Meilei reikia ir širdies, ir proto | kl.lt

MEILEI REIKIA IR ŠIRDIES, IR PROTO

Kas yra meilė? Tikros meilės vaistų recepto Šv.Valentino dienos išvakarėse paprašėme gydytojo reanimatologo, širdies chirurgo ir psichoterapeutės.

Svarbiausia – mokėti atleisti

"Aš bet kurią minutę galiu paskambinti savo žmonai ir pasakyti, kad ją myliu. Iš tikrųjų labai labai myliu, lenkiu galvą prieš ją", – be jokios pompastikos, natūraliai ir nuoširdžiai tikino Kauno medicinos universiteto Intensyviosios terapijos klinikos vadovas docentas Vidas Pilvinis.

Susituokę jie gyvena 20 metų. Per tą laikotarpį ne kartą nesutapo jo ir žmonos nuomonės, bet tai jokios neigiamos įtakos jų jausmams nepadarė. Jei žmogus sugeba priimti kitaip mąstantį, matyti jo gerąsias savybes, sugeba mylėti – yra laimingas. Toks V.Pilvinis jaučiasi. Jo žmona Rugilė mąsto taip pat.

"Santykių sėkmė priklauso nuo žmogaus sugebėjimo atleisti, priimti kito netobulumą, įsiklausyti į sutuoktinio nuomonę, niekada nereikalauti, kad dominuotų tavoji", – tarsi tęsė savo vyro mintis R.Pilvinienė, nors kalbėjomės atskirai.

Mirties šešėlis sukrečia

Meilė padeda išsaugoti gerą sveikatą, o susirgus – sveikti. Intensyviosios terapijos skyriaus medikai mato įvairių žmonių santykių. Jie itin išryškėja susirgus, ištikus nelaimei. Artimo žmogaus praradimo grėsmė neretai priverčia sveikuosius įvertinti savo elgesį ir santykius. Tačiau sugebėjimas mylėti, anot V.Pilvinio, yra iš Dievo. Vieni sugeba mylėti, kiti – ne. Kodėl?

"Labai daug priklauso nuo to, ką gavome iš savo tėvų, kokie buvo jų tarpusavio santykiai", – įsitikinęs V.Pilvinis.

Jis lenkia galvą prieš savo tėvus ir yra jiems už viską dėkingas. Gydytojas tvirtina: laimingi tie, kurie moka mylėti visus žmones, sugeba matyti juose ne blogį, o gėrį. Tai akivaizdu žvelgiant į žmonių akis, stebint elgesį. Labai nesunku pastebėti, ar savo darbą, ligonius myli medikai.

"Meilė šalia esančiajam – neapsakomai didelė jėga, milžiniškas postūmis dideliems darbams", – įsitikinęs V.Pilvinis.

Širdyje – meilės randai

Pirmoji meilė aplanko labai anksti. Retenybė, kad ji būtų vienintelė, kaip yra R. ir V.Pilvinių šeimoje.

"Kiekvienas savo širdyje nešiojamės kapinaites, kuriose palaidotos visos nelaimingos meilės", – į klausimą, kas yra randai širdyje, atsakė Kauno medicinos universiteto Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos sektoriaus vadovas gydytojas Saulius Giedraitis.

Širdis – tik meilės simbolis, o randų joje išties būna. Kardiochirurgai skalpeliu širdį operuoja retai. Randai susidaro ištikus miokardo infarktui. Jį gali sukelti stresas, skatinantis širdies permušimus, ritmo sutrikimus. Meilė – taip pat stresas, priverčiantis širdį plakti dažniau.

"Informacija ateina per protą, suvokimą. Simpatinė nervų sistema širdies ritmą dažnina, parasimpatinė – retina. Taip gerosios emocijos, iš jų ir meilė, gydo, o blogosios žudo", – aiškino gydytojas S.Giedraitis.

Trisdešimt metų išgyvenęs santuokoje ir ne vienus metus dirbęs užsienyje S.Giedraitis įsitikino, kad atstumas artimų žmonių neišskiria, bet geriau visada būti kartu.

Kai baigiasi euforija

Kiekvienoje šeimoje – savas modelis. Meilė ir įsimylėjimas – skirtingi dalykai.

"Įsimylėjus partneris idealizuojamas, jam priskiriamos geriausios savybės, trūkumų nepastebima, o jiems išryškėjus tikimasi su jais susitaikyti. Iš pradžių užtenka aistros ir į meilę tarsi nieko nereikia investuoti. Tik tada, kai euforija baigiasi, o ji negali tęstis amžinai, apsinuogina problemos. Tie, kurie mažiau linkę idealizuoti mylimąjį, ir nusivylimo patiria mažiau, jis nėra toks skausmingas. Kuo labiau idealizuojamas mylimasis, tuo labiau juo nusiviliama", – nemeilės anatomijos pradžią atskleidė Šeimos santykių instituto šeimos psichoterapeutė Vaiva Bingelienė.

Viena didžiausių problemų ta, kad sutuoktiniai nesikalba, neišsiaiškina savo jausmų, nemoka spręsti konfliktų. Iš pradžių linkę nusileisti, pakentėti, bet ilgainiui tai susikaupia ir tampa per sunku. Tylint apima nuoskaudos, kaupiasi pyktis.

Psichoterapeutė pabrėžia, kad sprendžiant kasdienes problemas labai svarbu kalbantis pradėti ne nuo to, ką partneris blogai padarė, nekaltinti jo, nes kaltinimai atstumia, stato sieną. Nuoširdus pokalbis priverčia susimąstyti.

"Man trūksta tavo dėmesio, man skaudu, kai tu negrįžti po darbo namo, liūdna vienai, kai tu vakaroji su draugais", – tokius žodžius sakyti mylimajam moteris moko psichoterapeutė V.Bingelienė.

Šeimoje labai svarbu akcentuoti ne "tavo" ir "mano", o "mūsų". Labai svarbu ne tik išsakyti savo nuomonę, bet ir išklausyti, išgirsti partnerį.

Pyktis auga nesikalbant

Į Šeimos santykių institutą ateina daug porų, kurios tarpusavyje nesikalba. Ateina ir kaltina vienas kitą.

"Ateina tarsi klausdami, kuris labiau kaltas, o ne ieškodami sutarimo", – apibendrina gydytoja V.Bingelienė.

O kaip išsaugoti meilę? Reikia norėti ją išsaugoti, nes jei ji buvo, vadinasi, verta tai daryti, o ne ieškoti kito meilės objekto. Abiem reikia ieškoti kompromisų. Yra moterų, kurios linkusios aukotis šeimai, mylimam vyrui. Tai, sako gydytoja, nėra meilės išsaugojimo receptas. Kiekvienas žmogus turi turėti savąjį "aš", būti asmenybe. Nereikia išsižadėti savęs, savo pomėgių. Jei jie nesutampa, galima laisvalaikį praleisti atskirai ir grįžti laimingiems vienam pas kitą. Labai svarbu ieškoti bendrų pomėgių, bendros veiklos, nes nieko kartu nedarant įsiskverbia susvetimėjimas.

"Nereikia sėdėti ir su apmaudu laukti, kol mylimasis pakvies. Reikia kviesti pačiam, nesvarbu, kiek kartų iš eilės tai darei. Rutina skandina net ir jausmus", – pabrėžia V.Bingelienė.

Į klausimą, kodėl tiek daug porų skiriasi, gydytoja psichoterapeutė atsako pragmatiškai: netikros vertybės, seksualinė laisvė daro didžiulę žalą meilei. Nebėra tabu, niekas nenori vargintis spręsdamas problemas, dalytis gyvenimo našta, nori viską turėti greitai. Tik tas, kuris patiria laimę duodamas, o ne imdamas, gali išsaugoti pačią didžiausią vertybę gyvenime – meilę.


Rugilės ir Vido Pilvinių meilės istorija

Vidas Rugilę įsimylėjo būdamas aštuonerių. Juos suvedė šokiai. Vido tėvai labai norėjo, kad jis šoktų, ir nuvedė sūnų į šokių mokyklą. Jo šokių partnere buvo paskirta Rugilė. Vidui ji labai patiko.

Tačiau tokio amžiaus mergaitės auga greičiau ir per pusantrų metų Rugilė tapo visa galva aukštesnė. Dėl to Vidui buvo parinkta kita šokių partnerė, o Rugilė nusprendė nebešokti.

"Verkiau, kad mus išskyrė, kad Rugilės daugiau nebemačiau. Nenorėjau šokti su kita mergaite", – pirmąją meilę ir dėl jos patirto skausmo neužmirš V.Pilvinis.

Tačiau gyvenimas yra banguotas. Liūdesį keičia džiaugsmas. Jis Vidą aplankė įstojus į Kauno medicinos universitetą: Rugilė buvo ne tik toje pačioje grupėje, bet ir tame pačiame pogrupyje! Ūgiu ji jau buvo daug žemesnė. Mergaitės, kurią visąlaik mylėjo, Vidas buvo nematęs 8 metus.

"Tačiau man reikėjo atsikovoti Rugilę iš kito", – prisimena Vidas.

"Vidas mane pavergė savo asmenybės turtingumu, iškalba. Jau tada jis lotyniškų sentencijų mokėjo", – pasakoja Rugilė.

Juodu susituokė būdami trečiajame kurse.


Kaip išsaugoti meilę

Kalbėti, aiškintis, išsakyti jausmus.

Problemoms iškilus, kalbėtis tarpusavyje, o ne guostis artimiesiems.

Ieškoti būdų, kaip praskaidrinti rutiną.

Konsultuotis su specialistais.

Neištikimybė, melas tolina.

Skyrybos – kraštutinė, o ne pirmoji priemonė konfliktams spręsti.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

aa

greta mintys vertos pagarbos

Greta

"Tik tas, kuris patiria laimę duodamas, o ne imdamas, gali išsaugoti pačią didžiausią vertybę gyvenime – meilę." Grazus zodziai. Tik, deja, net ir duodamas galu gale kazkada vis tiek nori pradeti ir kazka gauti, o ne tik duoti. Ir jei niekada nieko negauni, o tik duodi - is visos sirdies - galiausiai isgaruoja davimo dziaugsmas ir lieka tik nuoskauda.

too

teisingai lietuvi.negalima jomis pasitiketi.neduoti daug pinigu,islepusios saltos lietuvaites
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS