Įdomioji Vilniaus statistika: neįprasti vardai, vestuvių mados ir kiti kuriozai | kl.lt

ĮDOMIOJI VILNIAUS STATISTIKA: NEĮPRASTI VARDAI, VESTUVIŲ MADOS IR KITI KURIOZAI

  • 0

Šiemet sostinė ir visa Lietuva šventė ypatingus metus – Vilniaus 695-uosius ir Valstybės atkūrimo šimtmetį. Metams baigiantis, suskaičiavome, kiek paaugo Vilnius – kiek gimimų, kiek porų sumainė žiedus ir kitas įdomybes.

Šiais metais gimė apie 11,3 tūkst. vilniečių. 100-mečio metais sostinėje gimė net 89 poros dvynių, pora vilniečių šeimų džiaugiasi sulaukusios trynukų. Palyginti su praėjusių keleto metų gimimais, sostinėje ir toliau gimsta kas trečias Lietuvos vaikas. Vilniaus civilinės metrikacijos skyriuje pernai užregistruota 11,3 tūkst., 2016 m. – 11,5 tūkst., 2015 metais – 10,5 tūkst., 2014 m. – 10,5 tūkst. gimimų. Gruodžio mėnesio duomenimis, Vilniuje gimė daugiau, kaip 5,4 tūkst. mergaičių ir 5,8 tūkst. berniukų. Pernai gimė 400 daugiau berniukų nei mergaičių.

Populiariausi mergaičių vardai šiemet: Lėja, Sofija, Ema, Austėja, Liepa, Gabija, Luka, Kamilė. Sostinėje daug berniukų pavadinti Herkaus, Roko, Ąžuolo, Roberto, Domo ir Mato vardais.

„Metrikacijos skyriaus darbuotojai visada suinteresuoti padėti žmogui išspręsti jo problemas, stengiasi patarti. Užregistruoti vaiko gimimą atvykę tėveliai kartais dar abejoja dėl vardo pasirinkimo, todėl Civilinės metrikacijos darbuotojui neretai užduoda klausimą, kuris vardas yra gražesnis, ar jis populiarus, prašo patarimo. Darbuotojai visada padeda abejojantiems tėveliams pasirinkti jiems geriausią variantą“, – apie skyriaus darbo iššūkius pasakojo Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Ilona Jurgutienė.

Kaip visada, pasitaikė itin unikalių ir retų vardų: Evoleta, Orlina, Ūka, Vinoda, Nabelija, Džema, Melda, Ida, Saulėja, Solėja, Juna, Delmantė, Amėja, Aivija, Gundė, Evija, Milija, Veltė, Vigita, Jomilė, Jūnė, Aprilė, Karigailė, Milė, Levita, Gaudrė, Inara. Rinkdamiesi berniukų vardus, tėveliai taip pat buvo originalūs – Nėjus, Uvis, Atomas, Tauragnas, Ardas, Judas, Karijotas, Jūris, Aigiris, Gajus, Girius, Alvaras, Akselis, Evanas, Everetas, Vaidrius, Jorūnas, Ramilis, Altajus, Aidenas, Andajus. 

Neretai, norėdami suteikti vaikui išskirtinį vardą, tėvai sukuria jį iš tėvo ir mamos vardo junginių: Orlina (Orestas + Lina), Jonaistė (Jonas + Aistė) ir pan.

Beje, Vilnius yra vienintelis Lietuvoje miestas kur gimimų skaičius (gimstamumas) yra didesnis už mirčių skaičių (mirtingumą). Šiais metais sostinėje įregistruota 6 600 mirčių.

Vilniečiai nori tuoktis ir naktimis

Šiemet Vilniuje šeimas sukūrė daugiau kaip 6 tūkst. porų – panašiai ir praėjusiais metais. Beveik 3 tūkst. porų susituokė Civilinės metrikacijos skyriuje, 1,8 tūkst. porų pasirinko tuoktuves užsienyje, dar apie 1,3 tūkst. porų amžiną meilę prisiekė bažnyčiose. 

Būta ir kuriozinių situacijų – šiemet viena mergina paprašė registruoti ją santuokai su dviem jaunuoliais, nes ji negalinti apsispręsti, už kurio tekėti.

Dalis vilniečių pasirinko įvairias sostinės erdves tuoktuvėms – populiariausios šiemet buvo Vilniaus rotušė, Vilniaus universiteto Botanikos sodas, Verkių rūmai. Daug porų susituokė ir ant Pučkorių atodangos, pramogų bei poilsio centre „Belmontas“, įvairiuose viešbučiuose ir restoranuose.

Kitos poros įsimintinai ceremonijai rinkosi netradicines jiems svarbias erdves: tuokėsi prie Gitenio Umbraso skulptūros „Čiulbantis kryžius“, K. Bekešo antkapinio paminklo. Kaip ir pernai, poros tuoktuvėms rinkosi Tauro kalno laiptus, ,,Skalvijos“ kino teatrą, keletas porų Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojų prašė atvykti į bažnyčią ir jas tuokti vienu metu su kunigu. Kelios poros pateikė neįprastą prašymą sutuokti nakties metu, viena pora pageidavo žiedus sumainyti per pačius Naujuosius metus – lygiai vidurnaktį.

Pernai buvo užregistruotos 482 santuokos su užsienio piliečiais, šiemet kiek mažiau – 390. Vilnietės dažniausiai tuokiasi su Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Rusijos, Baltarusijos bei Ukrainos piliečiais. Vilniečiai dažnai tuokiasi su rusėmis ir baltarusėmis. Šiemet vilniečiai Lietuvoje ar užsienyje tuokėsi su Ganos, Irano, Indonezijos, Filipinų, Meksikos, Malaizijos, Irako, Brazilijos, Tailando, Pakistano, Nigerijos, tolimosios Australijos ir Naujosios Zelandijos piliečiais.

2018-aisias pasitaikė ir labai ypatingų datų kombinacijų, kurios traukė tuoktis daugiau nei įprasta porų: 2018 08 18 susituokė net 53 poros, 2018 08 08 pasirinko 22 poros, o 2018 08 28 – 10 porų.

„Vilniečiai jau ruošiasi tuoktuvėms, kurios vyks kitąmet – prašymus tuoktis 2019 metais jau gavome iš daugiau nei 4 tūkstančių porų. Yra planuojančių dar toliau – 2020 metams jau yra pateikti 5 prašymai susituokti. Populiariausios datos kitąmet taip pat išlieka vasaros savaitgaliai, tačiau prognozuojama, kad 2019 09 19 susituoks daugiausiai porų“, – apie kitų metų planus pasakojo Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja.

Ir toliau populiaresnės priesaginės moterų pavardės

Kartu su santuokos įregistravimu, poros dažnai kreipiasi į Civilinės metrikacijos skyrių, prašydamos keisti moters mergautinę pavardę. Populiaresnės išlieka priesaginės „-iene“ pavardės, tačiau pastebima tendencija, kad daugėja pasirenkančių pavardę su galūne „ė” – tokios pavardės neparodo moters šeiminio statuso.

Tačiau pavardės keičiamos ir dėl kitų priežasčių: šiemet buvo 1,8 tūkst. nusprendusių, kad nori naujos pavardės. Pasitaikė atvejis, kai užsienyje gyvenantys vilniečiai norėjo naujos išgalvotos pavardės dėl to, kad lietuviškoji jiems sukelia nepatogumų: užsieniečiams sunku ją ištarti ir teisingai užrašyti. Tačiau pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus galima rinktis arba savo senelių, prosenelių ar kitų protėvių pavardę.

Vyrai žmonos pavardę rinkosi labai retai (3) ir tai paprastai daroma dėl negražaus skambesio arba baiminantis, kad tos giminės pavardei gresia išnykti.

Įdomiausi prašymai

Civilinės metrikacijos skyriuje neliūdna – dažnai pasitaiko įdomybių, kurių išpildyti nepavyksta: pakeisti asmens kodą, vieną vardą pakeisti į dvylika vardų. Būta ir kuriozinių situacijų – šiemet viena mergina paprašė registruoti ją santuokai su dviem jaunuoliais, nes ji negalinti apsispręsti, už kurio tekėti.

Modernios ir patogios paslaugos

Greitis ir patogumas šiomis dienomis yra vieni svarbiausių paslaugų sektoriuje, tad Civilinės metrikacijos skyrius sėkmingai diegia naujoves: prašymus skyriui galima pateikti el. būdu per Metrikacijos elektroninių paslaugų informacinę sistemą (MEPIS). Šiemet el. būdu buvo pateikta apie 50 proc. prašymų dėl naujagimio įregistravimo, apie 20 proc. dėl vardo, pavardės pakeitimo. Tokiu būdu mažėja eilės, taupomas brangus laikas.

GALERIJA

  • Įdomioji Vilniaus statistika: neįprasti vardai, vestuvių mados ir kiti kuriozai
  • Įdomioji Vilniaus statistika: neįprasti vardai, vestuvių mados ir kiti kuriozai
  • Įdomioji Vilniaus statistika: neįprasti vardai, vestuvių mados ir kiti kuriozai
  • Įdomioji Vilniaus statistika: neįprasti vardai, vestuvių mados ir kiti kuriozai
  • Įdomioji Vilniaus statistika: neįprasti vardai, vestuvių mados ir kiti kuriozai
Gedimino Bartuškos / ELTOS, Sauliaus Žiūros / Savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS