Karūnavimas atidedamas | kl.lt

KARŪNAVIMAS ATIDEDAMAS

Jau metus Žmogaus studijų centras ir "Baltijos tyrimai" analizuoja mūsų emocinę būseną. Esame tarsi skenuojami, kaip jaučiamės pandemijos sąlygomis. Net ir mėgėjišku žvilgsniu aišku, kad neigiamų emocijų daugėja. O profesionalai tik patvirtina: nerimo, liūdesio, pykčio lygis dabar – aukščiausias nuo praėjusių metų kovo.

Psichologai turi paaiškinimą. Po įvairių katastrofų atlikti tyrimai atskleidė panašią kreivę: altruizmo ir ryžtingo veiksmingumo pakilimas trunka iki trijų mėnesių, paskui prasideda kritimas. Tai reiškia, kad mūsų rezervai būti drausmingiems, supratingiems, geranoriškiems ir pan. – tiesiog išsemti.

Ir ką gi mes darome? Pykstame. Piktinamės. Siuntame. Panašiai elgiasi žmonės, sužinoję apie mirtiną ligą. Iš pradžių – šokas, tada – neigimas, vėliau – pyktis. Tik sunkūs ligoniai, perėję šias stadijas, galiausiai pasiekia kitą: priima realybę ir ieško būdų ištverti. O mes, pandemijos įkaitai, kažkodėl šią stadiją ignoruojame ir pereiname į pasipriešinimą. Kai kuriais atvejais – savižudišką.

Kovoje su koronavirusu pergale dar nekvepia. Ir sąmoningumu. Nes nukreipti savo pyktį į kito puolimą – vienas primityviausių išgyvenimo būdų.

Vyriausybė, tarsi užrištomis akimis paklaidžiojusi nenuoseklių, vienas kitam prieštaraujančių draudimų labirintuose, kelia rankas: nebenaudos visuomenę drausminančių priemonių, apeliuos į jos sąmoningumą.

Dabar mus gelbės testavimas ir vakcinavimas!

...Šviežutėlis vaizdelis. Eilė prie skiepo. Gyva. Nusidriekusi kaip sovietiniais laikais prie deficitinių apelsinų. Visi nervinasi ("Mano laikas jau praėjo", "Man stovėti sunku", "Man šalta") ir lipa vienas kitam kone ant sprando – tarsi šturmu imtų skiepyklą.

Tai ir galvoju, kaip čia su tuo visuomenės sąmoningumu: sąmoninga ji ar ne? Lyg ir eina skiepytis, bet dėl skiepo vienas kitam gerklę perkąstų. Lyg ir suvokia, kad, esant vakcinų deficitui, turi būti kažkokie prioritetai, bet dėl jų kitą į žemes įtryptų – vakcinavimo eilė supriešino visų profesijų ir visuomenės sluoksnių atstovus.

Etimologinė lotyniško žodžio "corona" reikšmė – vainikas, kuris siejasi ir su pergale. Kovoje su koronavirusu pergale dar nekvepia. Ir sąmoningumu. Nes nukreipti savo pyktį į kito puolimą – vienas primityviausių išgyvenimo būdų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kokia kultūra - taip ir elgiamės

Tautos civilizacijos lygis ir kultūra nematuojama žmonių skaičiumi – vienintelis matas kokią dalį tautos sudaro išprusę ir kultūringi jos piliečiai. Ir aukščiau bambos neiššoksi.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS