Ar liksime antikinio meno rinkos užribyje? | kl.lt

AR LIKSIME ANTIKINIO MENO RINKOS UŽRIBYJE?

Briuselyje vyksta didžiulė tarptautinė antikinio meno paroda BAAF – "Brusseles Ancient Art Fair". Į ją gausiai suvažiavę dalyviai iš viso pasaulio. Ši paroda stebina lankytojus senovės Egipto, Graikijos, Romos, vikingų ir kitų kultūrų antikinio meno šedevrais. Parodai skirtas visas kvartalas Briuselio senamiestyje – Rue Ernest Allard, Rue des Minimes gatvėse, visai šalia Briuselio pasididžiavimo – Dievo Motinos katedros. Į ją suvažiuoja viso pasaulio kolekcininkų ir pardavėjų elitas, vyksta ne tik šimtatūkstantiniai, bet ir milijoniniai antikinio meno pirkimo pardavimo sandoriai. Teko galimybė pavaikščioti po šias galerijas ir pabendrauti su kolekcijų savininkais. Savo patirtimi pasidalijo mūsų kaimynai latviai ir estai, pasidžiaugė gauta ES parama dalyvauti šioje parodoje. Gaila, bet nepavyko aptikti lietuvių kolekcininkų bendruomenės atstovų, nors, mano nuomone, ji yra pakankamai stipri ir žinoma Europoje.

Pakalbėjus su kitų šalių kolekcininkų bendruomenių atstovais, priežastys tampa aiškios. Pas juos jau ne vieną šimtmetį gyvuoja laisva ir nevaržoma prekyba antikiniu menu, nes valdžia neiškėlusi jokių perteklinių reikalavimų ir biurokratinių kliūčių. Pas mus tenka dirbti sovietmečio sąlygomis, nors ir de jure, ir de facto sovietinį jungą nusimetėme jau beveik prieš tris dešimtmečius.

Šiandien, norint antikinio meno objektą išvežti iš Lietuvos, reikia gauti Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos leidimą. Nesvarbu, kad objektas legaliai įsigytas užsienyje su tokį įsigijimą patvirtinančiais dokumentais ir su Lietuvos kultūros paveldu neturi nieko bendro. Procedūra trunka mėnesius, o kartais ir pusmečius. Lietuvis, norėdamas išvežti tokią kolekciją, kokią atsivežė kaimynai latviai, turėtų kreiptis į departamentą bent jau prieš metus. Negana to, vietoj elektroninių paslaugų, reikia mažiausiai du kartus fiziškai apsilankyti Vilniuje, Kultūros paveldo departamente.

Jokiu būdu nekaltinu Kultūros paveldo departamento specialistų. Jie tikrai geranoriški savo srities specialistai, tačiau yra tik įstatymų vykdytojai. Pokyčiai turėtų būti įstatymų leidėjų lygiu ir nedelsiant, kadangi ši rinka labai dinamiška ir konkurencija joje stiprėja geometrine progresija, nepalikdama vietos silpnesniems žaidėjams. Todėl manau, kad jeigu norime likti konkurencingi, jau laikas keisti situaciją dabar, nes šioje rinkoje cirkuliuoja apie 10 mlrd. eurų, kurių žymi dalis galėtų kelti ir mūsų šalies ekonomiką.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

visi šunys loja

giliai nusiš..ti. Autorius siūlo įsigyti "meno" dalį Lietuvai. Neverta skaityti šio žmogaus rašinių

SUSIJUSIOS NAUJIENOS