Antausis riebiam europietiškam snukiui | kl.lt

ANTAUSIS RIEBIAM EUROPIETIŠKAM SNUKIUI

Būti europiečiu, tiksliau, ES piliečiu, saugu ir patogu. Ypač – karo konfliktų kitose šalyse metu. Paimi telefoną į vieną ranką, puodelį kavos – į kitą. Padejuoji, padūsauji, pasibaisėji... ir ką? Juk puikiai žinai, kad jeigu ką, apgins mus NATO.

Žinoma, tai turi vykti taip, kad telefonas ir puodelis kavos neišskristų iš rankų. Ir, šiukštu, kad karinių lėktuvų antskrydžiai nesutrikdytų pokalbio su bendradarbiu apie suplanuotas atostogas vasarą kur nors Turkijoje ar Egipte. Juk net vadovėlyje „Šalies saugumas ir gynyba“ (2016, Audronė Petrauskaitė, Rolanda Kazlauskaitė Markelienė, Rasa Gedminienė) juodu ant balto parašyta (p. 60), kad konvencinio karo metu „draudžiama pulti civilius ir civilinius objektus (gyvenamuosius namus, ligonines, mokyklas, maldos namus, kultūros ar istorinius paminklus ir t.t.)“. Tad prašom, kad būtų kaip per paradą valstybinių švenčių metu: be jokių netikėtų salvių ir nebemadingų pikiruojančių skrydžių virš daugiabučių, nes... mano papūgiukai peri. Ir dėl pasikeitusių oro masių judėjimo po karinės aviacijos antskrydžių kepsninės anglys blogai išsikūrens, o tuomet – visiškas pravalas. Negalėsiu savo gražiai apskrudusio kepsnio nuotraukos įdėti į socialinius tinklus. Dar pridėkime sukeltą ermiderį dėl poligonų steigimo. Tai vienur kariniai manevrai trukdys tetervinams perėti, tai kitur laisvalaikiu žmonėms po smėlio kopas keturačiais važinėtis. Vienos bėdos. Ir kas sugalvojo, kad rusai puola? Ar amerikiečiai kitokie? Gyventų sau draugiškai...

Prisiminkime dejones dėl galimos bankrotų bangos Lietuvos pajūrio viešbučiuose, kurortuose ir sanatorijose, jei nepasirodys turistų iš Rusijos ir Baltarusijos. Į visa tai įskaičiuokime alpėjimus apie tai, kaip Minsko centre nepamatysi nei šiukšlytės, nei girtuoklio, ir kliedesius apie tai, kaip smagu pamatyti Vladimiro Lenino paminklus Baltarusijos miestuose, ir apie tvarką batkos šalyje. Juk galėtume pirkti pigius degalus, degtinę ir bala žino ką, o dabar visi važiuoja į Lenkiją! Dėl viso to kalta vertybinė užsienio politika ar velniaižin kokie principai!

Pažįstamas vaizdelis ir girdėtos mintys? Manau, kad taip. Ir jos atsirado neatsitiktinai. Dar po 1991 m. nepavykusio pučo Sovietų Sąjungoje rusų režisierius Andrejus Končialovskis viename interviu kalbėjo apie tai, kad Europos pagrindas – sotus ir riebus miesčionio snukis. Snukis, kuriam 2022 m. vasario 24 d. Vladimiras Putinas skėlė antausį – pliuchą. Kodėl antausis yra pelnytas? Pirma, esame užmigę ant gerovės laurų. Antra, bandome suderinti priešybes: puoselėti Europos demokratines vertybes pasinaudodami Rusijos energetiniais resursais. Trečia, nenorime pripažinti, kad Europos gyvenime įvyko lūžis po Rusijos karo su Gruzija ir Krymo okupacijos. Ketvirta, V.Putinas vis dar diktuoja istorinės atminties politikos madas. Tai liudija, kad kai kurios valstybės pripažino apsišaukėles respublikas Ukrainos rytuose.

Pelnytai gavome antausį už kalbas apie dviejų greičių Europą, už sudėtingo sovietinio palikimo ignoravimą, už nuolaidžiavimais pagrįstą politinį korektiškumą, už nenorą rūpintis savo saugumu.

Nuo Petro I laikų Rusijos imperija padeda įveikti didžiausias Europos karines grėsmes. Kaip atsidėkoja Europa? Joje gimsta komunizmo ideologija, kuria susižavi V.Leninas ir Levas Trockis. Jie už Rusijos imperijai priešiškų valstybių pinigus įvykdo revoliuciją, po kurios atsiranda Sovietų Sąjunga. Ji savo ruožtu žlunga dėl nevykusio komunistų valdymo. Savo kalboje V.Putinas pripažįsta komunizmą nevykusia ideologija, bet eina dar toliau. Dėl to geopolitinė katastrofa, kurią sukėlė SSRS žlugimas, paskatino ES ir NATO idėjų plėtrą, kuri baigėsi "korupcijos ir neonacių valdžios" įsigalėjimu buvusiose Sovietų Sąjungos valstybėse ir paprastų žmonių "skurdu ir kančiomis". Tai yra blogis, kuris turi būti sunaikintas geležimi ir krauju.

Tačiau kodėl V.Putinas meta iššūkį ir skelbia, kad NATO sienos turi būti atitrauktos iki 1997 m. ribų? Į viską pažiūrėkime paprasčiau. Nuo Pirmojo pasaulinio karo laikų amerikiečiai, prancūzai, anglai ir rusai, nors bendravimo sėkmė ir buvo permaininga, yra buvę sąjungininkais. Ar jie, užmiršę senus barnius, negali susitarti dėl Europos ateities? Juk nuo XVIII a. vidurio Rytų Europa yra dalybų objektas. Didžiųjų Europos valstybių mindžikavimas Ukrainos karo akivaizdoje tai liudija. Rusijos vadovas nemeta iššūkio JAV, Didžiajai Britanijai, Prancūzijai, Vokietijai. Jis diplomatiškai klausia, ar jiems verta savo inteligentiškas rankytes teptis į tą mėšlo krūvą, kuri atsirado dėl neapgalvotos europietiškų vertybių sklaidos toje Europos vietoje, kuri kažkada priklausė Rusijos imperijai. V.Putino pasaulėžiūros logika šalta kaip ledas. Jei jums, gerbiamieji demokratijos puoselėtojai, netinka Sovietų Sąjungos garbinimas su Stalinu priešakyje, tai gal prisiminkime Rusijos imperijos likimą. Rusijos imperijos žlugimas – irgi Vakarų sąmokslo rezultatas. Juk dėl tų pačių bolševikų, kuriems vadovavo V.Leninas ir L.Trockis, Rusija nedalyvavo Paryžiaus taikos konferencijoje ir negalėjo priimti svarbių sprendimų dėl Europos ateities. O tai, galbūt, vargšę Rusiją ir atvedė prie Molotovo–Ribentropo pakto.

Šiandien pelnytai gavome antausį nuo V.Putino už kalbas apie dviejų greičių Europą, už sudėtingo sovietinio palikimo ignoravimą, už nuolaidžiavimais pagrįstą politinį korektiškumą, už tautų apsisprendimo teisės ignoravimą, už tautinių sąjūdžių indėlio į Europos civilizaciją nuvertinimą, už nenorą rūpintis savo saugumu.

Tačiau yra ir kita alternatyva. Dar kartą žvilgtelėkime į šalia esantį telefoną, puodelį kavos, gigantišką mėsainį su bulvytėmis ir pagalvokime, ar tikrai norime tai paaukoti dėl Ukrainos išlikimo. O gal Rusijos imperija su visais esamais ir dar statomais rūmais ir caru su visais dvariškiais yra visai neblogas projektas?

Ar atsuksime žandą kitam antausiui?

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

...taip keista tauta tie rusai. ...i valstybes "vairuotojus" tokia didele [[bet gana tamsi..]].]tautaaaa! pasirenka pleshikus gruzinus ir.. aferistus susirenkancius "duokle" svetimose valstybese pastatojiems ir mauzoliejus...ir tie ju 'dievai" vis zudo ,zudo ir zudo o zmogenai klykia ura!! ...o prabegus 100metu tie nuskurdinti su laptiais valstieciai taip ir nesukuriai ZMOGUI tinkamos valstybes---o vis grobia svetimas !!!! nes ju tautos "napoleonai" ishvoge ,apipleshe rusija!! viska paslepe Vakaruose [[tuose "supuvusiuose"kaip jie vadina..]],,net savo meiluzes -utiu-tiu i kapitalistinius Vakarus,,,, tai idomus bolshevikiniai komunizmo "statytojai" uraaaa...o europietishki snukiai ---vis tiki i PASAULINE demokratija!.. pirmynbroliai-svieto lygintojai.

kaunietis

puikus straipsnis

Tikrai pasibaisėtina

Šis beprotis ne tik Ukrainos žudikas.Jam nieko nereiškia išžudyti ir savo tautiečius [tik kažin kokia tauta norėtų laikyti žudiką savu], nes jo kruvina ranka žudo ne tik ukrainiečius,bet ir ten gyvenančius rusus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS