Anonimų šalis | kl.lt

ANONIMŲ ŠALIS

Įkandin vaikų linijos, šalyje pradėjo veikti pirmoji konsultacinės pagalbos telefonu linija tėvams. Ir, žinoma, mamoms. Šioje tarnyboje dirbantys profesionalūs psichologai darbo dienomis nuo 17 iki 21 val. konsultuoja vaikų auklėjimo klausimais.

Turint omenyje, kad jau kurį laiką veikia moterims, senjorams ir tiesiog psichologinės pagalbos linijos, buvo tik laiko klausimas, kada atsiras analogiška ir šiai socialinei grupei skirta tarnyba.

Liūdna, kad tam laikui ateiti prireikė ne vieno dešimtmečio, daugybės smurto šeimose atvejų, tūkstančiams tėvų taip ir neradus ryšio su maištingais paaugliais, tūkstančiams pastarųjų taip ir nesupratus, jog nebūna idealių tėvų ir juos labai mylintys gimdytojai nežino to vienintelio būdo savo meilei parodyti.

Keista, kad dabar suvokta, jog tėvams iš tikrųjų stinga informacijos apie auklėjimą. Kad knygų, kuriose pateikti galimi tėvystės lygčių sprendimai – skirtingai nei telefonų – gūdžioje bedarbystėje įklimpusios provincijos namų ūkiuose yra gerokai mažiau.

Laimei, ši diena apskritai išaušo ir pradėjus kisti teisinei tėvystės aplinkai atsirado ne dar viena baudžiamoji, bet pagalbos priemonė.

Vis dėlto dar vienos anoniminės telefono linijos atsiradimas kelia dvejopas mintis. Likti neatpažintam galima pranešant apie kontrabandos atvejus, situacijas, kai reikalaujama kyšio ar gili depresija stumia iš gyvenimo, – tais atvejais, kai baisu tapti nusikalstamos gaujos auka ar įkritai į visišką dvasios bedugnę. Tačiau prisipažinti, kad nesi tobulas tėvas ir motina, gėda? Už tai tikrai gresia bausmės? Laisvoje Lietuvoje galima viešai išpažinti savo seksualinę orientaciją, niekas nedraudžia nudistų paplūdimių, rengti krišnaitų eitynių didmiesčių centre, tačiau prisipažinti, kad nežinai tobulos tėvystės formulės, pasiprašyti vizito pas psichologą, tolygu pareiškimui, kad nesirūpini savo vaikais, ir problemomis su lietuviškuoju barnevernet?

Atsakymų į klausimus teieško atitinkamos institucijos ir kiekvienas iš mūsų. O kol kas, jei dieną apkartino neigiamas atžalos įvertinimas e.dienyne, jei tėvystės džiaugsmą temdo trečiųjų metų krizė ar paauglystės dygliai, jei baisu pristatyti naują "tėtį" ar nebežinia, kaip motyvuoti savo seniai nebevaiką mokytis, – ranka tesiekia ne diržo ar nusiraminimo taurelės, bet telefono. Numeris 8 800 900 12. Pokalbiai nieko nekainuoja.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS