Vilniuje koncertuos „Grammy“ laureatas džiazo pianistas W. Pawlikas | kl.lt

VILNIUJE KONCERTUOS „GRAMMY“ LAUREATAS DŽIAZO PIANISTAS W. PAWLIKAS

  • 1

„Włodekas Pawlikas – fenomenas. Kaip Vladimiras Horowitzas džiaze. Turite išgirsti jį grojant!” – taip apie „Kristupo vasaros festivalyje“ viešėsiantį pianistą rašė leidinys „North Sea Jazz Magazine“.

Išgirsti W. Pawliko suburtą trio bus galima jau rugpjūčio 8 d. Koncertas „Šimtmečio džiazas“ yra skiriamas Lietuvos ir Lenkijos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui ir vyks šiai progai simbolinėje erdvėje – Valdovų rūmuose.

W. Pawlikas – universalus pianistas ir originalus kompozitorius. 2014 m. jo vardas aukso raidėmis įrašytas į Lenkijos muzikos istoriją. Tai - pirmasis šalies džiazo atlikėjas, pelnęs Grammy statulėlę už albumą „Night In Calisia“, prie kurio prisidėjo ir garsus JAV trimitininkas Randy Breckeris.

„Garsai, kurie kitiems gali atrodyti nesvarbūs, nepastebimi, man tampa didelio įkvėpimo šaltiniu. Aš mąstau ausimis“, – yra sakęs talentingas menininkas, kuriam susižavėjimo šūksnius žarsto įtakingiausi muzikos kritikai.

Atlikėjo biografija pasižymi įspūdingais darbais: daugiau nei 20 autorinių albumų, muzika filmams, bendri projektai su orkestrais. Jis sukūrė kompozicijas operai „Via Sancta“, kurios premjera nacionalinėje Lenkijos operoje, Varšuvoje įvyko 2007 m., muziką Williamo Šekspyro sonetams, baletui „Flow“ ir kt. Viską, ką daro šis nepaprastais gabumais apdovanotas atlikėjas, lydi gausybė įvertinimų: 2005 m. kūrėjas buvo apdovanotas prestižiniu Lenkijos muzikiniu apdovanojimu „Fryderik“, 2006 m. - Lenkijos nacionalinės televizijos kultūros kanalo apdovanojimu už geriausią džiazroko projektą (albumą „Anhelli“), o muzikinis takelis „Rewers“ buvo pripažintas geriausiu filmo garso takeliu prestižiniame Gdynės kino festivalyje bei pelnė Lenkijos kino akademijos pagrindinį prizą.

W. Pawlikas taip pat yra daugelio nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatas, įskaitant Grand Prix tarptautiniame džiazo konkurse Diunkerke, Prancūzijoje, antrosios vietos laimėjimą tarptautiniame džiazo konkurse Monake. Už nuopelnus kultūrai, šalies muzikos istoriją pakeitęs atlikėjas buvo apdovanotas Lenkijos Atgimimo ordino kryžiumi.

Nepamirštamus pasirodymus W. Pawlikas sukūrė didžiausiuose ir prestižiškiausiuose džiazo festivaliuose, tokiuose kaip „North Sea Jazz“, Europos džiazo festivalis, taip pat klasikinės muzikos renginiuose, o drauge su pianistu yra groję Richie Cole’as, Billy Hartas ir kitos džiazo žvaigždės

Legendinis klubas „Akwarium Jazz Club“ ir leidinys „Jazzi Magazine“ 1988 m., 1996 m. ir 2001 m. atlikėją išrinko Lenkijos metų džiazo muzikantu. Jo koncertinė bei kūrybinė veikla atsiduria ir tarptautinių, nuomonę formuojančių žiniasklaidos priemonių akiratyje – leidinys „The Age“ W. Pawliko turą Australijoje įvertino kaip geriausią 2002 m. muzikos renginį, o amerikiečių džiazo žurnalas „Down Beat“ Lenkijos džiazo lyderio drauge su trimitininku R. Breckeriu įrašytą albumą „Turtles“ apibūdino „įspūdingu“ ir įvertino 4 žvaigždutėmis.

W. Pawlikas studijavo F. Chopino muzikos universitete (prof. B. Hesse – Bukowskos kl.), vėliau studijas tęsė Hamburgo aukštojoje muzikos mokykloje. O 2007 m. įgijęs daktaro laipsnį, pradėjo dėstyti F. Chopino muzikos universitete fortepijono improvizaciją.

Rugpjūčio 8 d., trečiadienį, 19 val. Valdovų rūmuose nepraleiskite progos pasiklausyti „Šimtmečio džiazo“, kurį pristato Grammy laureato „Włodek Pawlik trio“: pianistas W. Pawlikas, kontrabosininkas Paweł Pańta, būgnininkas Cezary Konradas. Lietuvos ir Lenkijos nepriklausomybės atkūrimo 100 – mečiui skirtame koncerte, organizuojamame kartu su Lenkijos institutu, skambės autorinės W. Pawliko kompozicijos iš albumų „Anhelli“, „America“, „Night in Calisia“ (apdovanotas Grammy)

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Užpelkis

Jis koncertavo "Kaunas Jazz" 2015 m. Puikus pianistas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS