Ž. Vaičiūnas: iki 2022 m. – penkis kartus daugiau elektromobilių | kl.lt

Ž. VAIČIŪNAS: IKI 2022 M. – PENKIS KARTUS DAUGIAU ELEKTROMOBILIŲ

Per kelerius metus elektromobilių skaičius Lietuvoje turėtų išaugti penkis kartus, o ekologiško transporto plėtra palies ir viešąjį transportą, sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Kalbėdamas apie Energetikos ministerijos planus, Ž. Vaičiūnas pažymėjo, kad ateityje atsinaujinančios energijos išteklių (AEI) panaudojimas galutiniame vartojime sudarys vis didesnę dalį, tačiau AEI sunaudojimo dalis transporte - lėčiau.

„AEI galutiniame energijos išteklių vartojime Lietuvoje iki 2030 m. turėtų siekti 45 proc., šiuo metu - 26 proc. Centralizuoto šilumos tiekimo sektoriuje AEI dalis 2030 m. turėtų siekti 90 proc., o transporto sektoriuje - 15 proc.“, - ketvirtadienį konferencijoje „Vilniaus energetikos forumas“ sakė Ž. Vaičiūnas.

Pasak energetikos ministro, iki 2020 m. yra iškeltas tikslas padidinti AEI naudojimą transporto sektoriuje nuo 3,6 proc. iki 10 proc. - iki 7 proc. transporto kuro turėtų sudaryti biodegalai, o elektros naudojimas transporte, planuojama, sudarytų nuo 2,5 proc.

Kaip sakė Ž. Vaičiūnas, 30 mln. eurų ES paramos iki 2023 m. Lietuvai leis ne tik įsigyti 70 naujų ekologiškų viešojo transporto priemonių, bet ir išvystyti elektromobilių infrastruktūrą. Planuojama, kad iki 2022 m. elektromobilių bus penkis kartus daugiau nei šiandien - 4,6 tūkst.

ELTA primena, kad siekiant sudaryti galimybes elektromobilių vairuotojams sklandžiai ir nepertraukiamai keliauti šalyje, mažinant naftos produktų vartojimą susisiekimo sektoriuje ir švelninant transporto poveikį aplinkai, Lietuvos miestuose dar šiemet bus įrengtos 57 naujos elektromobilių įkrovimo prieigos.

Elektromobilių įkrovimo prieigų įrengimui savivaldybėms yra skirta beveik 1,5 mln. eurų iš Europos regioninės plėtros fondo. Likusius 15 proc. prie projekto finansavimo turės prisidėti pačios savivaldybės.

Pagal Nacionalinės susisiekimo plėtros 2014-2022 m. programą, siekiama, kad miestų ir priemiesčių aglomeracijose, kuriose yra daugiau kaip 25 tūkst. gyventojų, 2020 m. būtų ne mažiau kaip 100 elektromobilių įkrovimo jungčių. Savivaldybės taip pat turės užtikrinti, kad 5 metus po įkrovimo prieigos įrengimo elektromobilių įkrovimo paslaugos būtų teikiamos nemokamai.

2014-2017 m. įrengta 12 viešų didelės galios elektromobilių įkrovimo stotelių automagistralėje Vilnius-Klaipėda ir viena automagistralėje Vilnius-Panevėžys. Planuojama, kad iki 2018 m. pabaigos pradės veikti dar 14 viešųjų didelės galios įkrovimo stotelių šalia kelių, priklausančių transeuropiniam transporto tinklui, ir prie kitų valstybinės reikšmės kelių. 5 prieigos jau yra įrengtos, 9 dar įrenginėjamos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS