Ekonominės krizės kontekste reikėtų daugiau santarvės, o ne susipriešinimo | kl.lt

EKONOMINĖS KRIZĖS KONTEKSTE REIKĖTŲ DAUGIAU SANTARVĖS, O NE SUSIPRIEŠINIMO

Lietuvos pramonė pandemiją išgyveno sėkmingai. Tačiau žaliavų ir energetikos išteklių kainų brangimas, įtempta geopolitinė situacija kelia didelius iššūkius bei sukuria dar didesnę žalą pramonės įmonėms nei pandemijos sukeltos pasekmės. Reikia pabrėžti, kad šiuo metu Lietuvos pramonė išgyvena ženkliai didesnius sunkumus nei pandemijos laikotarpiu ir netgi, kai kuriais atvejais, sprendžia išgyvenimo klausimus.

Tuo metu kai su nerimu stebima intensyvi infliacija vartojimo sektoriuje, pramonė susiduria su daug didesniu nei bendra infliacija energijos ir žaliavų kainų šuoliu. Lyginant su tuo pačiu periodu praėjusiais metais, elektros energija pramonei pabrango apie keturis kartus, rekordinės dujų, degalų, kitų energijos resursų bei žaliavų kainos.

Brango viskas, be ko gamyba praktiškai neįsivaizduojama. Nekalbant apie tai, kad reikėjo spręsti ir naujos viruso omicron atmainos padiktuotą didelio susirgusių darbuotojų skaičiaus iššūkį. Reikėjo ir reikia spręsti sutrikusių logistikos grandinių iššūkius, kai laiku negaunami svarbūs komponentai ar žaliavos.

Tai ne tik mūsų, Lietuvos verslų, iššūkiai. Tas pačias problemas sprendžia ir didžiausi viso pasaulio gamybos gigantai, kurie puikuojasi bet kurio tiekėjo prioritetų viršūnėse. Mes Lietuvoje papildomai dar sprendžiame politinės situacijos su Kinija ir Baltarusija padiktuotus iššūkius.

Kauno krašto pramonininkų ir darbdavių asociacija šiuo sudėtingu laikotarpiu kviečia visas puses susitelkti, nesivaikyti populizmo ir rinkiminių profsąjungų žaidimų.

Kauno krašto pramonininkų ir darbdavių asociacijai esama situacija kelia itin didelį nerimą, nes tiek daug iššūkių vienu metu Lietuvoje dar nebuvo. Dalis įmonių vadovų kiekvieną rytą atsikelia su tuo pačiu hamletišku klausimu „būti ar nebūti“, o sutvarkę vienas problemas eina gulti spėliodami, kokius naujus netikėtumus pateiks kita diena.

Visos šios situacijos akivaizdoje labai nemalonu stebėti aktyvėjančius profsąjungų veiksmus, inicijuojamus piketus ir streikus. Mes suprantame, jog artėjantys Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos rinkimai skatina imtis aktyvios veiklos, leidžiančios kandidatams į būsimus LPSK vadovus geriau prisistatyti būsimiems rinkėjams.

Tačiau, kalbant apie darbdavių ir darbuotojų santykius, geriausių rezultatų esama pasiekę tik derybų keliu. Susitikime, kalbėkimės, derėkimės, išklausykime vieni kitus, ieškokime bendrų sprendimų. Dialogui esame visada pasiryžę. Pramonei reikalingi laimingi, darbo vieta patenkinti darbuotojai. Griaunantys ir dar didesnius trikdžius gamybai keliantys veiksmai, kai sprendžiamas klausimas „būti ar nebūti“, labiau primena šakos ant kurios visi sėdime kirtimą, nei realių sprendimų ieškojimą.

Kauno krašto pramonininkų ir darbdavių asociacija šiuo sudėtingu laikotarpiu kviečia visas puses susitelkti, nesivaikyti populizmo ir rinkiminių profsąjungų žaidimų bei kartu ieškoti sprendimų, padėsiančių sulaukti škvalo ekonomikoje pabaigos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

E.

Ne ten kaltų ieško. Pusės problemų kaltininkas yra kenkianti vyriausybė.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS