Kaip valgyti sriubą šakute | kl.lt

KAIP VALGYTI SRIUBĄ ŠAKUTE

Prieš šešerius metus būta ambicijų paversti Lietuvą labiausiai skaitančia Europos šalimi. Rekordą pavyko pasiekti ne didžiajame kelyje, o šalikelėje – lietuviai pripažinti skaitančiais daugiausiai internetinių naujienų. Tiesa, pastaruoju metu tyrimų knibždėlyne pasirodė ir guodžiančių žinių: paaiškėjo, kad mėgstamiausias tautiečių laisvalaikio praleidimo būdas – knygų skaitymas. Tik štai jaunimui su privalomuoju skaitymu – prasčiau. Juolab kad už augančios kartos prusinimą atsakinga švietimiečių bendruomenė vis pateikia akibrokštų.

„Dugnas“, „Cinizmas“, „Diletantizmas“ – susiėmė už galvų ne vien lituanistai, kai iš privalomų literatūros kūrinių sąrašo moksleiviams išnyko Williamas Shakespeare'as, Johannas Wolfgangas von Goethe, Albert'as Camus, Franzas Kafka... Lietuvių kalbos ir literatūros programos projekte buvo numatyta, kad 11–12 klasių moksleiviai nebeskaitys nė vieno užsienio klasiko! Kilus didžiuliam pasipiktinimui, teko įsikišti net švietimo, mokslo ir sporto ministrei (beprecedentis atvejis, kad ministras ar ministrė tiesiogiai rūpintųsi programa). Nenuostabu, kad lėkė galvos – nušalinta darbo grupės vadovė.

Mokytojų trūksta, o tebedirbantieji mokykloje jau papilkėjo nuo nesibaigiančių reformų.

Kol kas – tyla. Atnaujintos sudėties grupė darbuojasi. Laiko nedaug – 2023-iaisiais parengta programa turi iškeliauti į mokyklas. Kaip ji atrodys, kokie rašytojai bus įtraukti, dar neatskleidžiama. Žadama, kad bus mažiau suvaržymų mokytojams, jie galės kūrybiškai dirbti. Pedagogai sveikina pasitikėjimą jais, o visuomenė atsargesnė... Mokytojų trūksta, o tebedirbantieji mokykloje jau papilkėjo nuo nesibaigiančių reformų. Tad iš kur gi imsis tų kūrybingųjų, tų – iš didžiosios raidės?

Juk ir mokyklinių tekstų atrankos „ekspertai“, kurie Bernardo Brazdžionio filosofinį eilėraštį „Per pasaulį keliauja žmogus“ priskyrė kelionių literatūrai (nes pavadinime yra žodis „keliauja“), Jameso Krüsso „Timą Talerį, arba Parduotą juoką“ – komizmo (nes yra žodis „juokas“), o Antano Baranausko „Anykščių šilelį“ – ekologinei tematikai (nes gi miškas...), buvo kažkurių mokytojų mokiniai, o vėliau – ir kažkurių mokinių mokytojai. Kol tokių bus, taip ir semsime sriubą šakute: norime, bet negalime.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Šiandien mokyklas baigia neperskaitę nei vienos knygos, nežinodami nei savo tautos, nei pasaulio istorijos. Nežino nei savo literatūros, nei pasaulio šedevrų. Baigia universitetus nesusipažinę net su filosofijos pagrindais. Tautos civilizacijos lygis ir kultūra nematuojama žmonių skaičiumi – vienintelis matas kokią dalį tautos sudaro išprusę ir kultūringi jos piliečiai.

Neužilgo,

knygų mugė...Misliju, kodėl jos reklama per TV, radiją, pav. LRT, būgnijama, jau kelinta savaitę? Auditorija, pagal video, tragiškai moteriška...Vyriškoji žmon. pusė, ko gero, tamsesnė, bet praktiškesnė.Daugiau, skaitydami,pasirenka naujausias komunikacijos priemones...Iš savo gyvenimiškos praktikos žinau, kad perskaitytos knygos, metų metais, tampa beverčiu, daug vietos užimančiu "daiktu"...Nei bibliotekos priima, nei į šiuklyną išmetimui...

jaunimas

labiausiai skaito vienas kito trumpasias žinutes. Ir nuotraukytės, nuotraukytės pliauškinamos ir siuntinėjamos. Gražu, gera. Galvoje kaip iššluota....švaru.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS