Duok Dieve sveikatos | kl.lt

DUOK DIEVE SVEIKATOS

Duok Dieve sveikatos, o visa kita užsidirbsime. Taip ar panašiai prašo dauguma protingų žmonių, netgi tie, kurie gerokai abejoja arba netgi neigia Jo buvimą. Beje, kalbant apie neigimą, tai labai reliatyvu laike. Kartkartėmis džiaugiuosi, kad vis rečiau atmintyje iškyla pulko, dislokuoto Afganistane, zampolito vaizdas, kai jis bando susikišti į skeveldros praplėštą pilvą išvirtusias žarnas ir nežmoniškai rėkia: "Viešpatie, padėk!" Viešpatie, padėk! – rėkia žmogus, visą laiką tikinantis, kad kito žmonijos evoliucijos kelio, išskyrus Charleso Darwino, nėra.

Žmonės, kurie dalyvavo kare, bent jau dauguma jų, prašymus pradeda nuo frazės: Dieve, apsaugok mus nuo karo, o su likusiais dalykais – gerais ar blogais – susitvarkysime patys.

Nieko nėra baisiau, nieko nėra žiauriau, nieko nėra blogiau už karą. Visi tai žinome. Kas iš filmų, kas iš knygų, kas iš savos patirties. Tačiau žmonės turi savybę užsimiršti. Ypač tada, kai jiems gerai. Atrodo, kad tas "gerai" yra amžina duotybė. Visada bus gera sveikata, niekada nebus karo.

Deja, taip nėra. Karas visai čia pat ir alsuoja mums į nugarą: Rusijos–Ukrainos karinis konfliktas, Viktoro Orbano vadovaujamos Vengrijos perspektyva, Vokietijos, Italijos, Graikijos populistinių judėjimų ir euroskeptikų įtakos augimas.

Mes galime kiek mažiau piktintis ES, kad mūsų žemdirbiai gauna mažiau išmokų, kad neteisingai proteguojama dviejų greičių ES vystymosi perspektyva, tačiau neužmirškime, kad ilgus metus kurtas Europos vieningumas – tai ne tik bendra prekybos zona, padedanti gerinti sandraugos šalių ekonominį potencialą, tačiau ir galimybė gyventi taikiai, išvengiant daugybės potencialių karinių konfliktų.

Gegužės 9 d. šventėme ES gimtadienį, būtent tą 1950 m. dieną buvo paskelbtas Roberto Schumano planas. Manau, mes turime būti dėkingi Konradui Adenaueriui, kuris sugebėjo kartu su Charles de Gaulle'iu sutaikyti Vokietiją su Prancūzija ir pradėti kurti vieningą Europos šeimą.

1957 m. senų valstybių pasirašyta Romoje sutartimi buvo įkurta Europos ekonominė bendrija, padėjusi pamatus dabartinio formato ES įkūrimui 1991 m. Mastrichte. Dabar ji vienija 28 valstybes, sukuria penktadalį viso pasaulio bendrojo vidaus produkto, čia gyvena daugiau nei 0,5 mlrd. žmonių.

Mano nuomone, kiekvienas iš mūsų turime ne tik tyliai džiaugtis buvimo ES teikiamais pranašumais, bet ir padaryti viską, kad ši sąjunga būtų dar tvirtesnė, socialiai teisingesnė ir atsakingesnė. Mažiausiai, ką kiekvienas iš mūsų galime padaryti, tai nueiti balsuoti per Europos Parlamento rinkimus ir rinkti tuos žmones, kurie nori ne griauti, o ir toliau kurti mūsų visų namus – ES.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kauniete

Taip geros mintys,puikios mintys;;nes tikrai "I nugaras kvepuoja " arogantisku valstybiu neatsakingumas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS