Vilniuje atidengiamas paminklas Tautos patriarchui J. Basanavičiui | kl.lt

VILNIUJE ATIDENGIAMAS PAMINKLAS TAUTOS PATRIARCHUI J. BASANAVIČIUI

Vilniuje penktadienį bus atidaryta Nepriklausomybės akto signataro Jono Basanavičiaus aikštė, atidengta jo skulptūra.

Ceremonija vyks minint patriarcho 167-ąjį gimtadienį.

Aikštės ir paminklo sostinės senamiestyje atidaryme dalyvaus prezidentė Dalia Grybauskaitė, kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Vilniaus meras Remigijus Šimašius, skulptūros autorius Gediminas Piekuras.

Beveik 3 metrų aukščio J. Basanavičiaus skulptūra įrengta ant pusmetrio aukščio pjedestalo, ant paminklo iškalta garsi signataro mintis iš pirmojo „Aušros“ numerio pratarmės, rašytos Prahoje 1883-iųjų sausį: „Kaip aušrai auštant nyksta ant žemės nakties tamsybė, o kad taip jau prašvistų Lietuvos dvasė! Toks mūsų troškavimas ir noras“.

Kaip aušrai auštant nyksta ant žemės nakties tamsybė, o kad taip jau prašvistų Lietuvos dvasė! Toks mūsų troškavimas ir noras.

Beveik 1,2 tūkst. kv. metrų ploto aikštėje, kur anksčiau buvo automobilių stovėjimo aikštelė, įrengta nauja danga, suoliukai, šiukšliadėžės, šviestuvai, vėliau planuojama pasodinti obelis. Tvarkant aikštę, atlikti archeologiniai tyrimai, užkonservuoti autentiški buvusių pastatų pamatai, jie su vidinių kiemelių vieta pažymėti grindinyje.

Ši istorinė erdvė yra priešais buvusius Miesto salės rūmus, kuriuose 1905 metų gruodžio 4-5 dienomis posėdžiavo Didysis Vilniaus Seimas, suformavęs Lietuvos autonomijos reikalavimą. J. Basanavičius buvo šio suvažiavimo Vilniuje idėjos autorius ir pagrindinis organizatorius.

Aikštės tvarkymas kainavo apie 500 tūkst. eurų, paminklas – dar apie 100 tūkst. eurų. Aikštės tvarkymo projekto vadovas – architektas Gediminas Antanas Sakalis, pasiūlymą rengęs su kolega Algirdu Rasimavičiumi, paminklą J. Basanavičiui kūrė G. Piekuras. Menininkų idėja buvo atrinkta kaip geriausia iš 16 pateiktų pasiūlymų.

Paminklas J. Basanavičiui minimas ir politinės korupcijos byloje – teisėsauga teigia, jog buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis kaltinamas siekęs, kad iš Vilniaus savivaldybės tarybos darbotvarkės būtų išimtas klausimas dėl paminklo J. Basanavičiui. Koncernas siekė statyti paminklą savo lėšomis kitoje vietoje – Konstantino Sirvydo skvere, tačiau taryba, remdamasi savo ekspertų rekomendacijomis, pasirinko dabartinę vietą.

Meras R. Šimašius anksčiau teigė, jog „MG Baltic“ atstovai buvo užsiminę, kad nepastačius paminklo būtent K. Sirvydo skvere, jis bus užstatytas pastatais, savivaldybė tokius svarstymus neigė.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

carnexui išdavYkui

nespręsk pagal save.Jeigu esi glušas mažamokslis ar visai bemoksli,tai bent nesiafišuok.

Carnex

Basanavičius buvo tipiškas išdavykas. Kur gyveno po Pirmojo pasaulio karo? Nepriklausomoj Lietuvoje? Gyveno Lenkijoje!

Anonimas

dar vienas komunizmo įdėjų į Lietuvą nešiotojas ,tikras Marksas ,Bulgarija jam atsidėkojo kulka į stuburą .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS