Balandį dėl įtartino vyro su lagaminu D. Grybauskaitė buvo evakuota | kl.lt

BALANDĮ DĖL ĮTARTINO VYRO SU LAGAMINU D. GRYBAUSKAITĖ BUVO EVAKUOTA

  • 0

Šiemet balandžio 15-osios pavakare, kai prie Prezidentūros pasirodė įtartinas asmuo su lagaminu, iš jo kyšančiais laidais, Vadovybės apsaugos departamento (VAD) pareigūnai evakavo prezidentę Dalią Grybauskaitę. Anksčiau teigta, kad, kai buvo gautas pranešimas, prezidentė buvo išvykusi iš Prezidentūros.

Tai paaiškėjo trečiadienį per Vilniaus miesto apylinkės teismo posėdį, nagrinėjant Vilniaus apygardos prokuratūros prašymą skirti priverstinį gydymą psichiatrijos ligoninėje vilniečiui, kuris grasino susisprogdinti prie Prezidentūros. Vyrui pateikti įtarimai dėl grasinimo įvykdyti teroristinį nusikaltimą. Vilnietis teismo procese nedalyvauja, kadangi medikai nustatė, jog jis serga psichikos liga ir negali suvokti savo veiksmų.

Liudytoju apklaustas VAD vyriausiasis specialistas Virmantas Jackus pasakojo, kad buvo atsakingas už visų Prezidentūros kanceliarijos objektų apsaugą.

„Gavau iš kolegų informaciją, kad prie vartų, kur atvyksta prezidentė, stovi įtartinas asmuo. Aš nuėjau - stovi vyras su lagaminu rankose, laidas kyšojo. Mane pamatęs jis pasakė, kad nesiartink, nes susprogdinsiu. Prezidentė rengėsi išvykti. Darėme evakuaciją prezidentės pro kitą išvažiavimą, aš organizavau tą dalyką“, - pripažino VAD darbuotojas.

Jis teigė taip pat perdavęs informaciją kolegoms, kad asmuo atvyko su rimtais ketinimais ir kad būtų iškviestos visos įmanomos specialiosios pajėgos.

„Jis buvo agresyviai nusiteikęs. Pirmą kartą akivaizdžiai susidūriau su grasinimais. Tie žodžiai, „susprogdinsiu“, „nesiartink prie manęs“, „ aš susprogdinsiu viską“. Jis turėjo „unabomberio“, savižudžio sprogdintojo savybes - kaip per filmus rodo. Jo elgesys man leido įvertinti kad didelis pavojus“, - sakė V.Jackus.

Perdavęs informaciją apie prie pagrindinio patekimo į Prezidentūrą stovintį agresyvų asmenį Operatyvaus valdymo skyriui, VAD specialistas su kolegomis stengėsi atitverti teritoriją.

V.Jackus sakė, kad vyras kurį laiką nekėlė reikalavimų.

„Nieko nenoriu, nesiartinkit prie manęs“, - vyro žodžius prisiminė VAD pareigūnas. Vėliau vyras iškėlė reikalavimą, esą jis palieka bombą, tegu privažiuoja automobilis ir nuveža jį į policiją.

„Mes ieškojome artimesnio patekimo prie jo, pareigūnai buvo pasiruošę panaudoti elektros impulsinius prietaisus“, - pasakojo apsaugos pareigūnas.

Anot jo, kai tik pareigūnai prieidavo arčiau vyro, jis imdavo šaukti, kad nesiartintų. Jo tonas buvo pakeltas, skambėjo visa gatvė.

20 metų VAD dirbantis V.Jackus sakė, kad taitoks vienintelis neeilinis atvejis per visą jo darbo praktiką.

Pasak pareigūno, pasitaiko, kad Prezidento kanceliarija gauna laiškų su grasinimais, tada skyrius analizuoja, kiek jie yra rimti, kartai ateina pikti žmonės su pretenzijomis.

VAD pareigūnas sakė, kad vyras turėjo ausinuką ir kažkokį daiktą rankoje, atrodė, kad viskas gali įvykti kaip filme - paspaudžia mygtuką ir viskas išlekia į orą.

Vėlau peržiūrėję vaizdo kameras VAD pareigūnai pamatė, kad lagaminas lengvas. Paaiškėjo, kad lagamine jis turėjo apie 50 tuščių plastikinių butelių ir dešimt buteliu su kažkokiu skysčiu.

VAD Operatyvaus valdymo skyriuje specialistu dirbantis Darius Aleksandravičius teisme sakė, kad telefonu gavęs kolegos panešimą į įvykio vietą siuntė sprogmenų paieškos skyriaus specialistus. Pasak liudytojo, niekas iš pareigūnų įtariamojo neatpažino, nors kaip vėliau paaiškėjo, tas pats asmuo viešąją tvarką yra pažeidęs ir prie Seimo - metaliniu raktu daužė sieną. Dėl to taip pat iškelta baudžiamoji byla.

Kaltinamojo motina teismui pasakojo, kad sūnaus sveikata pablogėjo po skyrybų, jam nesisekė su darbais, darbdaviai kartais apgaudavo ir nesumokėdavo algos. Sūnus buvo gavęs daug administracinių baudą už važiavimą be bilieto, Kelių eismo taisyklių pažeidimus - turėjo vairuotojo pažymėjimą, kurį laiką dirbo taksi vairuotoju. Pasak moters, sūnų slėgė dėl baudų susidariusi apie 100 tūkst. litų (apie 28 tūkst. 962 eurų) skola.

Kaltinamojo advokatas Janas Kučinskis stebėjosi, kad teismai, policija šiam asmeniui skyrė baudas už įvairius pažeidimus, nesiėmė prevencijos, o valstybė nesuteikė pagalbos.

Kalbėdamas apie savo kliento elgesį prie Prezidentūros, advokatas sakė, kad vyro ketinimai buvo nerimti, jis tiesiog norėjo, kad į jį dėmesį atkreiptų valdžios atstovai.

Balandį vedamas į Vilniaus miesto apylinkės teismo salę vyras žurnalistams teigė, kad taip elgtis prie Prezidentūros jį vertė banditai. Jis tada sutiko su prokuroro jam siūloma kardomąja priemone ir suėmimui neprieštaravo.

Įtariamasis prie Prezidentūros sulaikytas panaudojus elektrošoką.

Dėl vyro skelbtų grasinimų policija tądien buvo aptvėrusi teritoriją aplink Prezidentūrą Vilniaus centre, jos darbuotojai pareigūnų raginimu paliko darbo vietas.

Sprendimą dėl priverstinio gydymo teismas skelbs spalio 12 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS