Ką reiškia būti jaunu žmogumi Kaune? | kl.lt

KĄ REIŠKIA BŪTI JAUNU ŽMOGUMI KAUNE?

Kaunas ir jaunas žmogus – dvi skirtingos sąvokos, kurios kartu ir glaudžiai susijusios. Neabejoju, jog daugeliui kauniečių gimtasis miestas labiausiai siejasi su krepšiniu. Visgi ir pačios krepšinio legendos, vėliau garsinusios ne tik miestą, bet ir Lietuvą, gimė Kaune. Tai tik patvirtina faktą, kad būtent šiame mieste auga ne tik skirtingos, bet ir ypatingos asmenybės. Deja, yra ir tų, kurie emigruoja ar nemato prasmės stengtis dėl savo miesto. Todėl įdomu: koks yra tas jauno kauniečio santykis su gimtuoju miestu?

Kiekvienas jaunas žmogus yra unikalus ir turi galimybę būti tuo, kuo jis pats nori. Nors kiekvieno jaunuolio galimybės tobulėti yra neribotos, tačiau viskas priklauso ne tik nuo jo paties, bet ir nuo jį supančios aplinkos. Šansą keistis gali suteikti ne tik šeima, draugai, mokykla, organizacijos, bet ir miestas, kuriame jis gyvena.

Manau, ne veltui jauni kauniečiai yra dažnai pavadinami kavenskais. Šis kauniečio sinonimas nebūtinai reiškia užsispyrusį žmogaus būdą, bet ir tai, kad turime įdomią istorinę praeitį. Būtent šis miestas tarpukariu buvo laikinoji Lietuvos sostinė, čia virė ne tik politinis, bet ir kultūrinis šalies gyvenimas. Nors šiandien Kauno miesto politika pasibaigia ties savivaldos lygmeniu, kultūrinis gyvenimas Kaune vis keičiasi ir tam didžiulę įtaką turi jauni žmonės. Jie – pagrindiniai mūsų esamos ir būsimos kultūros formuotojai, organizuojantys daugiausia renginių, vakarėlių, koncertų, protmūšių bei projektų.

Vienas iš projektų – "Kaunas Europos kultūros sostinė 2022", kurio įgyvendinimas vyksta jau dabar. Būtent prie šio projekto, skelbiančio "Iš laikinosios į šiuolaikinę sostinę", prisideda nemažai jaunų žmonių. Puikus pavyzdys – iniciatyva "PUOTA". Ją sukūrė ir įgyvendino grupė "Kauno iššūkio" dalyvių. Iniciatyvos tikslas buvo parodyti žmonių sukurtą poeziją, garso instaliacijas viešajame transporte ir suburti kauniečius į viešus renginius. "PUOTOS" renginiai neapsiribojo vien tik viešuoju transportu – jie vyko ir Švč.Sakramento bažnyčioje, Kauno geležinkelio stotyje, Kauno menininkų namuose bei "Kaunas 2022" "Tempo erdvėje". Todėl akivaizdu, kad noras kurti geresnį savo miestą, kuria ir naują miesto istoriją.

Visgi jaunimas yra dabartis – tik nuo jo priklauso ateitis.

Šiais laikais jaunam žmogui pasiūlyti veikti yra sudėtinga: kiekvienas turi asmeninius gyvenimo prioritetus, kurių nenorėtų keisti dėl atsitiktinių veiklų. Galima įžvelgti šiek tiek dabartinio jaunimo savanaudiškumo. Ne vienas jaunas žmogus renkasi veiklas, kurios būtų naudingos jam, kaip individui, o ne visuomenei. Todėl gaila, kad daugelis skundžiasi, jog mieste jaunimui veiklų nėra, nors patys neprisideda jas kuriant.

Nors savanaudiškų jaunų žmonių yra daug, tačiau yra ir tų, kurių galvose knibžda idėjos jaunimui ir visam miestui. Deja, dažnai vienas jaunuolis, nors ir turintis genialią idėją, yra bejėgis ją įgyvendinti. Tam reikia daugiau žmonių, gebančių tikėti idėja. Tuomet ne tik sumanymai sklistų greičiau, bet ir pačiam individui būtų lengviau savo siekius paversti realybe.

Kaune tikrai yra žmonių, turinčių minčių apie tai, kaip galėtų keistis miestas, dažnai juos vienija jaunimo nevyriausybinės organizacijos: nuo moksleivių iki politinių. Iš viso jų yra apie 50. Vienos jų atstovauja moksleiviams, kitos skatina pilietiškumą ir patriotiškumą, trečių tikslas – didesnis jaunų žmonių užimtumas. Galiausiai visos šios ambicijos virsta diskusijomis, festivaliais, konferencijomis ar kitokiais smagiais ir naudingais renginiais. Manau, labai svarbu, kad bent dalis jaunuolių, gyvenančių Kaune, stengiasi prisidėti prie miesto ateities kūrimo ne žodžiais, o darbais.

Visgi jaunimas yra dabartis – tik nuo jo priklauso ateitis. Tad Kaunui reikia skirtingų renginių, kurie lavintų ar leistų atsipalaiduoti, skatintų jaunimo socializaciją, Lietuvos ir miesto kultūros pažinimą. Metai iš metų vykstančios simuliacijos, forumai ne visada leidžia atrasti save. Galima pasidžiaugti slemo renginiais, "Gero kino vakarais" ar ekskursijomis po kultūrinius objektus. Būtent šiuos renginius ir kuria jauni žmonės, norėdami ne tik suburti kauniečius, bet ir leisti pažinti kultūrą ar atsipalaiduoti.

Kauno jaunimas yra ne tik iniciatyvus, bet ir kūrybingas. Visa tai galima įžvelgti kasmetinėse kiemų ar miesto šventėse ir vakarėliuose. Juk Kauno mieste organizuojami ne tik tipiniai vakarėliai klubuose, bet ir pačiose keisčiausiose ir netipiškose vietose, pavyzdžiui, miesto širdyje, šalia M.Žilinsko galerijos.

Lietuvoje daugelyje mažųjų miestelių jaunimas yra tarsi miręs. Tam įtakos turi miesto valdžios požiūris į jaunus žmones, paties jaunimo nenoras keisti savo aplinką ir įvairių organizacijų stygius. Galiu pasidžiaugti, jog būtent mano mieste jauni žmonės yra visur ir jie nori kurti ateitį. Visa tai prasideda dar mokyklos suole arba šeimoje, kai jaunuolis įsitraukia į visuomeninius procesus, ar savo laiką skiria uoliam mokymuisi – aukštais pasiekimais garsina ne tik mokyklą ar universitetą, bet ir savo miestą.

* Kauno iššūkis – kompetencijų kėlimo ir jaunimo iniciatyvų skatinimo programa, skirta jaunuoliams prisidėti prie "Kaunas 2022" programos kūrimo, savo idėjomis ir iniciatyvomis kuriant šiuolaikinę sostinę.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Šūdas ne straipsnis

Malalietkos straipsnis apie nieką. Laikas į šikną.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS