Išbandymą ugnimi išlaikė ne visi | kl.lt

IŠBANDYMĄ UGNIMI IŠLAIKĖ NE VISI

Jei artimiausią sekmadienį vyktų Seimo rinkimai, juose neabejotinai triumfuotų ugniagesiai gelbėtojai. Ilgus metus visuomenės pasitikėjimo reitingų viršūnėje karaliaujantys šios pavojingos profesijos žmonės šiomis dienomis pranoko patys save.

Įvykiai Alytuje dar kartą parodė, kad jie gali ne tik gesinti svylančius puodus, nuo ledo krapštyti nelaimėlius žvejus, iš medžių – išsigandusius katinus, bet ir netausodami savęs stoti į dvikovą su klastinga ugnimi. Panašiai kaip jų globėjas šv.Florijonas, kibiru vandens užgesinęs degantį kaimą, Alytuje sutelkti ugniagesiai sugebėjo sutramdyti senų padangų vezuvijų, į aplinką paskleidusį puokštę toksiškų cheminių medžiagų. Populiarumo aruodą pagausino ir pernakt ugniagesiu tapęs Alytus meras Nerijus Cisiulis, pademonstravęs, kad puikiai išmano ne tik komunikavimo socialiniuose tinkluose plonybes, bet ir krizinių situacijų vadybą. Tik laiko pasidžiaugti nugalėtojų aureolėmis Alytaus didvyriai kol kas dar neturėjo, tad pats metas į sceną pakviesti kitame populiarumo sūpynių gale likusius veikėjus. Nors gaisro priežastis ir atsakinguosius įvardys prokuratūra, kaltųjų sąrašas turėtų būti gerokai ilgesnis. Kodėl nelaimės epicentre dirbę ugniagesiai neaprūpinti pavojaus mastą atitinkančiomis apsaugos priemonėmis? Kodėl šalyje, kurią pervažiuosi nė išalkti nespėjęs, apsaugos kaukės iš valstybės rezervo sandėlių iki Alytaus keliavo kelias paras? Kodėl, užuot dirbę savo darbą, ugniagesiai, it ekonominės blokados meto policininkai, turi galvoti apie degalų normą? Jei šios kadencijos valdantieji kovą už piliečių sveikatą yra paskelbę savo garbės reikalu, kodėl ekstremalios situacijos atveju reikia žaisti stumdant vienintelę mobilią oro užterštumo tyrimų stotelę? Ar ji brangesnė už Lietuvos piliečių sveikatą? Jau nekalbant apie nelemtąsias ilgastrėles žirkles, į Dzūkiją keliavusias iš tolimo Žemaitijos užkampio. Atsakęs į šiuos klausimus vienas kitas ministras galėtų ir iškelti baltą vėliavą. Ar nusiristi, kaip siūlo parašus po atitinkama peticija ėmę rinkti dzūkai. Gamtai ir žmonėms padarytos žalos toks gestas, žinoma, nekompensuos, bet bus geros pratybos – kad būsimi ministrai žinotų, kaip iš tikrųjų reikia rengtis ekstremalioms situacijoms.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kis

negi iki Alytaus niekas nedege Lietuvoje ir niekas nezinojo,kad neturi kelniu,svarku ir kepuriu?Gal pradekime nuo to,kaip mes ir mus nuvakde tie kurie tiek metu zadejo roju ir kaskart geresni gyvenima.Pamenu,kaip iki skevernelio policija vaiksciojo basa,o ugniagesiai pliki ir basi kartu,nes vadai neturi laiko dometis,algos geros,aplinka sava,tad beliko tik varyti geseftus(turiu omenyje ta vaju ,kai reikejo padaryti bizniuka su dumu davikliais,kuri cia pat ir sugedo)Idomu,ar buvo tikrinamos sios Alytaus "gaisravietes"?Pati kalciausia pagal Landzbergio medijas Tamosiuniene,kad nalakste su kibirais po gaisro objekta?Man geda ir ji gali testis dar 30 metu,nes nera kaltu!

dzukija

ne kliedesiai, o gryna tiesa.

durneles kliedesiai

nei y tvora nei y mieta... parase nesamoniu kratiny ir pasidziauge....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS