Santaros klinikų vadovas K. Strupas nuo pareigų nušalintas dar pusmečiui | kl.lt

SANTAROS KLINIKŲ VADOVAS K. STRUPAS NUO PAREIGŲ NUŠALINTAS DAR PUSMEČIUI

Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį pusmečiui nuo pareigų nušalino piktnaudžiavimu korupcijos byloje įtariamą Santaros klinikų generalinį direktorių Kęstutį Strupą.

„Sprendimą dėl nušalinimo buvo priėmę dalininkai – mėnesiui pagal Darbo kodeksą, dabar jau tiesiog teismas nusprendė, teismui užteko įrodymų ir medžiagos priimti tokį sprendimą. Tai pusei metų yra profesorius nušalintas“, - BNS trečiadienį patvirtino sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

K. Strupas nušalintas šešiems mėnesiams nuo kovo 20 dienos. Dėl jo nušalinimo į teismą kreipėsi ikiteisminį tyrimą kontroliuojanti Vilniaus apygardos prokuratūra.

Teismas pažymi, kad ikiteisminio tyrimo metu surinktų duomenų pakanka pagrįstam manymui, kad Santaros klinikų vadovas galėjo padaryti jam inkriminuojamą nusikalstamą veiką, o galbūt padaryta nusikalstama veika susijusi su pareigomis ir atliekamu darbu.

Teismas taip pat nurodo, kad atliekamas didelės apimties ikiteisminis tyrimas, jame tiriami sunkūs, korupcinio pobūdžio nusikaltimai, kol kas nėra nustatyti ir apklausti visi galimi nusikaltimų bendrininkai, tyrime apklausti asmenys su K. Strupu susiję pavaldumo santykiais, o K. Strupas gali stengtis paveikti jų parodymus sau palankia linkme. Be to, neatmesta galimybė, kad įtariamasis gali duoti nurodymus dėl tyrimui reikšmingų dokumentų sunaikinimo ar paslėpimo.

„Įtarimų jam (K. Strupui-BNS) nepadaugėjo“,– BNS trečiadienį sakė prokuroras Romualdas Betingis.

Tačiau prokuroras patvirtino, kad byloje yra daugiau įtariamųjų.

Anksčiau skelbta, kad tyrime įtarimai pareikšti 8 asmenims.

„Jų dabar daugiau negu 10. Keturi yra klinikų darbuotojai“, – BNS sakė R. Betingis.

Pirmą kartą nuo pareigų K. Strupas buvo nušalintas vasario 22 dieną – darbdavio iniciatyva, 30 dienų, kaip numato Darbo kodeksas.

Toks sprendimas buvo priimtas Santaros klinikų dalininkų – Sveikatos apsaugos ministerijos ir Vilniaus universiteto atstovų – susirinkime.

Dalininkai taip pat sutarė inicijuoti specialų auditą išsiaiškinti, kaip įstaigos vadovas kontroliavo ir užtikrino viešųjų pirkimų skaidrumą praėjusiais metais.

Laikinai vadovauti Santaros klinikoms nuspręsta skirti Santaros klinikų Vaikų ligoninės direktorių Juozą Raistenskį.

Specialiųjų tyrimų tarnyba skelbė tirianti galimą kyšininkavimo mechanizmą, kai už laimėtus viešuosius pirkimus iš įmonių reikalauta neteisėto finansinio atlygio, kuris užmaskuotas kaip parama.

Nauji faktai apie įtarimus K. Strupui

Vykstant teisėsaugos tyrimui dėl galimos korupcijos Santaros klinikose, Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį pusmečiui nušalino nuo pareigų šios sostinės ligoninės vadovą, piktnaudžiavimu įtariamą Kęstutį Strupą.

Jis įtariamas per ligoninės Informatikos ir plėtros centro direktorių Romualdą Kizlaitį taręsis su įmonėmis, kad šios už laimėtus viešuosius pirkimus pervestų Santaros klinikoms galimai neteisėtą finansinį atlygį, užmaskuotą kaip paramą.

BNS turimi dokumentai rodo, kad tokiu būdu K. Strupas įtariamas taręsis mažiausiai penkis kartus, Santaros klinikose vykstant viešiesiems pirkimams informacinių technologijų srityje.

Teisėsauga pareiškė įtarimus ir R. Kizlaičiui bei keliems kitiems Santaros klinikų darbuotojams, privačių įmonių atstovams. Prokuratūra teigia, kad šiuo metu byloje ir daugiau nei dešimt įtariamųjų.

K. Strupas ir R. Kizlaitis savo kaltę neigia.

BNS pateikia epizodus, kur teisėsauga įtaria K. Strupą 2017 metų antroje pusėje besitarus su privačiomis bendrovėmis dėl paramos Santaros klinikoms už laimėtus viešuosius pirkimus.

„Atea“. Teisėsauga įtaria, kad Santaros klinikoms už maždaug pusę milijono eurų perkant daugiau nei 500 kompiuterių, kompiuterinę įrangą ir reikmenis K. Strupas per R. Kizlaitį dar iki viešojo konkurso laimėjimo galbūt susitarė su bendrovės „Atea“ atstovais dėl dviejų procentų paramos, skaičiuojamos nuo viešojo pirkimo sumos.

„Fortevento“. Prokurorai tiria įtarimus, kad ligoninei perkant ugniasienę su programine įranga ir diegimo darbais už maždaug 150 tūkst. eurų, K. Strupas per pavaldinį galėjo susitarti su „Fortevento“ atstovu dėl 1,5 tūkst. eurų paramos.

K. Strupas taip pat įtariamas per Santaros klinikų darbuotoją susitaręs su „Fortevento atstovu dėl ne mažesnės nei 5 proc. nuo viešojo pirkimo vertės paramos, kai ligoninė už beveik 1,5 mln. eurų nuomojosi programinės įrangos licencijas.

„EIT sprendimai“. Teisėsauga teigia, kad Santaros klinikoms perkant telefono ryšio įrangą ir jos diegimo darbus už maždaug 218 tūkst. eurų, K. Strupas per R. Kizlaitį galėjo susitarti su bendrovės „EIT sprendimai“ atstovu dėl ne mažesnės kaip 4,5 tūkst. eurų paramos. Dalis jos, kaip įtariama, turėjo būti perduota natūra – dviem kavos aparatais ir dvejomis ausinėmis.

„BAIP“. Prokurorai įtaria, kad ligoninei perkant kopijavimo-spausdinimo paslaugas K. Strupas galbūt per R. Kizlaitį susitarė su bendrovės „BAIP“ atstovu dėl trijų procentų paramos, skaičiuojamos nuo viešojo pirkimo sumos pervedimo Santaros klinikoms.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ALGIS

Tai čia ,reikia suprasti , po chirurgų kreipimosi

SUSIJUSIOS NAUJIENOS