Dailės galerijoje „Vabzdžių dresuotojo“ apsilankymas ir kūrybinės dirbtuvės vaikams | kl.lt

DAILĖS GALERIJOJE „VABZDŽIŲ DRESUOTOJO“ APSILANKYMAS IR KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS VAIKAMS

Gruodžio 28d.  Nacionalinėje dailės galerijoje  filmo ,,Vabzdžių dresuotojas“ peržiūra ir kūrybinės animacijos dirbtuvės.

Skambant  kompozitoriaus  Lino Rimšos muzikai, išgirstame: ,,Aš esu vabalas ir čia mano istorija“. Dailininko, vaikiškų knygų iliustratoriaus  Rimanto Rolia sukurtas simpatiškas, žaismingas vabalas aiškindamasis sau rūpimą klausimą - kas ir kur pradangino jo meilę - mums atskleidžia  lėlinės animacijos pradininko Vladislovo Starevičiaus kūrybą. Beje, mūsų personažo vabalo mylimoji – Karalienė Liūtė yra sumažinta autentiškos  V. Starevičiaus sukurtos lėlės kopija (originali lėlė buvo 80cm, ji buvo išskirtinė tuo, kad  galėjo ypač tikroviškai judėti, išreikšti jausmus).  Filmo kūrybinė grupė pasirinko originalų sprendimą - dokumentiniame filme įvedė lėlinius personažus, sukūrė vabalo gyvenimo siužetinę liniją.

"Viskas kažkaip jaukėsi jaukėsi, o kai sugalvojome įtraukti personažus kaip veikėjus į pieštinį pasaulį - palengvėjo. Svarbiausia yra tą virvę ištempti, ant kurios gali viską sukabinti", - sako filmo dailininkė Jurga Gerdvilaitė. Dailininkė teigia pastebėjusi, kad V. Starevičius didelį dėmesį skyrė fonui. Animatoriaus asmenybė ją itin žavi - prieš 100 metų be kompiuterio jis gebėjo kurti neįtikėtinus dalykus, buvo tiesiog kino alchemikas.

“Dėl tokio filmo pasirinkimo žiūrovas nenutrūkstamai  viso filmo metu yra įtrauktas  į magišką animacinių personažų pasaulį. Ši  atmosfera išlieka  ir kuomet  apie V. Starevičiaus filmus kalba kiti kino kūrėjai bei kritikai.  Įkūnyti V. Starevičiaus, dar vadinamo kino stebukladario asmenybę filme teko užduotis žinomam lietuvių kino bei teatro aktoriui Gediminui Girdvainiui. Ypač gausioje jo kūrybinėje biografijoje galima pastebėti labai skirtingų vaidmenų,  aktorius taip pat įgarsina ir animacinių filmų personažus (,,Ratai “,  ,,Legendinis vikingas Toras“ ir kt.).  Tikriausiai, patirtis bei  išraiškinga ir tuo pačiu subtili aktoriaus vaidyba tapo priežastimi, dėl kurios jis buvo pakviestas šiam vaidmeniui. Žiūrint šį filmą, ko gero daugelis sutiks - pasirinkimas tikrai pasiteisino ir  G. Girdvainio kuriamas personažas tapo ne tik Vabalo mylimosios ,,pagrobėju“, tačiau ir puikiai atskleidė  vizualiąją pusę – tai yra tapo tarsi komentatoriumi, parodančiu kaip vyko V. Starevičiaus kūrybinis procesas, filmavimas, savo veiksmais papildančiu  kino ekspertų mintis", - kalbėjo J. Gerdvilaitė.

Filme jungiami įvairūs elementai, galintys mus informuoti apie išties išskirtinę V. Starevičiaus asmenybę, jo kūrybą -  rodomi archyviniai kadrai, kuriuose galime pamatyti kino genijų, taip pat fotografijos,  paties V.Starevičiaus filmų ištraukos bei visa tai papildoma kinotyrininkų mintimis. Visos šios filmo dalys, dėl profesionalaus kūrėjų darbo susijungia į vientisą, aiškų, harmoningą pasakojimą, kuris sudomina žiūrovus bei, kaip liudija gauti apdovanojimai, nepalieka abejingų ir kino ekspertų.  Pateikta gausi informacija kūrybinės grupės  buvo renkama iš įvairių archyvų (Prancūzijos, Rusijos, Nyderlandų, Anglijos, Lenkijos). Dalis filmavimo laiko buvo praleista ,,SE-MA-FOR“ (vienoje seniausių animacijos studijų)  kino studijoje, esančioje Lenkijoje, Lodzėje. Šioje studijoje buvo sukurta ir jau minėta originali lėlinė animacija. 

Šiame filme  turime galimybę pamatyti vieno žymiausių V. Starevičiaus filmo ,,Gražioji Lukanida“ (1912 m.) ištraukų.  Ilgą laiką buvo manoma, kad šio filmo kopijų neišliko, jos buvo sunaikintos, tačiau po atkaklios filmo kūrėjų paieškos, trukusios kelis metus, filmas buvo rastas Anglijoje. Filmo sėkmė   premjeros metu pranoko visus lūkesčius. Tiek tarp tuometinių žiūrovų tiek ir tarp žurnalistų buvo daug diskutuojama, kaip režisieriui  pavyko tai sukurti. Buvo siūlomos įvairios versijos, viena jų, atrodanti absurdiškai -  manyta, kad režisieriui tikrai pavyko išdresiruoti gyvus vabzdžius. Rusų kino kritikė  Marina Karaseva, kalbanti šiame filme, ,,Gažiąją Lukanidą“ priskiria V. Starevičiaus krypčiai, kurią  įvardino kaip ,,pasakiškuosius mūšius“, pasižyminčius pompastišku stiliumi su ironijos prieskoniu. Taip pat galime pamatyti fragmentų iš ,,Kino operatoriaus keršto“ -  tai parodija, galbūt netgi viena pirmųjų kino parodijų.

Režisierius čia parodo kinematografo galimybes taip, kad  žmonės galėtų iš jų pasijuokti. Čia panaudojamas kino kine efektas (animacinio filmo veikėjai pavaizduojami kaip stebintys kino seansą), šis principas vėliau atsikartos daugelyje kitų filmų. Dokumentiniame filme savo mintimis apie V. Starevičių dalinasi ir žymūs eksperimentinės animacijos kūrėjai, britai broliai dvyniai – Stephen ir Timothy Quay, su ypatingu užsidegimu kalbėdami apie animacijos kūrimo procesą, jo sudėtingumą, ypatingos kantrybės reikalaujantį darbą užsimena, jog V. Starevičiaus vielyčių principas, sukurtas valdyti vabzdžius ir dabar naudojamas lėlinėje animacijoje.  Pastebi dar vieną V. Starevičiaus animacijos bruožą – tai neįtikėtiną sugebėjimą vienu metu savo filme animuoti daug veikėjų, viename net 65. Iš tikrųjų žiūrint V. Starevičiaus filmus, matant scenas su daug veikiančių personažų  gana sunku  įsivaizduoti kaip jam tai pavykdavo, ypač atsižvelgiant į tuo metu dar gana ribotas kino technikos galimybes.

,,Vabzdžių dresuotojas“ ( sukurtas 2008 m.) buvo parodytas Europos dokumentikos festivalyje „What’s Art Doc?“ Londone, taip pat kino festivaliuose Rygoje, Karlovy Varuose, Maskvoje Liubeje, Leipcige, Taivane, Taline. Filmas dalyvavo  Berdiansko (Ukrainoje) festivalio nevaidybinių filmų konkurse ir buvo pripažintas kaip geriausias filmas bei apdovanotas Didžiuoju prizu. 2009 m.  filmas buvo įvertintas ,,Sidabrinės gervės“ apdovanojimais:

už geriausią profesinės meistrystės darbą – Rasai Miškinytei;
už geriausią kompozitoriaus darbą – Linui Rimšai;
už geriausią režisūrą – Rasai Miškinytei, Donatui Ulvydui, Linui Augučiui, Marekui Skrobeckiui;
už geriausią scenarijų – Linui Augučiui, Donatui Ulvydui, Jonui Baniui.

(Tarptautinio kino festivalio informacija - http://www.kinofestivalis.lt/lt/archyvas/2009/filmai/Vabzdziu-dresuotojas)

Filmo „Vabzdžių dresuotojas“  peržiūra vyks 14 val.  (filmo ištrauka https://www.youtube.com/watch?v=RriigIWRIcs).

15val. kūrybinės animacijos dirbtuvėlės vaikams nuo 6m.. Dirbtuves ves vienas iš „Vabzdžių dresuotojo” režisierių Linas Augutis. Renginio metu vaikai kurs animuotą naujametinį sveikinimą, proceso eigoje susipažins su lėlinės animacijos kūrimo technika. Dirbtuvėlės vyks NDG edukaciniame “kube”.

Renginiai nemokami

GALERIJA

  • Dailės galerijoje „Vabzdžių dresuotojo“ apsilankymas ir kūrybinės dirbtuvės vaikams
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS