Artėjant Kaziuko mugei – patarimai prekybininkams | kl.lt

ARTĖJANT KAZIUKO MUGEI – PATARIMAI PREKYBININKAMS

  • 0

Artėjant didžiausiai Kaziuko mugei Vilniuje, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kad žmonės, norintys mugėse prekiauti maistu, privalo turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą arba būti registruoti tarnybos nustatyta tvarka.

Pavyzdžiui, tik šių metų Kaziuko mugėje norintiems prekiauti negreitai gendančiais, sufasuotais maisto produktais pakanka užsiregistruoti Vilniaus VMVT ir gauti leidimą veiklai. Jau turintys tarnybos leidimą gaminti maisto produktus ar prekybai, mugėje gali dalyvauti be papildomų leidimų. Svarbu, kad siūlomų įsigyti maisto produktų asortimentas atitiktų tą, kuris nurodytas registruojantis.

Tuo metu maitinimo paslaugas teikiančioms įmonėms reikalavimai šiek tiek skiriasi. Kavinės, restoranai, užkandinės, maisto vagonėliai, norintys savo patiekalais maitinti mugės dalyvius, turi pasirūpinti, kad tarp visų jų turimame pažymėjime išvardintų veiklų būtų nurodytas ir leidimas tiekti pagamintą valgį renginių metu arba pagamintą valgį tiekti pagal sutartį.

Kaip skelbia VMVT, visi mugės prekiautojai privalo užtikrinti, kad prekybos ir maisto gaminimo vietose būtų švaru ir tvarkinga. Maistas turi būti apsaugotas nuo tiesioginių saulės spindulių ir kritulių. Nefasuotus maisto produktus svarbu apsaugoti ir nuo kitos aplinkos taršos. Svarbu pasirūpinti ir tinkamomis maisto produktų pakavimo priemonėmis.

Maistui vežti skirtos transporto priemonės ir tara taip pat privalo būti švarios. Maisto produktai turi būti sudėti į nuo žemės pakeltas dėžes, o skirtingų rūšių maistas - laikomas atskiruose konteineriuose ar dėžėse. Jei produktai yra greitai gendantys, transporto priemonėse ir prekybos vietoje turi būti veikiantys šaldymo įrenginiai.

Svarbu žinoti, kad nepakuota šviežia mėsa, paukštiena, žuvis ir gatavi maisto produktai, skirti vartoti be papildomo šiluminio apdorojimo, gali būti liečiami tik tam skirtais įrankiais ar mūvint vienkartines pirštines. Tuo metu žaliems ir termiškai apdorotiems produktams pasemti, atpjauti ir turi būti naudojamas atskiras ir aiškiai paženklintas inventorius, o kiekvienai produktų grupei pjaustyti turi būti naudojami skirtingi peiliai ir pjaustymo lentelės.

Parduodami maisto produktai privalo būti paženklinti. Vartotojui prekybininkas privalo ne tik nurodyti produkto pavadinimą, bet ir jo tinkamumo vartoti terminą, sudėtį, grynąjį produkto kiekį ir laikymo sąlygas, kurioje šalyje produktas pagamintas, koks gamintojo adresas. Jei produkto sudėtyje yra alkoholio - būtina nurodyti, kokia jo koncentracija. Be to, privalu informuoti vartotoją ir apie produkte galinčius būti alergenus ar netoleravimą galinčias sukelti medžiagas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS