Suskaičiavo biudžeto pajamas: šiemet Vilnius galės išleisti daugiau | kl.lt

SUSKAIČIAVO BIUDŽETO PAJAMAS: ŠIEMET VILNIUS GALĖS IŠLEISTI DAUGIAU

  • 2

Šią savaitę Vilniaus miesto tarybos nariai patvirtino Vilniaus miesto biudžetą 2018 metams.

Šiais metais jis sieks 622,2 mln. Eur ir bus 111,6 mln. Eur (21,9 proc.) didesnis nei praėjusių metų. Sostinės savarankiškoms funkcijoms vykdyti suplanuota 390,9 mln. Eur (16,5 proc. daugiau nei pernai). Planuojama, jog tikslinės dotacijos sieks iki 159,2 mln., ES lėšos – 40,9 mln. eurų. Taip pat biudžetą dar papildys dotacijos iš valstybės biudžeto ir ES parama, rašoma savivaldybės pranešime.

Į 2018 m. Vilniaus miesto biudžeto planavimą interaktyviai įsitraukę miestiečiai šiemet pateikė daugiau kaip 300 savo pasiūlymų – kokie, jų nuomone, šiemet turėtų būti sostinės prioritetai. Ryškiausias pokytis fiksuotas biudžeto dalyje, numatytoje miesto saugumui. Viešajai tvarkai, rimčiai užtikrinti, vaizdo kamerų įrengimui vilniečiai siūlė išleisti 21,6 mln. eurų, kai projekte šioms reikmėms numatyta 1,1 mln. euro.

„Džiaugiuosi,  kad vilniečių nuomonė sutapo su šių metų biudžete užsibrėžtais keliais labai aiškiais prioritetais: tai švietimo investicijos bei švietimo kokybės iniciatyvos, kad mūsų vaikai būtų pasiruošę veržliai ateičiai. Antra – dar spartesnis infrastruktūros gerinimas – ne tik viešos erdvės, pėsčiųjų ir dviračių takai, gatvės, nauji autobusai, bet ir miesto apšvietimas. Keliu tikslą, kad per kelerius metus taptume šviesiausia Šiaurės Europos sostine. Trečia, didieji projektai, tokie kaip baseinų Lazdynuose ir Fabijoniškėse statybos, taip pat pasirengimas daugiafunkcio komplekso Šeškinėje bei Nacionalinės koncertų salės ant Tauro kalno įgyvendinimui. O taip pat miesto inovacijos ir išmaniųjų technologijų diegimas visose srityse,“ – vardija šių metų prioritetus Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

2018 metais prognozuojamos rekordinės pajamos iš gyventojų pajamų mokesčio (GPM) – 289,2 mln. Eur, t.y. 18,5 proc. daugiau, nei buvo planuota praėjusiais metais. 43 mln. Eur pajamų laukiama iš turto mokesčių (28,7 proc. daugiau nei 2017 m.). Savivaldybė užsibrėžusi ne mažiau kaip 50 proc. NT nuomos sutarčių sudaryti didesne nei prieš tai nuomos kaina, įpareigoti savininkus įteisinti nekilnojamo turto nuosavybę mieste, vis daugiau bešeimininkio nenaudojamo nekilnojamojo turto pripažinti savivaldybės nuosavybe.

Prioritetiniai investiciniai projektai Vilniui šiais metais – mokyklų ir darželių pastatų modernizavimas, naujų mokyklų statyba, dviejų naujų baseinų statybos, sporto salių prie mokyklų statyba, Neries ir Vilnios pakrančių sutvarkymas ir viešojo transporto plėtojimas. Rekordinė suma skiriama švietimo reikmėms ir iniciatyvoms, kurios pagerins švietimo kokybę, taip pat mokyklų ir darželių renovacijai, naujų ugdymo įstaigų statybai, naujų vietų darželinukams kūrimui statant modulinius darželius, – tam planuojama skirti 271,8 mln. Eur.

Taip pat šiais metais daugiau lėšų  skiriama kultūros sričiai – biudžetas palyginti  su praėjusiais metais didėja apie 1,6 mln. Eur. Numatoma skirti 250,0 tūkst. Eur. Inovacijų skatinimo savivaldybės įstaigose fondo kūrimui – paskatinti įstaigas ieškoti inovatyvių ir netradicinių sprendimų tobulinant savo veiklą. Tai gali būti bepiločių automobilių sritis, naujausių ugdymo metodų diegimas ikimokyklinukams, ar inovatyvūs sprendimai sveikatos įstaigoms, siekiant kuo anksčiau diagnozuoti sunkias ligas.

Socialinei apsaugai ir sveikatai sostinės biudžete numatyta skirti 24 proc. daugiau lėšų nei 2017 metais – suma sieks 57,6 mln. Eur. Bus siekiama spręsti eilių pas šeimos gydytojus, didelio šeimos gydytojų krūvio, neadekvatus jų teikiamų paslaugų finansavimo problemas, šiais metais Vilniaus miesto taryba planuoja savivaldybės pavaldumo įstaigoms skirti dotaciją šeimos (vaikų, vidaus ligų) gydytojų ir su jas dirbančių slaugytojų darbo užmokesčiui padidinti. Dotacijos tikslas  – sumažinti laukimo pas šeimos gydytojus eiles ir gydytojų darbo krūvį padidinant atlyginimą bei prailginant pacientų priėmimui skiriamą laiką. Darbo užmokestis minėtiems sveikatos priežiūros specialistams galėtų padidėti apie 10 proc. Skaičiuojama, jog prireiks apie 4 mln. Eur iš savivaldybės biudžeto.

Miesto plėtrai šiais metais suplanuota skirti 2,9 mln. Eur. Prioritetai – Bendrojo miesto plano keitimas, Senamiesčio atgaivinimo programa, architektūrinių konkursų organizavimas, naujausios „Kuriu Vilnių“ ir Kaimynijų programos.

Kad miestas būtų saugus, šviesus ir patogus, už šias lėšas 2018 metais bus tiesiami net 35 km naujų dviračių takų, įrengiami nauji požeminiai atliekų konteineriai, 130 naujų apsaugos kamerų mieste, montuojamas naujas, modernus gatvių apšvietimas (Vingio parke, Liepkalnio, Vileišio, J.K Chodkevičiaus, Lukiškių gatvėse, T. Kosciuškos skvere, 62 pėsčiųjų perėjose įrengiamas kryptinis apšvietimas.

Miesto infrastruktūrai: gatvių remontui, žvyrkelių ir sodų gatvių asfaltavimui, pėsčiųjų ir dviračių takų įrengimui, naujoms vaikų žaidimų aikštelėms įrengti, miesto tvarkymui, viešajam transportui, darniam judumui bei eismo saugai - šiemet suplanuota skirti 156 mln. Eur. Šiais metais tęsiamas viešojo transporto atnaujinimas: 250 naujų autobusų parką papildys ir 41 naujas troleibusas, taip pat bus įrengta apie 3 km naujų A juostų viešajam transportui, dar 3 naujos „Statyk ir važiuok“ (Park&Ride) aikštelės mieste. Bus atnaujintos ir m. Ticket ir m. Parking programėlės.

GALERIJA

  • Suskaičiavo biudžeto pajamas: šiemet Vilnius galės išleisti daugiau
  • Suskaičiavo biudžeto pajamas: šiemet Vilnius galės išleisti daugiau
  • Suskaičiavo biudžeto pajamas: šiemet Vilnius galės išleisti daugiau
S. Žiūros nuotr., Savivaldybės schemos
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

k

lenkai vel prisivoge

varjotai

indeksuokit pensijas o ne ciniskai vagiliaukit su briuselio palaiminimu....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS