Bausmė – po mirties | kl.lt

BAUSMĖ – PO MIRTIES

Mirė paskutinysis sovietų maršalas D.Jazovas. Vienas iš tų daugiau nei pusės šimto buvusių sovietų pareigūnų ir karininkų, kurie Lietuvos teismo pernai pripažinti kaltais dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų per 1991 m. sausio 13-ąją.

Teismas D.Jazovui už akių skyrė 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

Kalbant filosofiškai, jo bausmės laikas dar nesibaigė. Ir jei tikėtume pomirtiniu gyvenimu, maršalui dar devyneri metai liko atgailauti už jo palaimintas žudynes.

Išgyveno jis gana ilgai, kad surastų laiko atsiprašyti Laisvės gynėjų artimųjų. Tačiau to niekada nepadarė ir neketino, nes jautėsi teisus.

O štai prieš Patį Pačiausią – M.Gorbačiovą jis būtų net ir atsiklaupęs, jei tas to pageidautų, nes antraip galėjo netekti galvos. Ir tąkart vieša atgaila per radiją ir TV tikrai padėjo išsaugoti kailį.

"Brangus Michailai Sergejevičiau, aš senas kvailys įsipainiojau į šią avantiūrą, dėl ko labai apgailestauju ir prašau jūsų atleidimo. Smerkiu šią avantiūrą ir iki savo amžiaus galo degsiu iš gėdos dėl jums, šaliai ir liaudžiai padarytos skriaudos", – taip maršalas D.Jazovas grąžė rankas 1991-aisiais prieš SSRS prezidentą po nepavykusio rugpjūčio pučo Maskvoje.

Teismas D.Jazovui už akių skyrė 10 metų laisvės atėmimo bausmę. Kalbant filosofiškai, jo bausmės laikas dar nesibaigė. Ir jei tikėtume pomirtiniu gyvenimu, maršalui dar devyneri metai liko atgailauti už jo palaimintas žudynes.

Sergejevičius negalėjo atleisti senam kvailiui, kuris tikino, kad ginklus prieš savo tautiečius atsuko tik "dėl idėjinių įsitikinimų".

Po nevykusio mėginimo atimti valdžią iš SSRS vado D.Jazovas ir kiti perversmininkai vis dėlto paragavo kalėjimo duonos. Tačiau po dvejų metų jam buvo suteikta amnestija.

O vėliau žurnalistų klausimų, kas jį privertė liautis šaudžius į maskviečius, susirinkusius ginti savo laisvės, jis visada dėdavosi neišgirdęs. Paskui visai dingo iš viešumos.

Ir turbūt laukė to savo amžiaus galo, apie kurį kalbėjo, su tam tikru nerimu, nes juk net ir prisiekęs bolševikas nėra tikras, ar tikrai nėra Dievo.

O jei iš tiesų po visko teks atsakyti už padarytus nusikaltimus?

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Istorijos Mokytoja

Visiem stalinistam ir leniniečiam turi būti pasmerkimas ---kaip ir hitlerininkams . Vakarinė Vokietija , būdama JAV ir anglų priežiūroje , tapo turtinga ir demokratiška . Vakarų Vokietija dar ir išmokėjo milžiniškas kompensacijas lagerių kaliniams . Tarybų Sąjunga ---ne . Jazovų šalis yra amžinoji grėsmė mums .

U-2

Asta, paklausyk manes ir skubiai rasyk apie Rusijos ir Putino asmeniskai kisimasi y Lietuvos ir ypac Jurbarko teismu darba. Nesuklysi...

a

odnoi padloi mense dobavliu vas akademik pisatel tiuniaev stolko nafantaziroval v you t sto zutko slysat objavil sto ktaicy nesoversenno umnyje i td..naverno za to you t i propal interesno kuda mozet za resotku za svoju /chitroumnaju rec naverno so starosti i bolsoji informacii baska peregarela?.....SENJOR ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS