E. Nekrošiaus „Kalės vaikus“ pamatys ir vilniečiai | kl.lt

E. NEKROŠIAUS „KALĖS VAIKUS“ PAMATYS IR VILNIEČIAI

Balandį Klaipėdos dramos teatras į Vilnių atveža naujausią šio sezono premjerą – Eimunto Nekrošiaus statytą spektaklį „Kalės vaikai“.

Tai – to paties pavadinimo romano inscenizacija, kurią parašė pats jo autorius Saulius Šaltenis.

Vasarį parodyta uostamiesčio publikai Eimunto Nekrošiaus premjera „Kalės vaikai“ abejingų nepaliko. Tiesa, vieni žiūrovai teigė, kad spektaklis, kupinas simbolių kalbos – pernelyg sudėtingas, kiti – žavėjosi.

„Žiūrovas, kaip ir aktoriai, jie turi dirbti žiūrėdami šitą spektaklį. Ne tik klausyti. O kai sakai, kad simbolių kalba, man atrodo, kad tai yra viskas taip paprasta. O kokios asociacijos ateis kiekvienam – vienam kelmas gali atrodyti tik kelmas ant kurio galima ir reikia kartais prisėst pailsėt, o kitam gali atrodyti, kad tai – viso gyvenimo našta. Kitam gali atrodyti, kad tai – antkapis. Taip, kad čia kiekvienas žmogus pasidaro savo išvadas ir savą tą simbolį, kuris jam artimesnis“, – kalbėjo aktorė Regina Šaltenytė.

S. Šaltenio pjesė nukelia žiūrovus į XVIII a. Mažąją Lietuvą, kuri tuo metu buvo pavaldi Prūsijai. Naujojoje dviejų dalių dramoje susipina ir istorinė Lietuvos praeitis – vokiečių kolonizacija ir karai su rusais, pasakos, sakmės, prietarai, užkalbėjimai, Šventojo rašto nuotrupos ir postulatai.

Klaipėdos dramos teatre E. Nekrošius spektaklį statė pirmą kartą. Kai kurie aktoriai teigė, kad dirbti su šiuo pasaulinio garso režisieriumi – ir didelė laimė ir baugu.

„Aš manau, kad mes turėjom baimės. Dirbti su tokiu grandu, su tokiu maestro ir, aišku, su pirmu tokiu simboliniu teatru. Ir aš galiu asmeniškai pasakyt, kad aš dvi savaites repetuodamas jaučiausi trupučiuką kaip kosmose“, – sakė aktorius Vaidas Jočys.

„Laiko tarpas buvo labai trumpas per kurį turėjome išleisti spektaklį, todėl buvo baugu ar taip greitai pagausi, ar taip greitai suprasi ko režisierius nori. Nes jis turi savo pasaulį, savo tiesą, savo ne tik teatro gyvenimo filosofiją – visą į kurią jis eina, keliauja ir įtraukia į tą kelionę visus“, – teigė aktorė R. Šaltenytė.

Spektaklyje taip pat vaidina aktoriai Darius Meškauskas, Igoris Reklaitis, Karolina Kontenytė ir kiti.

Naujausią E. Nekrošiaus spektaklį „Kalės vaikai“ vilniečiai pamatys balandžio 11 d. Nacionaliniame dramos teatre.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS