Kartono rūšiavimas | kl.lt

KARTONO RŪŠIAVIMAS

  • 1

UAB „Kauno švara“ specialistai džiaugiasi, kad vis daugiau kauniečių atsakingai rūšiuoja atliekas ir vis geriau supranta šio proceso svarbą. Vis dėlto dar pasitaiko klaidų. Tam, kad geri ketinimai nenueitų vėjais, „Kauno švara“ pateikia patarimų, kaip teisingai atsikratyti kartono.

Popieriaus pramonė laukia žaliavos

Popierius ir kartonas naudojamas daugumai produktų pakuoti, dėl to ir susidaro dideli šių atliekų kiekiai. Popieriaus perdirbimas ir pakartotinis panaudojimas teikia daug naudos: jis yra gerokai pigesnis, nes taupo energiją ir vandenį, sumažina atliekų kiekį, jį gaminant nenaudojama jokių chemikalų, nereikia medienos, iš kurios gaunama celiuliozė, taigi mažinamas miškų kirtimo poreikis. Skaičiuojama, kad kiekviena perdirbto popieriaus tona išsaugo septyniolika medžių, 26,5 tūkst. litrų vandens.

Lietuvos pramonė turi ypač gerą struktūrą popieriaus ir kartono atliekoms perdirbti. Kartono fabrikai per metus galėtų perdirbti dešimtis tūkstančių tonų per metus, tačiau vis dar dalį žaliavos jiems tenka atsivežti iš užsienio.

Pagrindinė taisyklė – švara

Labai svarbu suprasti, kad neužtenka tik atskirti popierių nuo kitų atliekų. Būtina žinoti, kokios būklės jis turi būti. Prie šios kategorijos negali būti priskiriami riebalais ar maisto likučiais užterštas popierius. Į atliekų rūšiavimo konteinerius reikia mesti tik sausas pakuotes, nes šlapios gali sudrėkinti kitas atliekas ir tai sumenkins jų kokybę.

Nemeskite į kartonui ir popieriui skirtus rūšiavimo konteinerius vienkartinių servetėlių, popierinių rankšluosčių, tualetinio popieriaus, sauskelnių, dėžučių nuo picos. Užterštas popierius gali sugadinti ir kitas konteineryje esančias tinkamas perdirbti pakuotes. Negalima mesti bitumu dengto popieriaus, klijuoto, tvirtinti skirto kartono (kampainiai, tūtos ir pan.) ar panaudotų tapetų. Labai svarbu kartoną ir jo pakuotes tinkamai išlankstyti, kad jos tilptų į atliekų rūšiavimo konteinerį ir taip sutaupytų jame vietos.

Plastiku ir folija dengtos popierinės pakuotės turi keliauti į plastikui skirtus konteinerius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vartotojas

Su kauno svara sudarius sutarti del atlieku rusiavimo gaunamas konteineris su lipduku: popierius-plastikas. Tai apie koki atskira popieriaus ir plastiko rusiavima eina kalba?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS