VDA rektorius supainiojo interesus: priiminėjo sprendimus dėl brolio | kl.lt

VDA REKTORIUS SUPAINIOJO INTERESUS: PRIIMINĖJO SPRENDIMUS DĖL BROLIO

Vilniaus dailės akademijos rektorius Audrius Klimas supainiojo interesus, priimdamas sprendimus dėl savo brolio, sūnėno, taip pat dėl Grafinio dizaino asociacijos, konstatavo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Komisija trečiadienį vienbalsiai pripažino, kad A. Klimas pažeidė įstatymus ir laiku nepateikęs informacijos interesų deklaracijoje.

VTEK konstatavo, kad A. Klimas pažeidė įstatymą ir spręsdamas klausimus, susijusius su brolio, VDA Klaipėdos fakulteto dekano Alvydo Klimo, VDA prieš dvejus metus dirbusio brolio sūnaus Juliaus Klimo tarnyba.

Komisija nutraukė tyrimą dėl akademijos sudarytos bendradarbiavimo sutarties su Grafinio dizaino asociacija, kuriai priklauso pats rektorius. VTEK konstatavo, kad nėra pakankamai duomenų ją vertinti teisiniu požiūriu.

VTEK nurodo įvertinusi Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) pranešimą dėl VDA vadovų – jame nurodyta, kad  VDA rektorius galėjo spręsti savo brolio tarnybos eigos klausimus. Teigiama, kad VDA galbūt dirba kiti artimi asmenys, dėl kurių rektorius galėjo priiminėti sprendimus.

Audrius Klimas posėdyje pripažino laiku nedeklaravęs interesų. Jis patvirtina buvęs vienas Grafinio dizaino asociacijos steigėjų kartu su kitais akademijos alumniais prieš 22 metus, o tuometinis akademijos rektorius esą neprieštaravo, jog asociacijos adresas būtų nurodytas akademijoje, nes „niekas nuo to nenukentėjo“.

Tai, jog asociacija akademijos patalpose vykdo veiklą, anot A. Klimo, yra normalu, nes akademijai svarbu turėti kuo daugiau ryšių su nevyriausybinėmis organizacijomis. Jis pabrėžė, kad asociacijos nariai vienaip ar kitaip dalyvauja ir VDA veikloje.

„Dailės akademija neteikia patalpų veltui, yra tam tikros eksploatacinės išlaidos, ir mes jas dengiame iš sumokėtų lėšų. Tas bendradarbiavimas yra labai naudingas studijų kokybei“, – aiškino A. Klimas.

Anot jo, brolis Alvydas Klimas pradėjo dirbti VDA gerokai anksčiau, nei jis pats, t.y. 1985-1986 metais, o brolio kandidatūrą į Klaipėdos fakulteto dekanus teikė kolektyvas, „pasitikėjęs juo kaip ilgamečių kolega“. Jis sako neturėjęs kitos išeities, kadangi kito kandidato į pareigas tuo metu nebuvo.

VDA rektorius sako svarstysiantis, ar skųsti sprendimą.

VTEK taip pat konstatavo, kad A. Klimo brolis VDA Fakulteto dekanas Alvydas Klimas pažeidė įstatymą, nedeklaravęs, jog akademijoje dirbo jo sūnus, tačiau neįžvelgė jo kaltės, jog šis siūlė įdarbinti savo sūnų. Sprendimą įdarbinti sūnų pasirašė VDA personalo vadovė, įsakymą – rektorius.

Teisindamasis dėl 2016-aisiais VDA dirbusio sūnėno Juliaus Klimo, Audrius Klimas pabrėžė, kad jis įgijęs tarptautinį išsilavinimą, buvo priimtas kaip mokymo meistras ir dėstė „programavimo dalykus“, dirbo ketvirčiu etato.

„Studentams už tą minimalų atlyginimą jis davė tikrai daugiau“, – aiškino jis.

Tuo metu Alvydas Klimas sako, kad sūnus yra geriausiais įvertinimais baigęs vieną žymiausių dailės ir dizaino universitetų Glazge pas žymius specialistus, o fakultetui tuo metu itin reikėjo grafinio dizaino specialisto, kuris dėstytų judančios grafikos programą.

Anot Klaipėdos fakulteto dekano, sūnus dirbo du semestrus mažiau nei ketvirčiu etato, tačiau išvyko gyventi ir dirbti į Berlyną.

„Jo kompetencijos man tikrai nekėlė jokių abejonių (...). Aš vienasmeniškai pagalvojau, kad sūnaus išsilavinimas toms pareigoms yra tinkamas. Tikrai niekas kitas už mane nerekomendavo toms pareigoms“, – dėstė A. Klimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS