Vienas seniausių Europoje videomeno festivalių sugrįžta į „ArtVilnius“ | kl.lt

VIENAS SENIAUSIŲ EUROPOJE VIDEOMENO FESTIVALIŲ SUGRĮŽTA Į „ARTVILNIUS“

  • 0

Vienas seniausių Europoje video ir laikinio meno festivalių „Videonale“ sugrįžta į Vilnių. Birželio 8-11 d. „Litexpo“ vyksiančioje šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius’17“ bus pristatyta programa „Videonale.16 on Tour“, kurioje dalyvaus 13 tarptautinių kūrėjų videodarbų, atrinktų net iš 2339 paraiškų.

„Džiaugiamės, kad „Videonale“ į mugę grįžta antrą kartą – „ArtVilnius’15“ pristatyta programa sulaukė didelio lankytojų ir meno kolekcionierių dėmesio. Šiemet festivalis atveža 13 rinktinių kūrinių iš devynių pasaulio šalių – nuo Irano, Maroko, Kinijos iki Kanados, JAV, Vokietijos, Didžiosios Britanijos ir kt,” – teigė „ArtVilnius’17“ direktorė Diana Stomienė.

Festivalis „Videonale“ buvo pradėtas rengti 1984 m. Bonoje (Vokietija), dalyvių tarpe buvo naujus meno judėjimus formavę garsūs menininkai Dara Birnbaum, Keren Cytter, Lynn Hershman, Christianas Jankowskis, Marcelis Odenbachas, Billas Viola ir kiti. Šių metų pavasarį videomeno ir laikinio meno festivalis „Videonale.16“ 16-ą kartą vyko Bonos meno muziejuje. Buvo pristatyti 43 videodarbai, kuriuos iš 2339 paraiškų atrinko tarptautinė vertinimo komisija. Paraiškas buvo galima teikti vieno kanalo ir daugiakanaliams judančių vaizdų meno ir virtualiosios realybės darbams bei performansams.

Į „ArtVilnius’17“ iš Bonos atkeliauja rinktinė programa „Videonale.16 on Tour“, kurią kuruoja festivalio meno vadovė Tasja Langenbach. „Su „Videonale“ ir Tasja jau ne vienerius metus palaikome puikų ryšį. Šį pavasarį lankėme „Videonale.16“, susipažinome, užmezgėme naujus kontaktus su videomeno atstovais”, – pasakojo „ArtVilnius’17“ meno projekto vadovė Sonata Baliuckaitė.

„ArtVilnius’17“ programoje pristatomi 13 darbų, atspindinčių „Videonale.16“ temą „Perform!”. „Perform!”, atkreipiamas dėmesys į įvairius gyvenimo aspektus, kurie (sąmoningai ar ne) paverčia mūsų kasdienybę nuolatiniu performansu. Ar tai būtų dėl pastovios akistatos su skaitmenine įranga, ar dėl socialinių tinklų įtakos. „Videonale.16 on Tour“ programai „Litexpo“ salėje suprojektuoti specialūs stendai ir išskirtinė architektūrą, kurią sukūrė architektės Olga Voišnis ir Miglė Nainytė.

„Videonale.16 on Tour“ ekspozicijoje „ArtVilnius’17“ lankytojai išvys šių menininkų videokūrinius: Julia Scher (JAV), Cooper Battersby ir Emily Vey Duke (Kanada), Jasmin Bigler ir Nicole Weibel (Vokietija, Šveicarija), Yao Cong (Kinija), Teboho Edkins (JAV), Lotte Meret Effinger (Vokietija), Max Grau (Vokietija), Shadi Harouni (Iranas), Randa Maroufi (Marokas), Stefanas Panhansas (Vokietija), Lucy Pawlak (Didžioji Britanija), Stefanas Ramírezas Perezas (Vokietija) ir Anna Vasof (Graikija). Minėtų menininkų darbuose performansas pateikiamas kaip laisvė ir suvaržymas tuo pačiu metu: laisvė nuolat vaidinti vis kitaip ir žaisti savo žaidimą, bet ir suvaržymas, reikalaujantis elgtis pagal pasaulyje (tikrajame ar virtualiame) esančias taisykles.

Aštuntoji tarptautinė šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius‘17“ vyks birželio 8-11 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“.

GALERIJA

  • Vienas seniausių Europoje videomeno festivalių sugrįžta į „ArtVilnius“
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS