Siūloma griežtinti ES transporto priemonių draudimo taisykles | kl.lt

SIŪLOMA GRIEŽTINTI ES TRANSPORTO PRIEMONIŲ DRAUDIMO TAISYKLES

Europos Komisija pasiūlė iš dalies pakeisti Motorinių transporto priemonių direktyvą, siekiant sugriežtinti ES transporto priemonių draudimo taisykles, kad būtų geriau apsaugoti nukentėjusieji transporto priemonių sukeltuose eismo įvykiuose ir draudėjai turėtų daugiau teisių.

Pasiūlymu bus užtikrinta, kad nukentėjusiesiems motorinių transporto priemonių sukeltuose eismo įvykiuose būtų išmokėta visa jiems priklausanti kompensacija, net kai draudikas yra nemokus. Atnaujintomis taisyklėmis taip pat bus užtikrinta, kad asmenys, anksčiau turėję draudimą kitoje ES valstybėje narėje, būtų vertinami taip pat, kaip ir vietos draudėjai, ir turėtų galimybę pasinaudoti geresnėmis draudimo sąlygomis.

Europos Komisija siūlo tokius pakeitimus:

Draudiko nemokumas: jeigu transporto priemonės, kuria sukeltas eismo įvykis, draudikas yra nemokus, žala nukentėjusiesiems bus greitai ir visiškai atlyginta jų gyvenamosios vietos valstybėje narėje. Tarpvalstybiniais atvejais bus užtikrinta, kad galutinė finansinė atsakomybė tektų draudiko buveinės valstybės narės draudimo sektoriui, o nukentėjusiesiems būtų greitai atlyginama žala.

Draudžiamųjų įvykių pažymos: draudžiamųjų įvykių pažymas, kurias išdavė draudikas kitoje valstybėje narėje, draudimo įmonės turės vertinti lygiai taip pat kaip ir jų šalyje išduotas pažymas. Tai turėtų užtikrinti, kad draudimo paslaugas užsienyje perkantys piliečiai galėtų naudotis tokiomis pačiomis palankesnėmis draudimo įmokomis, kaip ir vietos vartotojai.

Vairavimas neapsidraudus: bus sustiprinti valstybių narių įgaliojimai kovoti su vairavimu neapsidraudus. Tai turėtų padėti spręsti problemas, susijusias su neapsidraudusiais vairuotojais, dėl kurių didėja draudimo įmokos sąžiningiems automobilių vairuotojams.

Minimalios draudimo sumos: keliaudami po ES jos piliečiai galės naudotis tokia pačia minimalia apsauga. Pasiūlymu nustatomi suderinti minimalios apsaugos lygiai kūno sužalojimo ir turto sugadinimo atveju visoje ES, nes dabar valstybių narių taikomi minimalios apsaugos lygiai šiek tiek skiriasi.

Taikymo sritis: siekiant didesnio teisinio tikrumo į pasiūlymą įtraukta naujausia Europos Sąjungos Teisingumo Teismo praktika. Visų pirma, dabar taisyklėse aiškiai nurodoma, kad direktyva taikoma eismo įvykiams, įvykusiems įprastai naudojant transporto priemonę vežimo tikslais, taip pat ir naudojant privačioje teritorijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS