Vilniuje prasideda tarptautinis folkloro festivalis „Griežynė“ | kl.lt

VILNIUJE PRASIDEDA TARPTAUTINIS FOLKLORO FESTIVALIS „GRIEŽYNĖ“

  • 0

Išgirsti įvairių tautų liaudies muziką, išvysti tradicinius jų instrumentus bei susipažinti su atlikėjais, atvykstančiais iš devynių pasaulio šalių, trečiadienį vilniečius ir miesto svečius pakvies tarptautinis instrumentinio folkloro festivalis „Griežynė“.

Festivalio programoje - ne tik koncertai, bet ir instrumentų, muzikantų fotografijų parodos, susitikimai.

Festivalio pradžią trečiadienio pavakare skelbs Daivos Klovienės fotografijų parodos „Griežynė - veidai, susitikimai“ atidarymas ir kompozitoriaus, folkloro atlikėjo Algirdo Klovos solo programa „Versmės tėkmė“ Vilniaus mokytojų namų svetainėje. A. Klovos sumanyta ir jo atliekama etnokultūrinė muzikinė programa paremta autentiškomis lietuvių liaudies melodijomis, jas derinant su folkloro, postfolkloro ir kitų stilių improvizacijos elementais.

Jono Bugailiškio, medžio drožėjo, skulptoriaus, liaudies instrumentų kūrėjo, pagamintomis kanklėmis, ragais ir būgnais muzikuoja ne vienas lietuvių bei užsienio folkloro ansamblis ar atlikėjas. Jau ne pirmą kartą festivalio dalyviai svečiuosis tautodailininko dirbtuvėse, įsikūrusiose Vilniaus senamiestyje.

Vakare - Peterburgo armonikininkų vakaras Vilniaus mokytojų namų svetainėje.

Festivalyje tradicines melodijas atliks instrumentinės muzikos grupė „Aypara“ iš Azerbaidžano, folkloro grupė „Kolisnija“ iš Baltarusijos, kapela „Wojciechowska“ iš Lenkijos, taip pat svečiai iš Latvijos, Estijos, Kinijos, Škotijos. Senąją Kretos liaudies muziką ir dabartines improvizacijas atliks Londone reziduojantis Kretos muzikos kolektyvas „Cretan Brioche“. Į festivalį atvyksta ir Vašingtone gyvenantis lietuvių kilmės smuikininkas Dovydas Pivoriunas, grojantis lietuvių, latvių, estų bei JAV tradicinę muziką.

Penktadienį Vilniaus mokytojų namuose vyks Didysis „Griežynės“ koncertas. Festivalio dalyviai atliks gražiausius savo repertuaro kūrinius.

Savaitgalį festivalio dalyviai svečiuosis Kernavėje, Širvintų ir Kauno rajonuose.

Festivalis „Griežynė“ - seniausias šio žanro renginys Baltijos rytiniame regione, rengiamas kas dveji metai. Siekdami supažindinti Lietuvos visuomenę su įvairių tautų liaudies muzikantais, instrumentais ir tradicine muzika, o svečiams pristatyti lietuvišką muzikavimo tradiciją, 1992 m. festivalį sumanė du instrumentinio folkloro entuziastai - A. Klova ir Arūnas Lunys.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS