COVID-19: mutuoja ir pinigai | kl.lt

COVID-19: MUTUOJA IR PINIGAI

Kuo blogiau, tuo geriau. Kuo dar blogiau, tuo dar geriau. Paaiškėjo, kad COVID-19 virusas ir vis mutuojančios jo atmainos veikia ne tik gyvus organizmus, bet ir negyvus. Pirmuosius – labai neigiamai, net nužudo, o antruosius – labai teigiamai, galima sakyti, net puikiai. Per dvejus metus trunkančią pandemiją dešimties turtingiausių planetos žmonių turtai daugiau nei padvigubėjo: nuo 700 mlrd. JAV dolerių (611,5 mlrd. eurų) iki 1,5 trln. JAV dolerių (1,31 trln. eurų).

Kol vieni pasaulio gyventojai skiepijasi, antri – abejoja, ar verta, o mirtis vis skaičiuoja naujas aukas, tokių kompanijų kaip „Tesla“ ir „SpaceX“, „Amazon“, Google“, „Facebook“, „Microsoft“ savininkų ar įkūrėjų kišenės pilnėja ir pilnėja. Kasdien pasipildo bendra 1,3 mlrd. JAV dolerių (1,14 mlrd. eurų) suma. Daug ar mažai? Pavyzdžiui, šiemet Lietuvos biudžeto numatytos pajamos kartu su ES lėšomis turėtų siekti 14,38 mlrd. eurų, o išlaidos – 3,3 proc. didesnės. Gyvensime skolon. Seniai akivaizdu, kad korporacijos tapo galingesnės ne tik už trečiojo pasaulio, bet ir kai kurias besivystančias ES valstybes, kurios kasmet vis labiau didina savo įsiskolinimus.

Daliai Afrikos ir Azijos gyventojų skiepai nuo COVID-19 iki šiol neprieinami, jei ir norėtų vakcinuotis. Svetimos nelaimės visada yra naujos galimybės. Jų valstybės tokios nesvarbios turtingajam pasauliui, jei ten milijardieriai negali uždirbti naujų milijardų. Per pandemiją planetoje skurdo liūnas įtraukė dar 160 mln. žmonių. Būtent tose šalyse, kurios nesvarbios. Kurios murkdosi skolose, kasmet suteikiamose už vis didesnes palūkanas, nes vis mažinami skolinimosi reitingai. Beviltiški jų įsiskolinimai nurašomi taip retai, kaip ir Žemėje matomi visiški Saulės užtemimai. Visiems aišku ir be ekonomikos vadovėlių, kad pinigai gimdo pinigus, o skolos – tik skolas. Keista būtų, jei būtų kitaip. Net ne keista, o stebuklų stebuklas. Tarkime, kaip gyvūnijos pasaulyje, jei katė atsivestų šuniukų, o karvė – kumeliuką.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Klausimas

p. Zdramy, o, kas tave, tokį asiliuką, atsivedė?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS