Brangs ar nebrangs? | kl.lt

BRANGS AR NEBRANGS?

Produktai pabrango drastiškai. Ar kitaip gali būti? Viskas prasidėjo dar prieš Rusijos karą Ukrainoje. Už naftos barelį vos ne kasdien teko daugiau mokėti. Dujų kainos išsipūtė kaip balionas, nė energetinės nepriklausomybės simbolis „Independence“, plūduriuojantis prie Klaipėdos krantų, jokios nepriklausomybės negarantavo. Kaip ir elektros kainos nesumažino jungtys, nutiestos Baltijos dugnu į Švediją.

Kokios ateities prognozės? Sunku kalbėti apie optimizmą, kai žemdirbiai sako, kad žymėtas dyzelinas šiuo metu trigubai brangesnis nei prieš metus. Trąšų kainos ne tik dėl sankcijų Rusijai, Baltarusijai padidėjo 30–40 proc. Ir dėl to, kad vietos gamykloms tapo nuostolinga veikla dėl energijos kainų. Gal valdžia sugalvos ūkininkams mokėti dotacijas už čia gamintojams parduodamą produkciją?

Labiau tikėtina, kad visa našta guls ant vartotojų. Pavyzdžiui, per metus nuo pernai sausio iki šio vidutinės pieno supirkimo kainos padidėjo 41 proc. Tai puikiausiai atsispindi parduotuvių lentynose. Ir niekam – jokių kompensacijų.

Kas tokiu metu galvoja įsigyti naują televizorių ar kompiuterį? Ypač iš tų, kurie gyvena žemiau skurdo ribos ar rizikuoja už jos nugrimzti.

Tiesa, prieš keletą savaičių Vyriausybė jau pritarė dėl 6,1 mln. eurų valstybės pagalbos suteikimo kiaulininkystės ir 2 mln. eurų paukštininkystės nuostolingiems sektoriams. Bet. Kiek tai padės sušvelninti finansinius sunkumus, vėlgi neįmanoma prognozuoti. Vakar Užimtumo tarnyba paskelbė gavusi pranešimą apie masinį (daugiau nei 100) darbuotojų atleidimą viename iš paukštynų.

Optimizmo suteikia ekonomistų siūlymai labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms kompensuoti visus pabrangimus. Nes kainos skuba aukštyn greičiau nei atlyginimai. Be abejo, galima sakyti, kad vidutiniškai kainos labai menkai kyla. Taip, buitinė, kompiuterinė technika pinga. Bet. Kas tokiu metu galvoja įsigyti naują televizorių ar kompiuterį? Ypač iš tų, kurie gyvena žemiau skurdo ribos ar rizikuoja už jos nugrimzti.

Visada tokiais atvejais gelbsti pasakymas: kad tik karo nebūtų, o visa kita yra tokios smulkmenos, apie kurias net neverta kalbėti.

Gairės: kainos, kyla kainos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS