Advokatui nepavyko užginčyti S. Rachinšteinui išduoto arešto orderio | kl.lt

ADVOKATUI NEPAVYKO UŽGINČYTI S. RACHINŠTEINUI IŠDUOTO AREŠTO ORDERIO

  • 0

Lietuvos apeliacinis teismas antradienį patvirtino, kad žemesnės instancijos teismas pagrįstai atsisakė nagrinėti kalėti nuteisto verslininko Sergejaus Rachinšteino advokato skundą dėl Europos arešto išdavimo.

Vasario 6 dieną Vilniaus apygardos teismas išdavė Europos arešto orderį iš Lietuvos išvykusiam sukčiavimo byloje nuteistam milijonieriui. Po šio sprendimo S.Rachinšteinas turėtų būti perduotas Lietuvai, jei atvyks į kurią nors kitą Europos Sąjungos valstybę.

Nutartį paskelbusi teisėja Sigita Bieliauskienė pažymėjo, kad S.Rachinšteinas yra nuteistas realia laisvės atėmimo bausme, nuosprendis yra įsiteisėjęs, į Lietuvą nuteistasis neatvyksta, jo buvimo vieta nėra žinoma.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos 2-ojo skyriaus pareigūnai pranešė, kad, vykdant nuteistojo paiešką, gauta informacijos, jog ieškomasis lankėsi Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Vėliau gauta duomenų, kad jis gali vykti į Singapūrą bei Turkiją, neatmetama galimybė, jog jis kirs ir Europos Sąjungos šalių teritorijas.

Vasario 11 dieną Vilniaus apygardos teismas gavo nuteistojo advokato skundą dėl Europos arešto orderio išdavimo. Priimti šį skundą teismas atsisakė ir jį grąžino advokatui. Atsisakyme nurodyta, kad Europos arešto orderio išdavimas nėra skundžiamas.

Vėliau nuteistojo advokatas kreipėsi į Lietuvos apeliacinį teismą, prašydamas atnaujinti terminą skundui paduoti, panaikinti apygardos teismų nutartis bei priimti naują sprendimą – atsisakyti išduoti Europos arešto orderį S.Rachinšteinui.

Advokatas Andrius Baranskis tikino, kad jo klientas nesislapsto ir iš Lietuvos laikinai yra išvykęs teisėtai, turėdamas kompetentingo pareigūno leidimą, todėl Europos arešto orderio išdavimui nėra jokio pagrindo.

Apeliacinis teismas konstatavo, kad apygardos teismas teisingai nurodė, kad tokios nutartys neskundžiamos.

Teismas taip pat atsižvelgė, kad Lietuvos Aukščiausiasis teismas netenkino S.Rachinšteino prašymo sustabdyti nuosprendžio vykdymą. Kada bus nagrinėjas kasacinis skundas, kol kas nežinoma - dar nėra paskirta posėdžio data.

Pernai gruodžio 30 dieną Vilniaus apygardos teismas S.Rachinšteiną pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir nuteisė kalėti pustrečių metų. Nuosprendis įsiteisėjo nuo jo paskelbimo.

Skelbiant nuosprendį pernai gruodžio 30 dieną Vilniaus apygardos teisme S.Rachinšteinas nedalyvavo, manoma, kad jau tuo metu jis buvo išvykęs iš Lietuvos. Jeigu pasitvirtins versija, kad nuteistasis pasislėpė nuo bausmės, pareigūnai nuosprendžiui įvykdyti jo galės ieškoti dar 15 metų - tokią trukmę numato įstatymas.

S.Rachinšteinas taip pat yra įtariamasis kitoje sukčiavimo byloje, joje jis buvo sulaikytas pernai kovo mėnesį, teismas netrukus jį leido suimti. Tačiau suimtojo skundą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad verslininkas turi būti paleistas nedelsiant, apylinkės teismo nutartis dėl suėmimo dviem mėnesiams panaikinta.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS