Kviečia meno festivalis „Faktas-Forma“ | kl.lt

KVIEČIA MENO FESTIVALIS „FAKTAS-FORMA“

  • 5

Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) Klaipėdos skyriaus organizuojamas tarptautinis formos meno festivalis „Faktas-Forma“, prieš savaitę Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose prasidėjęs paroda „Sekcija“, šį penktadienį persikels į piliavietę. Ten Pilies muziejaus Šiaurinėje kurtinoje 13 val. vyks forumas „Atminties kultūra“, 16 val. duris atvers paroda, sudaryta iš Gdansko dailės akademijos Skulptūros katedros dėstytojų ir jų asistentų meno kūrinių, o 16.30 val. Karlo poternoje bus pristatyta paroda „Faktas-Forma“.

Paroda „Sekcija“ – įvadas

Nuo rugpjūčio 2 d. iki rugsėjo 1 d. KKKC Parodų rūmuose vyksta paroda „Sekcija“. Tai yra įvadinė tarptautinio formos meno festivalio „Faktas-Forma“ paroda. Ji frazuoja dileminį klausimą: pirma faktas, tada forma, ar pirma forma ir tik tada – faktas? Kartais menininko mintys įfaktina kūrinio atsiradimo prasmę, kuri aprašymuose pateikiama žiūrovams, o kartais paliekama lankytojų interpretacijoms be menininko egoistiško formos būties išaiškinimo. Taip šioje parodoje sugrupuoti meno kūriniai, tikėtina, praplečia kamerines skulptūrinės formos, objekto, instaliacijos meno perspektyvas ir edukuoja žiūrovus.

Parodoje dalyvauja menininkai Algirdas Kuzma, Artūras Tamašauskas, Aurimas Anusas, Gintaras Kamarauskas, Jonas Gelčys, Laima Bazienė, Saulius Milašius, Tatjana Simanaitienė, Toma Šlimaitė, Vida Juškaitė, Eglė Maskaliūnaitė, Kęstutis Musteikis, Dalia Gineitė, Mindaugas Šnipas, Saulius Bertulis, Neringa Poškutė-Jukumienė, Danius Drulys, Adomas Skiezgelas, Daumantas Kučas, Mindaugas Šimkevičius.

Forumas „Atminties kultūra“

Forumo „Atminties kultūra“ tikslas – paskatinti visuomenę atkreipti dėmesį į atminties kultūros ženklus, vizualinę formos meno kultūrą miesto erdvėse, jų pasiūlą, formos / erdvės meno sampratą ir užmegzti diskusiją atminties kultūros tema. Tikimasi, kad profesionalų apžvalgos ir nuomonės, institucinis dėmesys ir visuomenės edukacija lems aktyvesnę diskusiją, įsiklausymą į atminties ženklų temą, įvietinto meno, visuomenės ir meno bendruomenės bei miesto vizualinės kultūros pasiūlą.

Pranešimus skaitys menotyrininkas Ernestas Parulskis, architektas, profesorius Algis Vyšniūnas, LDS Vilniaus skulptorių sekcijos pirmininkė Aušra Jasiukevičiūtė, istorijos mokslų daktarė Rasa Čepaitienė, rašytoja, kuratorė Paulina Pukytė ir kiti.

Ekspozicija iš Gdansko

Pilies muziejaus Šiaurinės kurtinos antrajame aukšte įkurdinta iš Lenkijos atkeliavusi paroda, sudaryta iš Gdansko dailės akademijos Skulptūros katedros dėstytojų ir jų asistentų metalo meno kūrinių.

Gdansko dailės akademija įkurta 1945 m. Beveik nuo pat pradžių ji sukūrė charakteringą meninės raiškos kalbą, gerai atpažįstamą Lenkijoje. Gdansko dailininkų kūriniai iki šiol pasižymi tvirtais klasikinio meno pagrindais ir šiuolaikišku požiūriu – atviri eksperimentams ir netikėtiems sprendimams.

Parodoje bus galima pamatyti 16-os profesionalių Lenkijos menininkų – skulptūros dėstytojų kūrinius. Savo darbus pristatys Małgorzata Kręcka-Rozenkranz, Dariuszas Sitekas, Magdalena Schmidt-Góra, Marekas Elsneris, Małgorzta Wiśniewska, Mariuszas Białeckis, Mariuszas Burdekas, Przemysławas Trześniakas, Alicja Bulawka-Fankidejska, Tomaszas Skórka, Tomaszas Sobisz, Wojciechas Sęczawa, Adriana Majdzińska, Janas Szczypka, Marekas Targoński ir Marcinas Plichta.

Integravo Pilies muziejuje

Karlo poternoje eksponuojama paroda „Faktas-Forma“ audžia mintį, kad forma yra viena iškalbingiausių kompozicijos dalių ir atspindi menininko individualybę, sugebėjimą jausti ir mąstyti savaip, savo kūryboje pakilti į naują kokybės lygį. Faktas žymi istorinės realybės momentą. „Esame istorijos dalis ir mūsų kūryba jau yra faktas“, – teigia parodos autoriai.

Menininkų įtrauktis į istorinių vertybių lobyną ir jų skulptūrinių formų, instaliacijų bei skulptūrinių objektų integracija muziejaus ekspozicijose yra vienas iš projekto tikslų. Siekdamas istorinių faktų interpretacijų galimybes išvysti meno kūriniuose, meno kūrinių formose, LDS Klaipėdos skyrius šiam projektui susitelkė bendrystei su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi, kuris, atsinaujinęs ir atvėręs naujas Klaipėdos pilies erdves, tapo patrauklus meno vartotojų provokacijai. Parodos „Faktas-Forma“ kūriniai integruoti į Klaipėdos piliavietės Šiaurinėje kurtinoje bei Karlo poternoje esančias interaktyvias archeologijos ekspozicijas.

Parodoje dalyvauja menininkai Arvydas Ališanka, Aurimas Anusas, Aušra Jasiukevičiūtė, Daiva Ložytė, Danutė Garlavičienė, Jurga Užkurnytė, Kęstutis Dovydaitis, Marius Strolia, Mindaugas Šnipas, Romualdas Inčirauskas, Saulius Milašius, Aušra Jasiukevičiūtė, D. Kučas, Remigija Vaitkutė, Romas Klimavičius.

Abi pastarosios parodos Pilies muziejuje (Priešpilio g. 2) veiks iki rugsėjo 7 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Oi glvojau

kad ča Mekeko sudukas iš Zuokulos kolekcijos

chi chi

o Palangoje atidarė Gražio parodą..Pasižiūrėkit internete - nukrisit.:D) Kaip ir čia - viskas aišku. Net eit nereikia. Tik va klausimas kas per menotyrininkai, kritikai-eruditai (:D) pripažysta tokius amatininkus ir rūbus nuogam karaliui gaminančius lūzerius? Kaip jie gauna finansavimus, populiarinimą kai tikri menininkai, rašytojai, kūrėjai neturi net progos į viešinimą, jau nekalbant apie jų parodų ekspozicijas. Mūsų Kultūros ministerija su savo darbuotojais visai degradavo ir pavirto į prėskos-neįgalios NESUPRANTAMOS beskonybės, vakarų prasčiokų bukos kūrybos ir estetinio kanibalizmo platintojų instrumentą

c

juk ko norit is tokiu,juk i da tik su pakisom tepapuola,ten tikru su pasaukimu menininku tik vienatai...kiti baige varo tiesiaii darbo birzas...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS