VDA etikos sargai: G. Trimakas pažeidė etikos normas | kl.lt

VDA ETIKOS SARGAI: G. TRIMAKAS PAŽEIDĖ ETIKOS NORMAS

Vilniaus dailės akademijos (VDA) dėstytojas, fotografas Gintautas Trimakas, bandydamas užmegzti neakademinius santykius su studentėmis, pažeidė šios aukštosios mokyklos etikos normas, konstatavo VDA Senato etikos komitetas.

Sprendimą dėl nuobaudos priims Senatas

Komiteto pirmininkas architektas Marius Šaliamoras žurnalistams pirmadienį teigė, kad sprendimą dėl nuobaudos priims Senatas ir rektorius, tačiau dėstytojas greičiausiai turėtų gauti arba griežtą papeikimą, arba būti atleistas.

Savo išvadas komitetas padarė išnagrinėjęs dviejų studenčių skundus. Anot M. Šaliamoro, juose kalbama apie kelerių metų senumo įvykius.

„Mes turime konstatuoti, kad buvo pažeistas etikos kodekso punktas 7.2. Aš galiu perskaityti, kaip tas skamba: tai yra akademinės bendruomenės nario žeminimas naudojantis savo viršenybe. Fiksuota, kad šis punktas pažeistas. Ir iš dalies VDA etikos kodekso punktas 8.1 – tai būtent šita dalis – studento ar dėstytojo siekimas užmegzti neakademinius santykius su studentu“, – sakė M. Šaliamoras.

Paprašytas sukonkretinti, už ką G. Trimakas gali būti nubaustas, jis aiškino, kad fotografas „nederamai kreipėsi į merginą ir ją įžeidė“.

„Kreipimasis toks, kad jisai sakė „komplimentą“ apibūdindamas ją ir, kaip pati mergina sakė, prisilietė ir jai buvo nemalonu, ji vengė toliau šito dėstytojo“, – aiškino komiteto pirmininkas.

Komiteto išvadas Senatas svarstys trečiadienį.

„Formaliai, kai pažeidžiamas koks nors etikos kodekso punktas, dėstytojas turėtų būti atleistas iš pareigų. Tokia yra tvarka, tokia yra praktika. Negalima lyginti, bet Jono Gasiūno skandalo šviesoje šitie punktai tikrai nėra tiek skandalingi, bet jie tikrai nepriimtini (...). Spręs Senatas ir spręs rektorius, kaip toliau pasielgti su šituo dėstytoju, sunku pasakyti – arba bus griežtas papeikimas su įrašymu į bylą, arba bus atleistas“, – sakė komiteto vadovas.

Komitetas taip pat gavo 246 esamų ir buvusių studentų laiškus, kuriuose išsakomas palaikymas G. Trimakui.

„Iš tikrųjų jisai yra dėstytojas, kurį labai mėgsta studentai, myli, ir šioje šviesoje šitie nemalonūs įvykiai arba nemalonūs faktai, kurie, mūsų galva, vis tik įvyko, jie yra tikrai skaudūs“, – sakė M. Šaliamoras.

Jis taip pat sakė, kad šios situacijos nesieja su galimybėmis gauti Nacionalinę kultūros ir meno premiją. Ji oficialiai fotografui turėtų būti įteikta ketvirtadienį.

„Premija – ne už priekabiavimą, premija už fotografiją, manau, kad nereikėtų visko suplakti į vieną vietą, tuo labiau, kad nacionalinių premijų ir siūlymo, ir tiekimo tvarkoje nėra kažkokio reikalavimo, kad tas žmogus būtų be jokių dėmių biografijoje“, – svarstė VDA Senato etikos komiteto vadovas.

Buvo ne taip suprastas?

Nederamu elgesiu su studentais apkaltintas Vilniaus dailės akademijos (VDA) dėstytojas fotografas G. Trimakas teigia neturintis netinkamų intencijų studentų atžvilgiu.

„Aš negaliu neigti, kad tas priartėjimas negalėjo būti, nes (esu) per daug draugiškas. Jeigu aš buvau ne taip suprastas, tai kiekvieno individualiai žmogaus yra asmeninis (reikalas) – kiekvienas turi nuspręsti, ką jisai gali apie tai pagalvoti“, – žurnalistams pirmadienį sakė G. Trimakas.

Jis teigė per šį skandalą supratęs, kad „negalima su visais būti draugiškam“.

„Yra vis tiek toks emocinis intelektas, jis ima viršų, jeigu tu matai, kad jis turi klausimą, tu su juo bendrauji, ir jeigu jis pats arčiau prieina, tai net neįtari, kad gali kada nors pagalvoti, kad aš kažką piktai galvojau. Yra geras bruožas, kad laisvėjame, kad galima išties bet kokiomis formomis tą problemą iškelti. Ir kiek čia man bekainuotų, tas turėtų vis tiek teigiamai išsispręsti, nes, manau, ir skausmą nešioti tą, kažkokį nusivylimą autoritetais nešioti tiek metų ir nedrįsti pasakyti – tai galbūt šita forma ir yra viena iš tokių pagrindinių“, – dėstė menininkas.

Aš negaliu pykti, nes jos turi teisę. Jeigu jos pamanė, kad mano buvo tie ketinimai, tai jos turi teisę pasakyti apie tai.

Jis sakė dar nenusprendęs, ar ketvirtadienį vyks į Prezidentūrą atsiimti jam skirtos Nacionalinės kultūros ir meno premijos. G. Trimakas sakė, kad išmokėta premija kol kas guli sąskaitoje.

„Jinai yra pervesta, bet nepaliesta“, – teigė G. Trimakas.

Menininkas sakė esąs atviras aiškintis jam metamus kaltinimus.

„Aš negaliu pykti, nes jos turi teisę (liudyti – BNS). Jeigu jos pamanė, kad mano buvo tie ketinimai, tai jos turi teisę pasakyti apie tai“, – kalbėjo fotografas.

Paklaustas, ar jo galbūt netinkamą elgesį galėjo lemti alkoholis, jis aiškino, kad jau ilgą laiką nevartoja alkoholio: „Vienuolikti metai, kai esu „sausas“.

G. Trimako elgesį šiuo metu svarsto VDA Senato etikos komitetas. Etikos komiteto pirmininkas architektas Marius Šaliamoras BNS penktadienį sakė, kad informacija apei G. Trimaką nėra vienareikšmė.

„Dabar turime jo atsakymą, turime kelių studenčių komentarus, turime visą didelį raštą studentų, kurie komentuoja G. Trimaką iš kitos pusės – kaip itin taktišką dėstytoją. Taip pat turime vieną atvejį, kai paaiškėjo, kad viena studentė, kerštaudama kitai studentei, jos vardu parašė skundą dėl G. Trimako. Tai turime daug visokių dalykų“, – BNS sakė M. Šaliamoras.

Kartu jis pabrėžė, kad nepalankios informacijos apie G. Trimaką negalima lyginti su tuo, kas paliudyta apie dabar jau buvusį dėstytoją tapytoją Joną Gasiūną. Pastarojo elgesį Etikos kometas vasario pradžioje įvertino kaip nesuderinamą su VDA dėstytojo vardu ir pareigomis, žeminantį žmogaus orumą.

„Mes manome, kad iš tikrųjų didelė klaida yra į vieną langelį dėti G. Trimako ir J. Gasiūno nuotraukas. Čia truputį skirtingi atvejai, mes kiekvieną tokį atvejį nagrinėjame atskirai, ir, matyt, principingai tą padarysime pirmadienį“, – sakė M. Šaliamoras.

Pastarosiomis savaitėmis kaltinimų nederamu seksualiniu elgesiu su studentais viešojoje erdvėje buvo išsakyta ir dabar jau buvusio VDA dėstytojo psichologo Arvydo Liepuoniaus, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje dėstančio Lietuvos rusų dramos teatro vadovo režisieriaus Jono Vaitkaus atžvilgiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

As

Asmeniskai siek tiek pazistu Trimaka, dar daug is studentu geru zodziu apie ji girdejau, susidariau labai gera nuomone. Noriu paraginti, kad eitu atsiimti premijos ir ja drasiai naudotu, nes cia nera jokiu sasaju, ji uzdirbta per daugeli metu, tikrai pelnyta. Uz atsiprasyma labai gerbiu,tai sioje situacijoje labai tinkamas elgesys. O Senatas turi priimti teisinga sprendima, atsizvelgti i studentu kreipimasi ir i tai, kad tokiu destytoju yra nedaug ir kad akademijai tai bus didelis praradimas. Manau, kad tokiu atveju arba nebus, arba bus vienetai, tai yra pamoka.

prasidėjo .......

dabar visus , tame tarpe ir pensininkus , pradės apipjaustyt etikos sargams paskundus ..........

Taip

Pasodinkite tas sliures į cype už šmeižtą ir pasibaigs toms kurvoms
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS