LEU oranžerijos augalų grožiu gali mėgautis ir neįgalieji | kl.lt

LEU ORANŽERIJOS AUGALŲ GROŽIU GALI MĖGAUTIS IR NEĮGALIEJI

  • 0

Praėjusių metų gruodžio mėnesį Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) oranžerija buvo pritaikyta ir neįgaliesiems.

Praėjusių metų gruodžio mėnesį Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) oranžerija buvo pritaikyta ir neįgaliesiems. Čia buvo praplatinti takai ir iš kiemo pusės padarytas patogus  įvažiavimas judėjimo negalią turintiems lankytojams. „Dygliuotieji sukulentai įrėminti tvirta atrama, kad visiems, o ypač silpnaregiams, būtų saugu juos apžiūrėti“, – džiaugiasi LEU oranžerijos vyresnioji botanikė Teresė Jokšienė.

Oranžerija yra atvira lankytojams ir kviečia į ekskursiją po didžiausią netradicinę žaliąją edukacinę erdvę – LEU oranžeriją. Čia galima pamatyti ir vabzdžiaėdžių augalų, daugybę orchidėjų rūšių, patirti, kaip augalas nuo Jūsų pirštų prisilietimo ima krutinti visus lapelius ir sprukti, taip pat čia galima išvysti aukščiausią žolę – bananą, kuris kasmet sunokina vaisių.

Lietuvos edukologijos universiteto oranžerija įkurta 1999 m. Ją sumanyta kurti kaip studentų mokomąją bazę – biologijos, gamtos, geografijos specialybių būsimųjų mokytojų studijoms gilinti. Todėl stengtasi surinkti kuo daugiau ir kuo įvairesnių augalų, kad visų poreikiai būtų patenkinti.

Augalų skaičių ir rūšių įvairovę sąlygoja oranžerijos plotas ir klimatinės sąlygos. Oranžerija yra vėsaus atogrąžų klimato, nes pagal technines galimybes žiemą čia galima 14–16 laipsnių temperatūra. Kita vertus, daugelis augalų prisitaiko augti esant gana plačiam temperatūrų intervalui, todėl čia auginama ir atogrąžų, ir paatogrąžių augalų. Augalų kolekcijos čia pildomos nuolat, keičiantis augalais su kolekcionieriais.

Oranžerijos pritaikymo neįgaliesiems projektas buvo finansuotas iš valstybės biudžeto lėšų, skirtų sudėtingos infrastruktūros objektams finansuoti, pagal Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio pasirašytą 2014 m. liepos 11 d. Nr. V-631 įsakymą „Dėl Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų, skirtų valstybinėms mokslo ir studijų institucijoms sudėtingos infrastruktūros objektams finansuoti 2014 m., paskyrimo“.

GALERIJA

  • LEU oranžerijos augalų grožiu gali mėgautis ir neįgalieji
  • LEU oranžerijos augalų grožiu gali mėgautis ir neįgalieji
LEU nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS