Atnaujinama įtarimų dėl korupcijos sulaukusio teisėjo R. Rainio nagrinėta byla | kl.lt

ATNAUJINAMA ĮTARIMŲ DĖL KORUPCIJOS SULAUKUSIO TEISĖJO R. RAINIO NAGRINĖTA BYLA

Vilniaus miesto apylinkės teismas iš naujo pradėjo nagrinėti sukčiavimo bylą, kurią anksčiau nagrinėjo teisėjas Robertas Rainys. Teisėsaugos atliekamame tyrime dėl teisėjų korupcijos R. Rainys yra vienas iš aštuonių įtariamų teisėjų.

Teismo iš naujo pradėtoje nagrinėti byloje sukčiavimu ir dokumentų klastojimu yra kaltinami įvairioms statybos verslo įmonėms vadovaujantys direktoriai.

Trys asmenys, susiję su šia baudžiamąja byla – ją nagrinėjęs teisėjas R. Rainys, vienas kaltinamųjų bendrovės „Idema“ direktorius Rolandas Vasiliauskas bei jį gynęs advokatas Drąsutis Zagreckas – pateko į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) akiratį. Visi trys buvo sulaikyti teisėjų ir advokatų korupcijos byloje. D. Zagreckas suimtas laikomas iki šiol. R. Vasiliauskas kurį laiką buvo suimtas, tačiau vėliau paleistas į laisvę.

Vilniaus statybos įmonės „Indema“ vadovas R. Vasiliauskas pirmadienį atvyko į teismo posėdį. Kadangi jo advokatas sulaikytas, kaltinamajam didelės apimties byloje paskirtas valstybės gynėjas.

Pirmadienį septyni kaltinamieji ir jų advokatai susirinko į bylos nagrinėjimą pas teisėją Irmą Randakevičienę. Ji informavo, kad prezidentei Daliai Grybauskaitei sustabdžius kolegos R. Rainio įgaliojimus, jo nagrinėtos bylos automatizuotu būdu buvo paskirstytos kitiems teisėjams.

„Sustabdžius įgaliojimus, byla niekur nedingo, posėdis atšauktas nebuvo. Esu teisėja Irma Randakevičienė, Vilniaus miesto apylinkės teisme iš pradžių pradedama nagrinėti baudžiamoji byla“, – kaltinamiesiems pareiškė teisėja.

Prieš tai teisėjas R. Rainys šią baudžiamąją bylą nagrinėjo metus, buvo paskelbtas kaltinamasis aktas, apklausti liudytojai.

Atnaujinus bylos nagrinėjimą buvo sprendžiama, ar ją vėl pradėti nagrinėti nuo pat pradžių – skelbti kaltinamąjį aktą, iš naujo apklausti liudytojus.

Kai kurie advokatai pageidavo, kad vėl būtų skaitomas kaltinamasis aktas, apklausiami liudytojai.

„Nuo nulio pradedam, viskas iš naujo, liudytojų apklausa turi būti viskas iš naujo“, – sakė advokatė Ramutė Veronika Šalaviejūtė. Dalis advokatų išsakė panašią nuomonę.

Tačiau teisėja I. Randakevičienė nusprendė, kad kaltinamasis aktas buvo paskelbtas tinkamai, iš naujo jį garsinti nėra tikslinga.

Kai kurie advokatai išreiškė nuogąstavimus dėl viešojoje erdvėje paskelbtos informacijos – galbūt teisėjai padarė nusikaltimą šioje baudžiamojoje byloje: teisėjas užduoda klausimus, gal buvo susitarimų kažką apklausti ar ko neapklausti. Gynėjai sako turintys klausimų liudytojams, kurie nebuvo užduoti, o nuo jų atsakymų gali priklausyti bylos baigtis. 

Ar iš naujo apklausti liudytojus, teisėja svarstys ir savo sprendimą paskelbs balandį vyksiančiame posėdyje. Prokurorė Jorūnė Žeberskienė mano, kad užtektų tiesiog paskelbti liudytojų parodymus, jų dar kartą nekviečiant į posėdį.

„Byla jau metai teisme, ikiteisminis tyrimas vyko ne trumpą laiką, terminai tampa jautrūs. Labai mėgstu discipliną ir prašau visų advokatų pateikti savo užimtumo grafikus“,– sakė teisėja. Ji pranešė, kad rudenį bylos posėdžiai vyks kas savaitę ir advokatai tam pasiruoštų.

LNK televizija skelbė, kad R. Vasiliauskas gali būti įtariamas keliais tūkstančiais eurų bandęs papirkti teisėją R. Rainį, kad šis vilkintų bylą dėl sukčiavimo, kuriai kitąmet sueina senaties terminas.

Byla dėl 2008-2010 metais galbūt įvykdytų nusikaltimų teismui buvo perduota pernai vasarį, posėdžių metu buvo apklausta apie 20 liudytojų, mirusių liudytojų parodymai buvo perskaityti, taip pat apklaustas vienas kaltinamasis.

Šioje baudžiamojoje byloje tirtos PVM grobstymo schemos atliekant statybos darbus, kurie arba atlikti arba atlikti ne tokiomis aplinkybėmis, kaip nurodyta.

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija šioje byloje yra pareiškusi 193,6 tūkst. eurų civilinį ieškinį, bankrutavusi bendrovė „Inžinerinės idėjos“ yra pareiškusi 536,7 tūkst. eurų ieškinį.

Tyrimo metu byloje buvo daugiau įtariamųjų, tačiau jų bylos buvo atskirtos nuo pagrindinės bylos ir atskirai perduotos teismui ir taip išspręstas kaltės klausimas – jie atlygino žalą ir susitaikė su VMI.

Prieš dešimtmetį bylą tyrę pareigūnai BNS sakė, kad buvo viena iš to meto svarbiausių bylų, susijusių su statybomis, žala joje buvo skaičiuojama milijonais litų.

Kartu su R. Vasiliausku kaltinamieji yra įvairioms statybos verslo įmonėms vadovaujantys Konstantinas Kuzborskis, Remigijus Vaitkūnas, Saulius Strazdas, Andrejus Safonovas, Marius Alyta ir daugiabučių ir kitų pastatų priežiūros bendrovė „Asvis“, rodo  teismų informacinės sistemos „Liteko“ duomenys. Vyrai teismui prisistatė esantys įgiję aukštąjį išsilavinimą.

Jie kaltinami sukčiavimu, dokumentų klastojimu ar disponavimu suklastotais dokumentais, apgaulingu apskaitos tvarkymu.

Registrų centro duomenimis, R. Vasiliauskas vadovauja penkioms įmonėms – „Idema“, „Energobalt“, „Business Network“, „Kalnėnų slėnis“, Pajūrio loftai. Jis taip pat yra viešosios įstaigos „Futbolo rytas“ vadovas.

Portalo 15min.lt duomenimis, „Indema“ per pastaruosius kelerius metus laimėjo įvairių valstybinių užsakymų, o jos užsakovės buvo „Klaipėdos nafta“, Generalinė prokuratūra, Valstybine sienos apsaugos tarnyba.

Delfi.lt skelbė, kad tuometinis įmonės „KRK Baltic“ direktorius R. Vasiliauskas 2013 metais buvo įsivėlęs į istoriją, kai partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Sigitas Jaura jį apmulkino. Šis pasiūlė padėti PVM grobstymo byloje ir paprašė už tai atlygio. S. Jaura teigė, kad jo pusbrolis Kęstas dirba prokuratūroje ir galėtų padėti įtariamaisiais pripažintiems verslininkams. PVM grobstymu įtartas R. Vasiliauskas sumokėjo 35 tūkst. litų, tačiau jokios pagalbos nesulaukė – tai paaiškėjo teisme.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS