų, jei tai būtų taikoma naujų automobilių įsigijimui, tai yra absoliučiai neadekvatus dydis, nes jeigu žmonės turėtų pinigų, jie ir pirktų tuos naujus ir netaršius automobilius“, - „Žinių radijo“ laidoje „Opozicija“ sakė G. Paluckas.

Jo įsitikinimu, kol kas tai yra tik gražus rinkimų šūkis ar masalas, ir be papildomų detalių jo net neverta vertinti kaip rimto.

„Iš ministerijos ar iš Vyriausybės tokie dalykai neturėtų išeiti neparuošus labai aiškaus ir detalaus to siūlymo įgyvendinimo plano“, - teigė socialdemokratų lyderis.

Pasak jo, aplinka rūpintis reikia, bet 1000 eurų pažadas tos problemos tikrai nesprendžia.

„30 mln. eurų, kurie yra numatyti, jei būtų išdalinti po 1000 tūkst. eurų, tai realiai pakeistų 30 tūkst. taršių automobilių. Vien Vilniuje tokių automobilių yra per 300 tūkst. Jeigu mes sakome, kad atnaujintume 10 proc. viso Vilniaus automobilių parko, tai ką mes kalbėsime apie visą Lietuvą?“, - komentavo G. Paluckas.

Anot jo, tai tik lašas jūroje, ir nebūtinai pats efektyviausias.

ELTA primena, kad Vyriausybė trečiadienio posėdyje patvirtino Nacionalinį oro taršos mažinimo planą, kurį parengė Aplinkos ministerija.

Kaip posėdžio metu teigė aplinkos ministras Kęstutis Mažeika, pagrindiniai sektoriai, į kuriuos orientuotas šis planas, yra transporto, šilumos gamybos, žemės ūkio, naftos perdirbimo, saugojimo ir paskirstymo.

Planas bus teikiamas Europos Komisijai (EK). Nacionalinis oro taršos mažinimo planas turės būti peržiūrimas ne rečiau kaip kas ketverius metus ir galės būti koreguojamas ar pildomas, pagal poreikį įtraukiant papildomų priemonių.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis anksčiau vykusiame pasitarime klausė aplinkos ministro, kokios kompensacijos plane numatytos gyventojams, atsisakantiems taršių automobilių.

K. Mažeika atsakė, kad kompensacija per pirmąjį etapą galėtų siekti apie tūkstantį eurų.

„Bendrai numatyta suma visai priemonei yra 30 mln. eurų. Ministerijoje diskutavome ir, manau, kad turėtų būti apie 1 tūkst. eurų (kompensacija. - ELTA), kad žmones pirmame etape motyvuotume“, - sakė K. Mažeika.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

opa

Pati skaidriausi ziniasklaida visam pasauly!Kodel balsavimo langeliai+(uz)neveikia?

Anonimas

Tai valstieciu rinkimine reklama .Tai taip nori savo apacias pritraukti balsuoti.Juk uz 1000e automobilio gero nenusipirksi.Ir tai yra ju blefas.Susiremontuok sena jo varykli ir vazinek netersdamas oro.O tiem zadantiem reikia juos i teisma kaio Jskeliuna paduoti uz ivairius triukus.

vien tik islandijos ugnikalnio issiverzimas

ismete y atmosfera CO daugiau nei ,kad automobiliai ismeta CO per 200 metu...... turi but nenusiperkama tex apziura, nuormalus atlyginimai ,ir gamtos puoselejimas ,o ne misku ir zeldiniu masiskas naikinimas kaip lietuvoj
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS