Buvusi prokurorė dėl korupcijos pripažinta kalta, bet už grotų nesės | kl.lt

BUVUSI PROKURORĖ DĖL KORUPCIJOS PRIPAŽINTA KALTA, BET UŽ GROTŲ NESĖS

Klaipėdos apygardos teismas pirmadienį dėl rengimosi prekiauti poveikiu kalta pripažino buvusią Vilniaus prokurorę Ritą Aliukonienę.

Jai skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant dvejiem metams, BNS sakė teismo atstovė Laima Domarkienė.

R. Aliukonienei taip pat atimta teisė trejus metus dirbti valstybės tarnyboje.

Kartu su R. Aliukoniene teistas kelių ženklinimo bendrovės „Kasandros grupė“ savininkas Arūnas Cicėnas. Jam skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant tokiam pačiam laikui.

Ši baudžiamoji byla susijusi su Darbo partijos neoficialios buhalterijos bylos nagrinėjimu Aukščiausiajame Teisme.

Bylos duomenimis, Vilniaus apygardos prokuratūroje dirbusi R. Aliukonienė 2016 metų pabaigoje, veikdama kartu su A. Cicėnu, nurodė, kad neva gali pasinaudoti savo pažintimi su Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėju Viktoru Aiduku, ir susitarė per A. Cicėną priimti ne mažiau kaip 15 tūkst. eurų dydžio kyšį. Pinigai neva turėjo būti skirti teisėjų kolegijos pirmininkui kasacine tvarka nagrinėjamoje rezonansinėje Darbo partijos byloje.

Manoma, kad dėl kyšio galėjo būti tartasi siekiant dabar jau buvusio „darbiečio“ Vytauto Gapšio išteisinimo.

Kaip pranešė teismas, teisėją pažinojusi buvusi prokurorė, siekdama neteisėtai pasipelnyti, manipuliavo šia pažintimi, ir, bendraudama su A. Cicėnu, deklaravo tariamą įtaką teisėjui. Pasak teismo, R. Aliukonienė sudarė klaidingą įspūdį, kad veikia jo vardu. Savo ruožtu A. Cicėnas pažinojo buvusį parlamentarą V. Gapšį.

Dėl tyrimo metu nenustatytų aplinkybių pinigai iš buvusio parlamentaro nebuvo gauti, byloje, pasak teismo, nėra ir duomenų, kad toks reikalavimas jam būtų perduotas.

Prokurorų teigimu, V. Gapšys vis dėlto galėjo žinoti apie susitarimą.

„Mūsų nuomone, V. Gapšys, pagal turimas aplinkybes, turėjo žinoti apie daromą nusikalstamą veiką, tačiau įstatymas jo neįpareigojo pranešti teisėsaugos institucijoms apie tai. Sakykime, veika gal ne tokio sunkumo“, – yra sakęs Generalinės prokuratūros prokuroras Tomas Meškauskas.

Teisėjas V. Aidukas byloje apklaustas kaip specialusis liudytojas. Vėliau prokuratūra padarė išvadą, kad jis neatliko jokių veiksmų, leidžiančių jį įtarti šališkumu nagrinėjant bylą. V. Aidukas jau buvo pasitraukęs iš Aukščiausiojo Teismo.

Teismo pranešime nurodoma, kad abu kaltinamieji nuo pat pradžių savo kaltės nepripažino, tokios pozicijos laikėsi ir teisme. R. Aliukonienė teismą bandė įtikinti, kad jos susitarimai ir susitikimai buvę tik blefas, žaidimas su A. Cicėnu. Pastarasis teigė nesupratęs nei pokalbių turinio, nei ko iš jo norima. Tačiau byloje esantys pokalbių įrašai, pasak teismo, atskleidžia, kad pokalbiuose buvo įvardyta kyšio suma, susitarta dėl konspiracinių žodžių ir frazių naudojimo žinutėse, todėl teisėjų kolegija nusprendė, kad nusikalstami jų veiksmai yra įrodyti.

„Kolegija mano, kad kaltinamųjų veiksmai buvo nusikalstami, kad jie neblefavo ir nebuvo jokio žaidimo bei apgaudinėjimo, nes jie realiai tarėsi dėl inkriminuojamos veikos padarymo”, – sakė teisėjų kolegijos pirmininkas Eduardas Maškevičius.

Teisėjų kolegija, spręsdama dėl bausmės dydžio, įvertino, kad atsakomybę lengvinančių aplinkybių byloje nėra, o sunkinanti – tyčinį sunkų nusikaltimą valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams kaltinamieji rengėsi padaryti veikdami bendrininkų grupe. Abu jie charakterizuojami teigiamai, anksčiau neteisti. Atsižvelgta ir į R. Aliukonienės šeiminę padėtį, jos ilgametį nepriekaištingą darbą.

Kaltinamiesiems inkriminuotas nusikaltimas nutrūko rengimosi stadijoje – atsižvelgiant į tai bei į kiekvieno vaidmenį teismas nusprendė paskirti mažesnes nei sankcijos vidurkis laisvės atėmimo bausmės.

Teismo vertinimu, šiuo konkrečiu atveju yra pakankamas pagrindas manyti, kad bausmės tikslai bus pasiekti ir be realaus bausmės atlikimo. Bausmės vykdymas atidėtas, tačiau nuteistieji įpareigoti visą šį laikotarpį be leidimo neišvykti iš gyvenamosios vietos ribų.

2016 metų gruodį Aukščiausiasis Teismas pripažino, kad Darbo partija vedė neoficialią buhalteriją, ir paliko galioti Darbo partijos įkūrėjui Viktorui Uspaskichui anksčiau skirtą 6,8 tūkst. eurų baudą, V. Gapšys liko nubaustas 3,6 tūkst. eurų, buvusi finansininkė Marina Liutkevičienė – 5,7 tūkst. eurų baudomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Šiaip

Ar jūs matėte bent vieną, policininką, prokurorą, teisėją ar politiką kurie nusikalte gautų realias laisvės atemimo bausmes? Visi iki vieno ar tai atleidžiami iš darbo ar baudas gauną ar lygtinai... Precedentas buvo tik su girtų policininkų nužudžiusiu tris mažamečius vaikus, bėt ir tas vos 7 metukus už tris mažamečius vaikus atsedėjo.. Kai tuo tarpu paprastam mirtingajam kokius 20 būtų ikrėte už tai. O paskui stebimės iš kur ta korupcija ar nusikalstamumas tarp jų.. Ir taip bus tol kol jie bus nebaudžiami. Jiems ne dvigubai švelnesnes o dvigubai didesnes bausmes taikyti privalu už tai kad užuot gyne istatymą kaip ir derėtu ji pažeidžia. Ir jokių spec. jiems skirtų kolonijų. Nusikalto tegul ir sėdi su kitais nusikalteliais kaip ir visame pasaulyje o ne kaip buvusioje sovietų sajungoje. Igyvendinus viso labo šitus du punktus labai greitai ir korupcija ir nusikalstamumas jų gretose išnyktu.

neses

nes ju langai kaip ir pati /tiesa/ kreivi...........

SUSIJUSIOS NAUJIENOS