Vilnius atsisveikina su senaisiais autobusais | kl.lt

VILNIUS ATSISVEIKINA SU SENAISIAIS AUTOBUSAIS

  • 0

„Viso gero, autobuse: padėkok už kiekvieną kilometrą“ – šiuo kvietimu Vilniuje, skambant Gatvės muzikos dienai, startavo simbolinis atsisveikinimas su senaisiais sostinės autobusais, kuriuos sparčiai keičia naujieji.

Miesto centre vilniečiai turėjo išskirtinę galimybę ne tik gyvai stebėti, kaip ant autobuso gimsta dailininko Kazimiero Brazdžiūno piešinys, tačiau ir patys palikti savo linkėjimo senajam autobusui potėpį. Į atsisveikinimo su senuoju autobusu renginį miestiečius pakvietė Vilniaus miesto savivaldybė, SĮ „Susisiekimo paslaugos“ ir UAB „Vilniaus viešasis transportas“.

Ankstyvą rytą į Gedimino prospektą atkeliavęs 21 metų senumo autobusas „Karosa“ po visos dienos piešimo tapo meno kūriniu. Dailininkui K. Brazdžiūnui ant vienos autobuso pusės tapant atsisveikinimo piešinį, kitą pusę vizualiai apipavidalino ir kartu su miestiečiais improvizuodami puošė menininkai Goda Lukaitė, Kristina Alsytė ir Darius Jaruševičius. Nupiešti ar parašyti linkėjimą ir tokiu būdu padėkoti autobusui už kiekvieną Vilniuje nuvažiuotą kilometrą galėjo visi norintys.

Gatvės muzikos dienos renginyje apipavidalintas viešojo transporto autobusas „Karosa“ pagamintas dar 1997 metais – per visą eksploatacijos laiką jis yra nuvažiavęs daugiau kaip 1,5 mln. kilometrų. 1997 metais Vilniuje tokių autobusų buvo 100, o iki dabar išlikę vos 4.

Šiuo metu „Vilniaus viešasis transportas“ kasdien į sostinės gatves išleidžia 292 autobusus, kurių vidutinis amžius yra 15 metų. Planuojama, kad į Vilniaus gatves iki rudens išvažiavus 150 naujų „Solaris Urbino“ autobusų, maždaug 80 senųjų, kurių amžiaus vidurkis siekia 22 ir daugiau metų, nebebus  eksploatuojami. Šie autobusai viduje ir išorėje bus specialiai paženklinti grotažyme #VisoAutobuse, primindami vilniečiams apie savo atsisveikinimą. Iš viso bus atnaujinta beveik 50 procentų viso UAB „Vilniaus viešasis transportas“ autobusų parko, o autobusų amžiaus vidurkis sieks 6 metus.

Gatvės muzikos dienos metu menininkų ir vilniečių išpieštas autobusas sostinės gatvėmis važiuos maždaug mėnesį. Vėliau jį, kaip ir dalį kitų senųjų autobusų, pakeis naujieji, kurių sostinės gatvėse sparčiai daugėja.

Primenama, jog 2017 m. rudenį prasidėjo rekordinis Vilniaus viešojo transporto atnaujinimas. Šis pavasaris ir vasara yra intensyviausi laikotarpiai, kai į gatves išvažiuoja didžiausias srautas naujų autobusų, kuriais keliauti vilniečiams yra greičiau, patogiau ir komfortiškiau. Iki šių metų pabaigos sostinėje iš viso važiuos 250 naujų autobusų ir 41 naujas troleibusas.

GALERIJA

  • Vilnius atsisveikina su senaisiais autobusais
  • Vilnius atsisveikina su senaisiais autobusais
  • Vilnius atsisveikina su senaisiais autobusais
  • Vilnius atsisveikina su senaisiais autobusais
  • Vilnius atsisveikina su senaisiais autobusais
S. Žiūros / Savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS