Dažnas rankų plovimas ir dezinfekcija. Kaip apsaugoti rankų odą nuo išsausėjimo? | kl.lt

DAŽNAS RANKŲ PLOVIMAS IR DEZINFEKCIJA. KAIP APSAUGOTI RANKŲ ODĄ NUO IŠSAUSĖJIMO?

  • 0

Situacija pasaulyje apvertė gyvenimą aukštyn kojomis ir privertė kiekvieną iš mūsų išsiugdyti kitokių kasdienių įpročių – kad gyvenimas taptų saugesnis, tenka kasdien daugybę kartų plauti ir dezinfekuoti rankas. Tokio iššūkio rankų odai dar neteko patirti.

Šiuo metu išties itin svarbu rūpintis rankų švara ir dezinfekcija, tačiau reikia žinoti, kad dezinfekantuose esantis etilo alkoholis labai sausina odą, todėl, norint išsaugoti rankų odą sveiką, būtina imtis priemonių nuo odos išsausėjimo.

Slaugos konsultacijų centro SIDABRA vadovė Nereta Stanislovienė atsako į dažniausiai užduodamus klausimus apie sausos rankų

Suprantu, kad rankų dezinfekcija šiuo metu yra privaloma kiekvienam, tačiau nuo dezinfekantų labai išsausėjo rankų oda. Rankinėje nešiojuosi rankų kremo, tepu po kiekvieno dezinfekavimosi parduotuvėje ar kitur, bet oda vis labiau sausėja. Nebeišmanau, ką daryti... Jūratė, 45 m.

Niekas nebuvo pasiruošęs tokiems gyvenimo pokyčiams, nežinojome ir neplanavome, kad rankų dezinfekcija turės tapti kasdienės higienos įpročiu ir būtinybe. O juk svarbu ne tik sunaikinti visus virusus ir bakterijas. Ne mažiau svarbu esant tokioms sąlygoms išsaugoti savo rankų odą sveiką.

Odą labiausiai sausina dezinfekantų sudėtyje esantis etilo alkoholis. Taigi rankų priežiūrai įprasto rankų kremo nebepakaks – po spirito poveikio odos drėgmei ir elastingumui atkurti reikia daug intensyvesnių odą drėkinančių medžiagų. Viena iš tokių medžiagų yra šlapalas (Urea). Rankų ir kūno kremuose su šlapalu būna 3–4 proc. šlapalo, o kremuose, skirtuose ragėjančiai odai, 7 proc. ir daugiau. Ši medžiaga padeda pritraukti drėgmę į gilesnius odos sluoksnius ir užtikrina ilgalaikį drėkinimą. Norint išlaikyti drėkinimo poveikį, rankų kremą su šlapalu rekomenduotina naudoti kaskart po rankų dezinfekcijos ir nakčiai.

Visą gyvenimą mano kūno oda sausa, rankų oda nuolat išsausėja nuo darbo su valomosiomis priemonėmis ir įvairiais šveitikliais. O dažna dezinfekcija rankoms tapo tikru iššūkiu. Oda tiek išsausėjo, kad tapo jautri, atsiranda įtrūkimų, nuo dezinfekantų graužia rankas. Stefanija, 62 m.

Pikčiausi kasdieniai rankų odos priešai – karštas ir šaltas vanduo, šaltis, žvarbus vėjas, sausas šildomų patalpų oras ir praustuvės, vonios ir indų šveitimo chemikalai. Dabar į šį sąrašą patenka ir vienas iš nūdienos gyvenimo palydovų – rankų dezinfekantai, būtini kiekvienoje viešoje vietoje, parduotuvėje ar įstaigoje. Jums patartume teikti rankoms dvigubą pagalbą: pirma, su valomosiomis cheminėmis medžiagomis ir šveitikliais dirbti tik su pirštinėmis; antra, po to, kai nusimaunate pirštines, nusiplaunate ar dezinfekuojate rankas, kaskart pasitepti odą rankų kremu. Patartume rinktis rankų kremus, kurių sudėtyje yra intensyviai drėkinančių ir maitinančių medžiagų. Rankų odos priežiūrai dažniausiai naudojamas 3–4 proc. šlapalas, efektyviai padedantis atkurti ir išlaikyti drėgmę gilesniuose odos sluoksniuose ir sumažinantis sausėjimo požymius. Tokiuose kremuose esančios maitinamosios medžiagos, tokios kaip taukmedžių sviestas ar linų sėmenų aliejus, atkuria riebalinę odos paviršiaus pusiausvyrą. Šiuo metu skirkite rankų odai daugiau dėmesio nei įprastai, kad kuo greičiau sugytų įtrūkimai ir nesusidarytų sąlygos įtrūkusiose odos vietose patekti infekcijai.

Niekada neturėjau jokių bėdų dėl odos, tačiau dabar, kai reikia dažnai plauti rankas ir dezinfekuoti prieš einant į kiekvieną parduotuvę, mano rankų oda tapo sausa, atsirado nemalonus tempimo jausmas. Nusipirkau rankų kremo, bet jis nepadeda, odos tempimas išnyksta tik trumpam. Julija, 37 m.

Odos tempimas – pirmas odos išsausėjimo pranašas. Šis pojūtis duoda signalą, kad odai ima trūkti drėgmės. Dažnas rankų dezinfekavimas šiuo metu būtinas kiekvieno mūsų saugumui, tačiau galime ir turime imtis priemonių, kad apsaugotume rankų odą. Rankoms drėkinti rinkitės kremus, kurių sudėtyje yra šlapalo ar kitos intensyviai drėkinančios medžiagos. Sausinančio etilo alkoholio poveikio visiškai išvengti negalime, tačiau galime jį gerokai sumažinti, jei tepsime rankas kremu su šlapalu iš karto po rankų dezinfekcijos.

Esu medikė, jau daug metų dirbu su pirštinėmis, dažnai plaunu ir dezinfekuoju rankas. Dabar, kai daug kartų dezinfekuoti rankas tenka ne tik darbe, bet ir parduotuvėse, kitose įstaigose, rankų oda labai išsausėjo, nušerpetojo. Grįžusi namo po darbo dienos ir nakčiai pasitepu rankas kremu, bet matau, kad to nepakanka. Gražina, 51 m.

Medicinos darbuotojams šiuo metu tenka ypač daug iššūkių. Kadangi dieną rankas daug kartų plaunate ir dezinfekuojate, siūlome daugiau dėmesio joms skirti prieš naktį, ypač jei rankų oda labai sausa, nušerpetojusi ar linkusi skilinėti. Prieš miegą rankas gausiai įtrinkite kremu, kurio sudėtyje yra ne mažiau kaip 3 proc. šlapalo (Urea), ir užsimaukite medvilnines pirštinaites. Su jomis ir miegokite. Per naktį kremas atliks savo darbą – ryte rankos bus gerai pamaitintos ir sudrėkintos. Kartokite kiekvieną vakarą, kol rankų odos būklė taps normali, praeis šerpetojimas. O kad per dieną dezinfekantai nenualintų rankų odos, pagal galimybes kremu su šlapalu pasitepkite darbo metu, taip pat turėkite rankinėje ir pasitepkite kaskart po rankų dezinfekcijos išėjusi iš viešų vietų.

Daugiau informacijos galite sužinoti paskambinę į slaugos konsultacijų centrą SIDABRA, nemokama linija 8 800 00226 arba www.sidabra.lt Konsultuojame įvairiais slaugos klausimais.

Gairės: SIDABRA
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS