Sostinės darželiai ir mokyklos dirba be leidimų | kl.lt

SOSTINĖS DARŽELIAI IR MOKYKLOS DIRBA BE LEIDIMŲ

Iš šiuo metu sostinėje 370 veikiančių darželių 26 proc. (98) neturi veiklai privalomo leidimo-higienos paso, be tokio leidimo iš 162 mokyklų dirba net 38 proc. (62). Tokius nedžiuginančius duomenis pateikė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Nerūpi net tėvams

Leidimas-higienos pasas – dokumentas, liudijantis, jog vykdomos veiklos sąlygos atitinka minimalius visuomenės sveikatos saugos reikalavimus bei suteikia teisę verstis nurodyta veikla. NVSC duomenimis, lyginant Vilniaus miestą su kitais didžiausiais miestais, ugdymo įstaigų, neturinčių higienos pasų-leidimų, sostinėje yra kur kas daugiau.

Kaip "Vilniaus dienai" aiškino NVSC specialistai, ugdymo ir švietimo įstaigos leidimo-higienos paso gali neturėti dėl kelių priežasčių. Viena jų – įstaiga nesikreipė dėl šio dokumento. Kita priežastis – įstaiga kreipėsi dėl leidimo, tačiau jis nebuvo išduotas, kadangi jų veiklos sąlygos neatitinka higienos normose nustatytų reikalavimų arba statinio ar patalpų paskirties.

Vadovaujantis Visuomenės sveikatos priežiūros įstatymu, visiems darželiams ir mokykloms leidimas-higienos pasas yra privalomas. Kodėl vis dėlto jo neturinčios įstaigos dirba? Matyt todėl, kad mažai kam tai svarbu. Beje, iš 98 Vilniaus miesto darželių, neturinčių veiklai privalomo leidimo-higienos paso, 51 yra sostinės savivaldybės, o 47 – privatūs. Bent privačiuosiuose tėvams turėtų rūpėti.

Laukia patikrinimai

NVSC atstovų teigimu, jie vykdo tik objektų, kuriems išduotas leidimas-higienos pasas arba kai yra gauta pagrįstos informacijos dėl galimo neatitikimo visuomenės sveikatos priežiūros teisės aktų reikalavimams, kontrolę. Jei kontrolės metu nustatoma, kad veiklos sąlygos neatitinka visuomenės sveikatos teisės aktų reikalavimų ir per nustatytą terminą nepašalinami nurodyti trūkumai ar pažeidimai, NVSC gali stabdyti leidimą-higienos pasą. Kontrolės metu nustačius, jog įstaiga verčiasi ūkine komercine veikla neturėdama leidimo-higienos paso, jai skiriama bauda.

98 – tiek Vilniaus darželių neturi veiklai privalomo leidimo-higienos paso, iš jų 51 yra sostinės savivaldybės, 47 – privatūs.

Rugsėjo pabaigoje NVSC Vilniaus mieste pradėjo vaikų ugdymo įstaigų ir švietimo paslaugų tiekėjų sveikatos saugos reikalavimų vertinimą. Patikrinimai vyks ir kitose apskrityse, tačiau Vilniaus mieste bus atliekamas platesnės apimties patikrinimas, mat vaikų sergamumo rodikliai sostinėje yra daug didesni nei Lietuvos vidurkis. Aukščiausias sergamumas infekcinėmis ligomis, tarp kurių vyrauja kvėpavimo sistemos ligos, užfiksuojamas prastesnis regėjimas, taip pat daugiau yra vaikų, turinčių stuburo iškrypimų.

"Visos šios ligos labai priklauso ir nuo aplinkos sąlygų, o darželiuose ir mokyklose vaikai praleidžia didžiausią savo dienos dalį", – teigė NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Vienos bėdos

Bene didžiausios ikimokyklinių įstaigų problemos, kurios matyti tėvų skunduose ir viešojoje erdvėje, R.Lingienės teigimu, – didesnis nei leidžiamas vaikų grupėse skaičius ir nepakankamas darbuotojų skaičius. Kiti opūs klausimai: nepakankama žaislų priežiūra, nesaugios vaikų žaidimo aikštelės, lovų stygius, individualių higienos priemonių trūkumas ar netinkamos sąlygos vaikams higieniškai atsigerti geriamojo vandens, šiltuoju metų laiku – per didelė temperatūra patalpose.

Dėl tokių netinkamų sąlygų daugėja darželinukų kvėpavimo sistemos, virusinių žarnyno infekcinių ir lėtinių neinfekcinių ligų, galimos traumos.

Viena didžiausių mokyklų problemų yra nereguliuojami arba netinkamai sureguliuoti suolai. Taip pat stinga asmens higienos priemonių, nėra formuojami vaikų higienos įgūdžiai, nepakankamai valomos patalpos, dėl to atsiranda pelėsinių ir mielinių grybelių, kurie lemia aukštą sergamumą kvėpavimo sistemos ligomis.

Taip pat dažnai skundžiamasi, jog nėra galimybės mokiniams higieniškai atsigerti geriamojo vandens, pamokų metu rakinami tualetai, mokyklos patalpų vidaus remontas vyksta ir mokslo metų pradžioje, vis dar pasitaiko atvejų, kai pirmokai mokosi antroje pamainoje.

"Vaikų sveikatos klausimu visi turėtume būti sąmoningi, tačiau matome, kad taip nėra, todėl ši patikros kampanija mums padės identifikuoti realią situaciją, atkreipti ne tik pačių įstaigų, bet ir tėvų bei visos visuomenės dėmesį", – sakė R.Lingienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS